понеделник, май 20, 2024
Home > Лайфстайл > За Бебето > Кой е най-подходящият термометър за бебе?

Кой е най-подходящият термометър за бебе?

Да имате бебешки термометър, на който можете да се разчита, е абсолютно задължително за всеки родител. Високата температурата може да бъде симптом на заболавяне или просто защитен механизъм на бебето срещу инфекция, реакция при изкарване на зъби или куп други. Сама по себе си температурата не е болес. Тя е по-скоро естествената реакция на организма да се предпази. Но за да имате идея как да процедирате при температура, първото трябва да можете точно да я измерите.

Кой е най-добрият бебешки термометър?

Дигитален термометър или термометър с живак; термометър за подмишница, чело, орално или ректално приложение – кой е най-добрият вариант за вас и детето ви? По-голямата част от майките предпочитат дигиталните термометри. Те измерват температурата най-лесно, бързо и безболезнено. Мина вече времето, когато трябваше да държите детето неподвижно с живачен термометър под мишница. Най-точно измерване пък дават ректалните термометри. Много родители обаче не са много сигурни в използванмето им, тъй като то може да причини наранявания при липса на познания за начина на употреба от страна на родителя. Друг използван вариант е инфрачервеният термометър за ухо и/или чело. Така вие сами трябва да видите кой вид най-добре ще сработи за вас и детето ви.

Видове бебешки термометри

Различните видове бебешки термометри работят по различен начин, което влияе и на точността на измерване. Преди да инвестирате определена сума в термометър за бебе е важно да знаете какви термометри има на пазара и по какво се различават. В този ред на мисли, по-долу ще разгледаме какъв бебешки термометър можете да закупите.

Ректален термометър

Този тип бебешки термометър последователно дава най-точни резултати, което е жизненоважно за новородени бебета. Като цена, този термометър за бебе е сравнително евтин. Лошото в случая е, че за да получите измерване трябва да изчакате малко. Това пък може да раздразни бебето или да го събудите ако спи. Както споменах, много родители се притесняват да не наранят децата си при използването на ректален термометър. Повечето такива бебешки термометри обаче са направени така че да не могат да се поставят твърде навътре и да причинят наранявания.

Многофункционален бебешки термометър

Те отчитат телесната температура посредством малък сензор, който обикновено се намира в металния накрайник на термометъра. С този тип бебешки термометър можете да измервате температурата орално, ректално или под мишницата. Това е един от най-евтините варианти детски термометър и същевременно дава точни измервания, особено приложен ректално.

Темпорално-артериален термометър или инфрачервен термометър за чело

Това е сравнително нов вид детски термометър, който обаче е и с по-висока цена. Както е видно от името, този тип бебешки термометър използва инфрачервен сензор за измерване на температурата на темпоралната артерия. Тези термометри са безопасни, лесни за употреба и удобни. По-рано се е считало, че инфрачервеният термометър е подходящ за бебета над 3 месеца, но излседванията показват, че дава точни резултати при всяка възраст. Ако обаче имате съмнения най-добре повторете измерването с ректален термометър. Най-големият плюс тук е, че това е безконтактен термометър за бебе. Така без проблеми можете да го използвате и докато детето ви спи, без да се притеснявате, че ще се събуди. Другото предимство е, че измерването става за стотни от секундата.

Термометър за ухо или тимпаничен термометър

Бебешкият термометър за ухо използва ифрачервен лъч, посредством който измерва температурата в ушния канал на детето. Обикновено те са бързи, безопасни и доста удобни. Те могат да бъдат малко по-сложни за употреба, понеже трябва точно да поставите накрайника за да получите правилно измерване. Този вид детски термометър се препоръчва за деца над шест месечна възраст. Освен това, измерването на телесна температура с термометър за ухо никак не е лесно начинание при ушни инфекции.

Детски термометър за зад ухото

Термометърът за зад ухо работи по подобен начин на инфрачервения термометър за чело. Разликата е, че вместо на челото, термометърът за зад ухо измерва температурата от каротидната артерия, близо до кухината за ухото. Този тип термометри са едни от най-новите на пазара, така че все още няма много мнения за точността на показанията. Предимството им е, че могат да се използват и на спящо дете без да го дразнят.

Орални термометри

Оралният термометър е подходящ за деца на най-малко четири годишна възраст, които безопасно могат да държат термометъра под езика си за известно време, необходимо за точно измерване. Алтернативата за бебетата е термометър биберон.

Tермометър биберон

Както подсказва името, това са биберони с граден термометър. Много лекари обаче са против използването им, понеже показанията не са толкова точни, сравнени с тези на другите видове бебешки термометри.

Термометър за под мишница (аксиларен термометър)

Това са може би най-познатите ни детски термометри. Те са лесни и безопасни за употреба. По принцип могат да бъдат използавани на всяка възраст. Дефакто обаче е доста трудно да измериш температура под мишницата на бебе с температура, което не стои мирно за повече от 2 секунди. Другият недостатък е, че не са толкова точни колкото ректалните, ушните или термометрите за чело.

Кои са характеристиките, за които да следите при избора на термометър за бебе?

На пазара в момента има редица дигитални термометри. Изборът на добър термометър за бебе обаче никак не е лесен. Не можете проста да купите някакъв, освен ако не сте готови след известно време да го смените. Всяко дете е различно, което прави и избора на подходящ бебешки термометър строго индивидуален. А как да изберете най-добрият бебешки термометър за вас? Ето няколко съвета, които да ви помогнат.

Подходящ ли е за възрастта на детето ви?

Ректалният термометър и многофункционалният термометър за бебе, използван ректално, могат да се използват във всяка възраст. Те обаче са силно препоръчвани от педиатри за новородени, понеже дават най-точни отчитания. При бебетата на възраст под 4 месеца, температура от 38 градуса може да бъде индикация за сериозна инфекция или заболаване. Повишаване на температурата над 39-39,5 пък изисква незабавна медицинска помощ. Понеже ректалният термометър може да е неудобен, потърсете такъв с гъвкъв връх. Повечето такива термометри имат по-широка дръжка, което не позволява на термометъра да бъде поставен на повече от 2-3 сантиметра. Ако той бъде поставен по-надълбоко има риск от перфорация на ректума на бебето. Многофукнционалният бебешки термометър няма такова разширение при дръжката, така че внимавайте при поставянето.

Ако бебето е по-неспокойно, най-добре е да имате и безконтактен термометър. Доста чесно това е най-добрият начин за отчитане на точната телесна температура, понеже всяко мръдване може да даде и отклонение в измерването. При малко по-големите деца – година и половина-две, измерването с ректален термометър също може да е проблемно. В случая е добре да имате безконтактен термометър или дигитален за ухо, чело или подмишница.

Точно измерване на температурата

Най-важното за един детски термометър е да отчита точно телесната температура. Затова е добре при избора на дигитален термометър да се консултирате с вашия педиатър. Той трябва да може да даде някой полезни съвети и насоки за определени марки бебешки термометри, които да могат точно да измерят телесната температура на детето ви. Лично аз съм доволна от инрачервеният термометър на NUK, както и от дигиталните термометри на Omron.

Бързи резултати

С повечето дигитални термометри вече не се налага да мъчите бебето си да стои неподвижно докато термометърът отчете температурата. Бързото отчитане неимоверно улеснява нещата и не се налага да повтаряте цялата процедура заради разместване или изплъзване на термометъра. Най-добрите бебешки термометри дават резултати за по-малко от 10 секунди, а качественият безконтактен термометър прави измерването в рамките на секунда.

Звуков и светлинен сигнал

Вечерите са времето, когато температурата при децата се повишава. Тогава трябва да сте особено бдителни. Но за да можете да измерите температурата, детският термометър е добре да дава индикация за измерена температура. Това може да стане или чрез звуков сигнал, или чрез подсветка на дигиталния дисплей. Има бебешки термометри, които допълнително улесняват процедурата като показват червена или зелена светлина в зависимост дали температурата е над или под определени стойности.

Памет за запазване на предишни отчитания

Много дигитални термометри имат вътрешна памет, на която могат да запазват от едно до около 20-30 предишни измервания на температурата. Това премахва нуждата веднага да записвате температурата, която сте измерили посред нощ или рано сутринта. Също така е доста полезно ако искате да сте сигурни, че правилно сте запомнили отчетената температура.

Продукти

След като имате идея долу-горе какъв бебешки термометър търсите, ето и няколко модела, които допълнително биха ви улеснили.

#1 Безконтактен термометър NUK FLASH

Инфрачервен термометър NUK FLASH в  бяло и синьо
снимки: NUK

Този безконтактен термометър позволява измерване на температурата на челото от разстояние от около 3 сантиметра. Той използва инфрачервен сензор, който освен за отчитане на телесна температура може да се ползва и за измерване на температура на течности. Когато този модел бебешки термометър не се използва за отчитане на телесна температура на дисплея му се показва температурата в стаята. При повишена телесна температура има и звуков сигнал, който да индикира преминаването на границата. Чрез термометъра можете да следите и предишни отчитания на температурата, като той може да запамети до 25 предходни резултата.

Виж цена

#2 Безконтактен термометър NUK 2 в 1

Инфрачервен термометър на марка NUK - две в едно - за чело и ухо.
снимка: NUK

Следващото предложение е отново на марката NUK. Термометърът е две в едно – той може да се използва както за чело, така и за измерване на температурата в ухото на детето. Единственото, което трябва да направите е да махнете пластмасовата приставка ако ще измервате температурата в ухото.

Това съща е безконтактен термометър, който работи с инфрачервен сензор. Резултатите отново са налични за няколко секунди.

Виж цена

#3 Бебешки термометър AGU Dino

Светло-зелен дигитален термометър за бебе - AGU Dino
снимка: AGU

Спрямо моделите на NUK, измерването на температурата с AGU Dino става малко по-трудно, но пък е точно. Този дигитален термометър отново е две в едно. Може да мерите температурата на челото и в ухото, като единствено се маха пластмасовата приставка ако измерването става в ухото на детето. Както споменах, измерването става малко по-трудно, понеже термометърът трябва да се допре до челото и да се задържи там около 3 секунди. Измерването в ухото става по-бързо – за около секунда, но върхът на термометъра трябва да се постави правилно в ухото.

AGU Dino също има памет, но тя може да съхранява до 12 измервания на температурата. Дисплеят на този детски термометър свети в зелено ако измерената температура е под 37.5 и в червено ако темепратурата превиши тази стойност.

Виж цена

#4 Безконтактен термометър VISIOMED ThermoFlash LX-361T

Безконтактен термометър Visomed ThermoFlash в бяло и синьо
снимка: VISOMED

На малко по-висока цена от предходните модели – VISOMED ThermoFlash. Супер термометър, който измерва температура на дясното слепоочие, където се намира и темпоралната артерия. С този безконтактен термометър можете да получите бързо отчитане на телесната температура от разстояние 5-8 сантиметра.

Термометърът отново може да бъде използван за измерване на температурата на течности – водата в коритото, мляко или чай. Дисплеят също свети в зелено или червено при температура под и над 37.5. Този детски термометър работи с два броя ААА батерии и има индикатор за нивото на батерията на дисплея.

Виж цена

#5 Дигитален термометър Chicco N0713

Два дигитални термометъра Chicco N0713
снимка: Chicco

На много по-ниска цена от предходните бебешки термометри е дигиталният термометър на Chicco. Измерването на температурата с него става или ректално или аксиларно – под мишницата. Този дигитален термометър е направен с по-къс връх и удебелена основа, което го прави и максимално безопасен при ректална употреба.

Виж цена

#6 Безконтактен термометър GERATHERM NON CONTACT

Снимка на син безконтактен термометър GERATHERM NON CONTACT
снимка: GERATHERM

Този детски термометър е сравнително евтин, а същевременно измерва телесната температура бързо и точно. Производителят дава възможно отклонение при измерване от 0.2ºC, което е една страхотна прецизност.

Термометърът работи на базата на инрачервен сензор, което позволява и измерването на температурата на различни повърхности. Паметта му позволява да запази последните 30 измервания.

Виж цена

#7 Инфрачервен термометър CANGAROO EASY CHECK JXB-183

Снимка на инфрачервен термометър на Cangaroo
снимка: Cangaroo

Друг много добър избор безконтактен термометър е този на Cangaroo. Детският термометър отчита телесната температура с голяма прецизност (+/- 0.3°C според производителя). Разстоянието, на което можете да получите точно измерване, е от порядъка на 3-5 сантиметра. Телесна температура отчита в диапазона 32 до 42.9.°C. Освен това с този инфрачервен термометър можете да измервате температура на повърхности и тази в стаята. Когато няма активност термометърът автоматично се изключва. При телесна температура над 38 градуса има звкуков сигнл, който индикира за по-високата стойност.

Този безконтактен термометър запаметява последните 32 измервания на температурата.

Виж цена

#8 Visiomed VM-01013

Зелен безконтактен термометър Visomed
снимка: Visomed

Visomed са в класацията ни и с друг подходящ детски термометър – Easy Check. Този термометър може да се използва за ухо или чело. Отчитането е точно и бързо, а нещото, което го различава до някаква степен от останалите са трите светлинни индикации. Зелената подсветка на екрана показва, че температурата е в норма; оранжевата – леко повишена температура, а червената индикира висока температура. Дигиталният термометър също така изговаря часа и стайната температура. Паметта му може да съхрани до 20 измервания.

Виж цена

#9 Дигитален термометър за ухо Alecto BC-09

Дигитален термометър за ухо Alecto в синьо и бяло, отчитащ температура от 36.8 по Целзий
снимка: Alecto

Един по-опростен вариант детски термометър е дигиталният термометър за ухо на Alecto. Уредът измерва бързо, в рамките на секунда, и много прецизно – с отклонение до 0.1°C.

Термометърът има и аларма, която сигнализира при повишена температура. Термометърът може да запамети само последната измерена температура.

Виж цена

#10 Бебешки термометър Lorelli Baby Care 1025001

Бебешки термометър Lorelli с гъвкав връх
снимка: Lorelli

Този дигитален термометър е специално създаден за бебта. Измерването става ректално или орално, а отчитането на стойности става изключително бързо. Лесен е за употреба поради липсата на допълнителни функции. Това е един от най-непретенциозните термометри, за което говори и цената му.

Виж цена

Още полезни статии и ревюта на детски и бебешки продукти четете на страницата ни.

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *