понеделник, май 20, 2024
Home > Лайфстайл > За Бебето > Какъв бебефон с камера да купим?

Какъв бебефон с камера да купим?

Минаха дните в които на пръсти трябваше да влизаме в детската за да нагледаме бебето. Вече е много по-удобно просто да си купим един бебефон с камера и постоянно да имаме поглед върху случващото се в детската. Без значение дали ви се налага да свършите нещо из къщи или просто искате да починете малко, качественият видео бебефон е страшно полезен за всеки родител.

И докато един бебефон с камера е от голмя помощ на родителите, то някои модели имат и доста проблеми, като бързо падаща батерия, смущения, лошо качество на звука, дори прихващане на чужди сигнали. Качествените бебефони с камера няма да ви създават проблеми. Въпросът обче е как да изберем видео бебефон?

Целта ни тук е да отговорим именно на този въпрос, както и да дадем нашите предложения за качествени бебе монитори.

Бързи линкове:

# Петте най-добри бебефони с камера – ревю
# Бебефони с камера – цена от 200 до 500 лева
# Бебефони с камера – цена от 100 до 200 лева

Аудио бебефон срещу видео бебе монитори

Преди да продължим с избора на видео бебефон искам да обърна малко внимание на аудио бебефона и на основните разлики между тези два вида бебефон.

Аудио бебефон

Аудио бебефона се състои от две части – една, която стои при бебето, и друга, която носите със себе си. Както се досещате, с аудио бебефона можете само да слушате какво става при детето ви. Малко или много аудио бебефонът е ограничаващ и не толкова добър избор. Това важи с пълна сила за по-неспокойните деца, които могат лесно да се разбудят. В случая, когато чуете плач може вече да е късно да реагирате адекватно. Затова трябва да можете визуално да следите какво става при малкото и във всеки един момент да имате възможността да отреагирате подобаващо. Тук идва и бебефона с камера.

Бебефони с камера

Видео бебефонът пак се състои от две части – камера и монитор. И в двете устройства има големи разлики между различните производители и модели, които значително влияят на качеството на конкретния видео бебефон. Някои видео бебефони са доста елеменарни и могат да бъдат единствено нагласени накъде да гледат на ръка. Други могат да бъдат контролирани през родителското устрйство, което прави нещата много по-лесни. Има видео бебефони с големи монитори, ясна картина и нощно виждане, и такива, с по-малки монитори, които значително отстъпват по качество. Камерите на бебе мониторите също варират много.

Но изборът на видео бебефон зависи от вашия бюджет, както и личните ви нужди.

Бебешка кошара с чаршаф на вълнички и три картини с цитати на стената над кошарата

Характеристики на добрия видео бебфон. Накратко …

  • Размер на екреана и аудио: Важно е да се уверите, че звукът е достатъчно силен за да чувате детето си ясно. Екранът на бебе монитора също трябва да е достатъчно голям за да виждате добре бебете докато спи.
  • Термометър: Някои бебефони с камера имат вградени термометри, като постоянно виждате на екрана температурата в стаята на детето. Изключително полезна функция, която може да ви помогне да държите подходяща температура в стаята за да спи бебето добре.
  • Обхват: На какво разстояние имате обхват? Има бебефони с камера, чиито обхват е от порядъка на 200-300 метра, което значи, че дори да живеете в къща с двор ще имате поглед върху ставащото в стаята.
  • Нощно виждане: Абсолютно задължително е бебе мониторът да има нощно виждане. Без тази опция, на практика, всичко се обездмисля.
  • Аналогов vs. дигитален видео бебефон: Аналоговите бебе монитори пращат сигнала директно към монитора, докато дигиталните първо криптират сигнала и чак тогава пращат към приемника. В това отношение, дигиталните бебефони с камера са по-сигурни.

Кои са качествата, за които да гледате при избора на видео бебефон?

Покупката на видео бебефон трябва да бъде добре премислена. Тези уреди не са сред най-евтините, пък и с новородено бебе семейният бюджет със сигурност е натоварен. Затова е важно много внимателно да подберете точния бебефон с камера. Различните модели варират значително, като има такива с невероятно малък обхват – от порядъка на 15 метра и живот на батерията едва няколко часа. Имайки това предвид в следващите редове ще ви дадем най-важните характеристики, които да вземете предвид, когато избирате бебе монитор.

Сигнал

Преди да изберете бебефон с камера се уверете, че бебефонът е дигитален, а не аналогов. Аналоговите бебе монитори са податливи на смущения и е възможно вашият сигнал да бъде прихванат от друго устройство, както и обратното – вашият приемник да прихване друг сигнал. Много неприятно.

Дигиталният видео бебефон е много по-добрата опция. Тук имате избор между дигитален бебе монитор или DECT видео бебефон.

Какво е DECT бебефон с камера?

DECT (Digital Enhanced Cordless Communications) видео мониторите използват друга честота – 1.9 GHz (за разлика от другите дигитални бебе монитори, които ползват 2.4 GHz). Поради нестандартната честота, прихващането на други сигнали е много по-малко вероятно. Освен това, сигналът при DECT видео бебефоните е криптиран.

Обхват

Бебешка стая със стол, табуретка и бяла кошарка

Обхватът на видео бебефона показва колко далеч можете да отидете с родителското устройство и все още да получавате видео и аудио сигнал без засечки.

Много производители на бебе монитори рекламират, че обхватът на техните продукти достига до 5-600 метра. Това обаче е много заблуждаващо, понеже тези показатели важат ако родителското устройство и камерата са навън. Когато сте в къща или апартамент, нещата са съвсем различни. Различни фактори, като дебелината на стените, разположението на стаите, използваната арматура и окабеляването в помещенията влияят на обхвата. Така, качествените бебе монитори имат обхват от около 80 метра, докато по-евтините модели – едва около 20 метра.

Наклон и зуум на камерата

Почти всички бебе монитори имат някакъв механизъм, който служи за настройката на посоката на вашата камера. Разликата идва от начин, по който става тази настройка. Статичната камера просто трябва да бъде поставена правилно и остава така, като сте я поставили. Единственият начин да промените ъгъла е физически да я преместите. Цената на този тип бебефон с камера е по-малка, но пък никак не е удобно да нагласяте камерата. Плюс това, има вероятност да разбудите детето докато нагласяте камерата. При малко по-скъпите бебефони с камера са моделите, които позволяват дистанционно да позиционирате ъгъла на камерата така че тя да хване тозно зоната, която ви трябва. Тези модели могат да приближават, коет също е много полезно.

Цвят и нощно виждане

Ако екранът на родителското устройство е достатъчно голям, цветът не е от такова значение. Пак ще можете ясно да видите дали бебето спи или се върти в кошарата. Нощното виждане обаче е абсолютно задължително. Без нощно виждане няма как да ползвате видео бебефона през нощта или когато завесите в спалнята са пуснати. Тоест, видео бебефоните без нощно виждане са практически неизползваеми.

Русо къдраво дете, завито с бял чаршаф в кошарата си

Качеството на видеото също е от голямо значение. Някой бебе монитори могат да излъчват и записват HD видео. Няма да сбъркате ако купите точно такова устройство. Говорейки от личен опит, HD камерата е много практична, понеже ми позволява да следя дори изражението на детето ми докато спи (и как супер сладко си се усмихва на сън).

IP бебе камера …

В момента на пазара има много устройства, които идват без приемник. За някои това може би е най-добрият вариант! Ако имате таблет например, този тип видео бебефон би бил най-подходящ за вас. На първо място, цената е много, много по-приемлива и освен това, тези бебфони идват със специално мобилно приложение и връзка с Wi-Fi. Така обхватът на тези бебефони е без паралел. Освен това, към бебе камерата можете да свържете повече от едно устройство. И докато вие вършите нещо из къщи, бащата на детето също може да си сложи апа на телефона и да хвърля по едно око от работното си място.

Понеже в повечето случаи тези камери са на кабел, единственото притеснение е за живота на батерията на приемника. Добрата новина е, че първо, можете да ползвате повече от един приемник – телефон, таблет, лаптоп; и второ – можете да го ползвате толкова дълго, колкото издържа батерията на приемника, което е в пъти повече от живота на батерията на стандартните бебефони с камера.

Най-добрите бебефони с камера

За мен едно от най-важните неща в домакинството ни е видео бебефона. В началото, обаче никак не бях доволна от бебефона, който ползвах. Беше подарък, но функционално никак не беше удобен. Животът на батерията беше кратък, мониторът беше малък и качеството на картината беше ужасно. И една вечер съпругът ми „без да иска“ изтърва родителското устройство и го счупи. Така трябваше да търсим алтернативи …

#1 WIFI камера KAPP CAM – 100

Бяла IP камера бебефон
Снимка: KAPP

Това е IP камера, която ползва телефон, таблет или компютър като приемник – вместо родителско устройство. Просто се свързвате към камерата като инсталирате апа на телефона, таблета или компютъра си и я ползвате.

Този бебе монитор може да се сложи на стена, на таван или просто да го поставите върху някаква повърхност, като маса или скрин. Камерата може да се управлява много лесно през апа. Можете да я въртите на 350 градуса по хоризонтала и 120 по вертикала. Изключително удобна и практична. Разбира се, има нощно виждане, което дава перфектна картина заради постоянния HD сигнал. Камерата има слот за Micro SD карта, в случай, че искате да записвате видео. За допълнително спокойствие можете да сложите и аларма, която да ви известява при движение в стаята.

Виж цена

#2 Дигитален видеофон Cangaroo WIFI I-CARE BM-269

IP бебефон камера - Cangaroo BM-269

Алтернатива на вариант номер едно е видео бебефона, който поставяме на второ място – Cangaroo WIFI I-CARE BM-269. Устройството отново работи с мобилно проложение, което можете да свалите от App store или Google Play. Камерата може да бъде монтирана навсякъде – плоска повърхност, стена, таван …

Цената на този бебефон камера е малко по-висока, но пък функциите, които имате на разположение, си заслужават. Камерата на Cangaroo също има възможност за записване на видео и снимки, инфрачервено нощно виждане, HD сигнал и детектор за движение. Камерата предава през интернет и едновременно към нея могат да бъдат свързани цели 4 устройства. Управлението на камерата по хоризонтала и вертикала пак става чрез мобилното приложение. Както споменах, камерата може да записва видео и снимки, а вграденият слот за карта поддържа с капацитет до 32 GB.

Виж цена

#3 Видео бебефон Mappy VBM-8700

Видео бебефон - камера и родителско устройство

Mappy също предлагат добър вариант дигитален видео бебефон. Въпросният модел е с 3.2 инчов дисплей на родителското тяло, което няма как да се сравнява с големината на таблет например. И все пак, това е един от моделите със сравнително голям дисплей.

Този бебефон камера има няколко полезни функции – детектор за движение, възможност за двупосочна комуникация, както и 8 песнички, които можете да пуснете на детето си. Обхватът е 260 метра, но какво вече споменахме, в затворени пространства реалният обхват ще бъде по-малък. Имайки предвид това, реалният обхват е доста по-добър от редица други продукти в същият ценови клас.

Един от големите минуси на конкретният бебефон е основата на камерата, която не може да се движи дистанционно. Единственият начин да я насочите накъде искате е ръчно. Бебе мониторът има живот на батерията около 3 часа, което отново е сравнително добре за този тип бебефони.

Виж цена

#4 Бебе монитор Motorola MBP855

Видео бебефон - камера + родителско устройство

Едни от най-качествените бебефони с камера на пазара са тези на Motorola. Те комбинират функционалност, качество и дизайн в едно, но цената често идва доста висока. Това е и случаят с MBP855.

Този бебефон има родителско устройство с доста голям LCD екран (сравнено с други дигитални бебефони) – цели 5 инча. Интересното обаче е, че камерата може да работи с до 4 други устройства отново посредством специално мобилно приложение. Така, подобно на IP камерите, можете да виждате какво се случва в детската в реално време през интернет. Това е и супер резервен вариант в случай, че батерията на родителското устройство падне.

Естествено, настройката на ъгъла на камерата става дистанционно, през родителското устройство. Бебефонът с камера има 360 градусов ход по хоризонталата. Обхватът му е 300 метра (отново на открито, в случай, че няма нищо между камерата и приемника). През бебе монитора можете да следите температурата в детската стая, както и да пускате 5 присповни песни на детето си. Видеокамерата и родителското устройство работят на батерии, което, специално за видеокамерата, може да бъде считано и за минус. Друг недостатък, от който родителите се оплакват, е ярката синя LED светлина на камерата, която индикира, че устройството работи. При загуба на сигнал родителското устройство започва да пищи, което също е доста неприятно.

Виж цена

#5 Видео бебефон Xblitz Kinder

Видео бебефон Xblitz Kinder - камера + родителско устройство, заснети на бял фон

Под номер 5 сме поставили Xblitz Kinder. Той на по-приемлива цена спрямо предходните няколко модела, но пак не може да се мери с IP бебе камерите.

Бебефонът се състои от 2 части – камера и родителско устройство. Родителското устройство е с 3,2 инчов LCD екран, на който, освен постоянна картина от детската, можете да следите и температурата в стаята. При нужда, можете да ползвате родителското тяло и като микрофон за да успокоите детето. Бебефонът разполага и с осем приспивни песнички, които можете да пуснете през родителското устройство.

Производителят дава работно разстояние на бебефона с камера от 260 метра на открито. В реална ситуация обаче, видео бебефонът работи на разстояние от около 50 метра. Xblitz Kinder има и функция за нощно виждане, като разстоянието, на което има качествена картина нощноп време, е от порядъка на 5 метра. За съжаление камерата не може да бъде контролирана през родителското устройство и трябва да бъде поставена на подходящо място от вас.

Виж цена

Бебефон с камера – ценови категории

Изборът на бебе монитор е от изключителна важност. За мен това е един от най-полезните бебе уреди в домакинството, понеже ми спестява доста притеснения. Затова моят съвет е внимателно да разгледате всички модели и да сравните продуктите във вашия ценови клас, избирайки най-подходящия за вас. По-долу ще намерите различните бебефони с камера подредени по цени.

Бебефон с камера – цена от 200 до 500 лева

Бебефон с камера – цена от 100 до 200 лева

В този нисък ценови клас разнообразието на видео бебе монитори е по-малко, но си струва да разгледате и тези опции. При тези бебе монитори родителските устройства са с много по-малки и съответно, дисплеите им варират между 2 и 3 инча.

Въпреки това, този тип бебефони могат да свършат работа при по-спокойните деца и при децата, които така или иначе не остават сами в стаята за по-дълго време. Ето ги и бебе мониторите в ниския ценови клас.

Ще се радвам да видя и вашите отзиви за бебефони с камера, които сте ползвали или от които имате преки впечатления.

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *