неделя, юли 21, 2024
Home > Лайфстайл > Какъв епилатор да си купя и кои са най-добрите епилатори на пазара

Какъв епилатор да си купя и кои са най-добрите епилатори на пазара

Става ли въпрос за женската поддръжка и красота, не сме склонни да правим компромиси. В същото време, когато избираме какъв епилатор да си купим, е важно да намерим възможно най-бюджетното решение без това да влияе на качеството.

Изборът на подходящ епилатор не е лесна задача. Трябва да изберем епилатор, който е едновременно ефективен, колкото се може по-безболезнен, удобен и евтин.

Затова, преди да се впуснете в пазаруване на епилатор, е добре да проучите различните видове епилатори, предимствата и недостатъците им. За целта направихме и това кратко ръководство. Надяваме се да ви бъде от полза в избора на добър епилатор!

Съдържание

# Кои са видовете епилатори?
1 – Епилатор с дискове
2 – Епилатор с пинсети
3 – Какъв епилатор да избера – епилатор с дискове или пинсети?


# Как да избера най-добрия епилатор за мен?
1 – За какви зони е предназначен епилаторът?
2 – Епилатор за сухо и мокро ползване
3 – Какъв епилатор да избера? – допълнителни функции


3.1 – Вибрираща приставка за по-малко болка
3.2 – Брой пинсети на епилатора
3.3 – Епилатор с кабел/епилатор на батерии
3.4 – Регулиране на скоростта
3.5 – Епилатор с въртяща се глава
3.6 – Епилатор с ексфолиращи четки
3.7 – Вградена светлина


# Кои са най-добрите (марки) епилатори
# Кои са най-добрите епилатори

Кои са видовете епилатори?

Епилаторите се появяват не толкова отдавна – през 1986 година. Първият електрически епилатор използва изкривена във формата на „U“ пружина, която се върти. При въртенето пружината захваща и изкубва космите. Днес пружинни епилатори все още има, но те са ръчни, без електрически мотор и се използват предимно за лицево окосмяване.

От 80те години насам епилаторите са се променили доста, като основно това са два вида – епилатор с дискове и епилатор с пинсети.

Има лазерни и фотоепилатори, но тези видове работят по съвсем различен начин, а цената им е в пъти по-висока от изброените.

Епилатор с дискове

Първият вид епилатори, който ще разгледаме, е епилатор дискове.

Този вид епилатори имат глави с въртящи се дискове, които при завъртането се приближават един към друг. Така те захващат косъма и го изскубват.

Първоначално епилаторите са правени с метални дискове, но в последствие на пазара излизат и такива с керамични дискове. Керамичните дискове са по-устойчиви и по-щадящи към кожата. Освен това, епилаторът с керамични дискове захваща по-добре косъмчетата.

Епилатор на батерия подпрян на стена със сини плочки и червена кърпа.

Епилатор с пинсети

Рпилаторът с пинсети е подобрение на този с дискове. При епилатора с пинсетите вместо дискове, главата на епилатора има много на брой метални плочи на пластмасова основа. Когато главата на епилатора се върти, плочиците се приближават и раздалечават при всеки оборот. Това действа като пинсета и косъмчетата, които попадат между металните плочици, биват премахвани от корена.

В момента, повечето епилатори са именно епилатори с пинсети.

Какъв епилатор да избера – епилатор с дискове или пинсети?

Ако се чудите измежду епилатор с дискове или пинсети, изберете дисковете, но не искате да харчите много – изберете дисковете! Причината е, че пинсетите понякога късат косъма, а коренът си остава. При епилаторите с дискове (и особено при модели епилатор с керамични дискове) този проблем го няма. Разбира се, при средните и по-високите класове епилатори с пинсети проблемът е решен и качеството на епилаторите с дискове и пинсети е еднакво.

Как да избера най-добрия епилатор за мен?

В днешно време, както с повечето електроуреди, имате страшно голям избор. Скъпи, евтини, качествени, не дотам качествени, да не говорим за десетките различни функции, измежду които може да избирате.

Преди всичко, важно е да имате предвид, че е по-добре да търсите хубав епилатор, който отговаря на специфичните ви нужди. Няма смисъл да изберете епилатор, който има повече функции, които надали някога ще ползвате.

Многото функции са присъщи на по-скъпите модели. Няма лишо да се възползвате от тях, но съветът ни е да инвестирате в такъв модел ако наистина ще ползвате пълния спектър от функции на епилатора.

Жена с розова къса нощница, която си епилира крака с акумулаторен епилатор

За какви зони е предназначен епилаторът?

Почти всеки епилатор на пазара е направен да бъде ползван за крака, но можете да използвате уреда и за други зони от тялото си. Те работят еднакво добре както с по-дебели и груби косъмчета, така и с по-финни.

Моделите от по-високите класове са оборудвани и с заменяеми глави, които могат да бъдат ползвани за различни зони на тялото. Това прави много по-лесно премахването на нежелано окосмяване от горната устна и от бикини зоната. Плюс това, сменяемите приставки са направени специално за по-чувствителните места за да намалят болката!

В този ред на мисли, когато избирате епилатор, уверете се, че в комплекта е включена и приставка за зоната, която искате да обезкосмите. Много модели не се предлагат с допълнителни глави, което ограничава употребата им. Така че преценете дали искате да ползвате новия си епилатор за други зони.

Епилатор за сухо и мокро ползване

По принцип, епилацията е по-успешна на суха кожа, но по-новите епилатори могат да работят и под душа/във ваната. Обикновено моделите за сухо и мокро ползване са и по-скъпи. Ако решите да ползвате такъв вид епилатор, определено епилацията ще ви се стори доста по-чист процес и вероятно по-безболезнен. Топлата вода намалява усещането за болка при епилация. Освен това има по-малка вероятност от раздразнение на кожата и зачервяване при мокро епилиране. Така че е добре да знаете, че имате опцията да изберете епилатор за сухо и мокро ползване.

Други предимства на епилаторите за сухо и мокро ползване са почистването и спестеното време.

Спестено време – може спокойно да се епилирате под душа или във ваната. Така няма да ви се налага след това да разпъвате кърпи и да се епилирате, губейки време.

Лесно почистване – почистването на епилатора за сухо и мокро ползване също става без проблеми. Просто след употреба изплаквате главата на епилатора. Освен, че поддръжката е доста по-бърза и лесна, по ипилатора не се наслагват мъртви клетки и мазнина от кожата, така че като цяло има по-малко за чистене.

Близък план на седнала жена, която си епилира крака под душа

Какъв епилатор да избера? – допълнителни функции

Както споменахме, различните модели епилатори имат редица допълнителни функции, които могат да ви бъдат и от голяма полза. В следващите редове ще ви запознаем с някои от тях, както и с плюсовете/минусите им. Така ще може да направите по-информиран избор за да се спрете на добър епилатор, който дълго време да ви върши работа.

Вибрираща приставка за по-малко болка.

Не е тайна, че епилацията боли, особено в началото. Все пак, епилаторите отскубват косъма с корена. Някои компании имат специални приставки, за които твърдят, че намаляват болката при епилация. Обикновено това са масажиращи приставки. Рекламират ги като такива, които подобряват кръвообръщението в горния слой на кожата, като по този начин намаляват болката.

Реално обаче, в повечето случаи тези приставки просто забавят скоростта на въртене на пинсетите/дисковете, което значи и по-малко оскубани косми. Да, по-малко болезнено е, понеже не успяват да изскубят толкова косми, но не е ефективно. Единствено моделите за сухо и мокро ползване са по-малко болезнени.

Брой пинсети на епилатора

Ако сте се спрели на епилатор с пинсети, важно е да знаете, че броят им е от значение. Колкото повече са те, толкова по голям е и броят косми, които могат да бъдат изскубнати с едно преминаване на епилатора по кожата ви.

В повечето случаи, броят пинсети на епилатора варират от едва няколко до около 70. Повечето епилатори с пинсети имат 20. А колкото по-малко са пинсетите, толкова повече пъти трябва да минавате през една и съща зона. Това води до раздразване на кожата и зачерваване.

Съветът ни е да търсите епилатор с по-голям брой пинсети. Тези епилатори са малко по-скъпи, но инвестицията си струва, имайки предвид по-голямата ефективност и факта, че щадят кожата.

Епилатор с кабел/епилатор на батерии

Някои епилатори работят със стандартни батерии. Това ще рече, че когато батериите се изтощят просто ще трябва да ги замените. Този вид епилатори са по-евтини. Ако обаче искате да се епилирате по-често, по-добри опции са епилаторите с кабел и тези с акумулаторна батерия.

Предимството на епилаторите с кабел е, че не губят мощност, докато тези на батерии (независимо дали акумулатор или еднократни) отслабват докато се епилирате, което може да е доста дразнещо.

Регулиране на скоростта

Типично за всеки качествен епилатор е и възможността за регулиране на скоростта. Тази допълнителна функция би била по-скоро полезна за жените, които до сега не са се епилирали. Регулацията на скоростта е също вариант за различни видове косъм – тънки, дебели, дългуи, мъхести и тн.

Епилатор с въртяща се глава

Въртящата глава на един качествен епилатор спомага пинсетите/дисковете да бъдат максимално близо до кожата. По този начин епилаторът захваща косъма по-добре и го изскубва от корена, а не го къса.

Епилатор с ексфолиращи четки

По-горните класове епилатори имат допълнителни ексфолиращи четки. С тези четки може да почиствате кожата в дълбочина, което ще стимулира и по-бързата регенерация на клетки. Освен това, ексфолиращата четка спомага и за превантирането на врастнали косми.

Към един качествен епилатор може да има няколко четки – за тяло, за крака и за лице. Препоръчително е обаче тези четки да се сменят на всеки 3 месеца.

Вградена светлина

Вече почти всики нови модели епилатори (и всеики добри епилатори) имат и подсветка. Тя е много полезна, понеже при минаването на зоната светлината помага добре да огледате за пропуснати косъмчета.

Жена, която си епилира бикини линията

Кои са най-добрите (марки) епилатори

Посочването на един единствен модел като най-добър е трудна задача и много субективна. За това първо ще разгледаме кои са най-доказаните марки на пазара – марки, на които може да се доверите. След това ще посочим нашите десет предложения, като подредбата им няма няма да следва определен модел.

Ето кои са марките епилатори, на които може да се доверите.

Епилатори Braun

Braun са на пазара от много време и са се бетонирали на едно от първите места що се отнася до избора на качествен епилатор.

Компанията има мдоста генерации епилатори, както с кабел, така и без, и продължават да въвеждат иновации в продуктите си и до днес. Някои от най-добрите епилатори на Braun са Silk Epil 3 – епилатор с кабел, и Silk Epil 5 и 7, които пък са сред фаворитите ни за най-добрите епилатори на батерии.

Епилатори Remington

Remington е друга марка производител на качествени епилатори. Компанията отдавна е в играта – произвеждат първата си самобръсначка през 1937 година.

Компанията е позната като производител на качествени устройства на достъпни цени.

Жена използва епилатор с кабел

Епилатори Panasonic

Panasonic е компания, която не предлагат толкова голям набор от епилатори. За сметка на това, епилаторите Panasonic предлагат много допълнителни функции, които може да намерите за доста полезни.

Продуктите им са качествени и издръжливи, което с прави ги поставя сред топ марките за епилатори в България.

Епилатори Philips

Philips е голямо име в света на електрониката и то с право!

Към момента, Philips е най-продаваният продукт в категорията „епилатори“ в един от най-големите ритейл сайтове в света – Amazon. Компанията има много модели – от по-прости и евтини епилатори, до модели, които предлагат повече фунцкии и идват на по-висока цена.

Епилатори Rowenta

Rowenta също е добре-позната на българския пазар компания. Производителят има големи традиции в изработката на всякакви електроуреди за домакинството, датиращи от началото на миналия век.

Подобно на останалите домакински електроуреди, епилаторите Rowenta също са едни от най-качествените и предпочитаните на пазара унас.

Кои са най-добрите епилатори

А сега към конкретния списък с най-предпочитаните епилатори. Както вече подчертахме, определянето на „най-добрия епилатор“ е много субективно. Пораду тази причина в списъка ще дадем 10 предложения за качествени епилатори, като поредността на продуктите е определена на случаен принцип.

Ето и кои са 10-те най-добри епилатори, които можете да изберете.

# Епилатор Braun Silk-epil 9561

Епилатор Braun Silk-epil 9561 с бръснеща приставка

Този модел епилатор на Braun е по-скъп, но за сметка на това получавате изключително качествен продукт. Епилаторът е за сухо и мокро ползване и има 40 пинсети, които успяват да хванат дори и по-късите косъмчета, премахвайки повече косми с едно движение. Това се дължи и на по-широката глава, в сравнение с други епилатори на Braun.

Към комплекта има включени 6 допълнителни аксесоара. Бръснеща глава, trimmer капчка, високочестотна масажираща система, капачка, която позволява по-голмя контакт на пинсетите с кожата, капачка за премахване на лицево окосмяване и не на последно място – стойка за зареждане.

Епилатор с пинсети – Braun Silk-epil 9561
Виж цена!

# Комплект епилатор Philips Satinelle Essential HP6550/01

Епилатори Philips Satinelle Essential HP6550/01 с пинсета

Епилаторът на Philips е бюджетна опция, но предлага много добро качество за цената си. Реално в комплекта има два без безжични епилатора. Стандартният е предназначен за крака и ръце, а по-малкият и издължен – за бикини линията и подмишниците.

Епилаторът улавя дори късите косъмчета, а епилиращата глава може да бъде измита за по-добро почистване. Към комплекта също така има и четчица за почистване на пинсетите на епилатора, както и пинсета.

Мини епилатор за интимната област е направен по начин, който позволява ефективното премахване на космите без главата да дърпа кожата.

Епилатор с пинсети – Philips Satinelle Essential HP6550/01
Виж цена!

# Епилатор Rowenta EP5640

Епилатор Rowenta EP5640 с четири допълнителни приставки

Този епилатор Rowenta е направен с две скорости и има 24 пинсети. Не е най-доброто, което може да купите, но пък съотношението цена/качество е супер.

Приятна изненада е специалният корпус, изработен от материал, който обира вибрациите. По този начин шумът от епилаора е значително намален. Още нещо, на което си струва да се спрем, е движещата глава на епилатора. Тя следва всяка извивка на тялото, като позволява на 24-те пинсети с патентована технология да премахнат дори най-късите косъмчета.

Епилаторът има и ексфолираща приставка, която спомага за ефектиявното отстраняване на мъртвите клетки.

Епилатор с пинсети – Braun Silk-epil 9561
Виж цена!

# Епилатор Philips Satinelle HP6423/00

Епилатор Philips Satinelle HP6423/00 с две приставки и бяла чантичка за съхранение

Този епилатор на Philips е високо оценяван от масата потербители, а това, което го прави различен от досега представените варианти, фактът, че този епилатор е с дискове вместо с пинсети. Дисковете премахват дори по-къси косъмчета, с дължина от около половин милиметър. Съюевременно дисковете не опъват кожата, създавайки допълнителен дискомфорт.

Освен това в комплекта има и бръснеща глава и гребен, който може да се постави на нея. Бръснещата глава е много удобна и следва контурите на по-чувствителните зони на тялото ви, а с гребена за може да оформите бикини линията.

Епилаторът работи с кабел и има две скорости – бърза и бавна. В комплекта има още четчица за почистване, а самата епилираща глава може да се мие под течаща вода.

Епилатор с дискове – Philips Satinelle HP6423/00
Виж цена!

# Епилатор Braun SE5500, SensoSmart

Епилатор Braun SE5500, SensoSmart с бяло-розов корпус и приставка

Бърз, тих и ефективен. Това са най-често използваните прилагателни за епилатора на Braun – SE5500 SensoSmart. Епилаторът работи с акумулаторна батерия и е водоустойчив. Тези му функции, освен че ви дават по-голяма свобода, правят възможна употребата на епилатора и в банята. 28те пинсети пък ще се покрижат за ефективното премахване на най-късите косъмчета и запазването на кадифено-гладката ви кожа за по-дълго време.

Епилаторът може да работи на две скорости, което е страхотно при епилирането на по-чувствителните области. В комплекта има и две приставки.

Епилатор с пинсети – Braun SE5500, SensoSmart
Виж цена!

# Епилатор Remington EP7020

Розов епилатор Remington EP7020

Друг много добър избор на епилатор е Remington EP7020. Епилаторът има 40 пинсети, което ви гарантира качествено и дълготрайно премахване на косъмчетата. И този епилатор има две скорости на работа, като това ви позволява да се епилирате една идея по-безполезнено. Захранването на епилатора става с кабел.

Що се отнася до поддръжката на епилатора, в комплекта има включена четчица за почистване. Функционалната част на епилатора може да се мие под течаща вода. Освен това, към епилатора има и две приставки – една за масаж с Aloe Vera и още една приставка, която прави обезкосмяването на по-малките зони доста по-лесна и прецизна.

В общи линии, епилаторът не предлага страшно много функции, но пък е качествен и на много добра цена!

Епилатор с пинсети – Remington EP7020
Виж цена!

# Епилатор Braun SE3170

Розов епилатор Braun SE3170

Както споменахме по-горе, епилаторите на Braun са едни от най-качествените на пазара. Braun SE3170 е пример точно за това. Епилаторът има 20 пинсети, което не е никак много, но за сметка на това е направен със Soft Lift технология, която позволява на машинката да повдигне косъмчетата от корена и да ги насочи към пинсетите, повишавайки ефективността на епилатора.

Епилаторът има и масажиращи ролки, които малко или много облекчават болката. Допълнително може да избирате и измежду двете скорости на работа, което, в някои случаи, може да облекчи и болката от епилацията.

Добрата новина е, че това е един много качествен епилатор, на доста достъпна цена! Струва си.

Епилатор с пинсети – Braun SE3170
Виж цена!

# Епилатор Rowenta Flower Love EP2810

Епилатор Rowenta Flower Love EP2810 с приставка за интимна област

Друг бюджетен епилатор, който същевременно ще ви свърши много добра работа, е Rowenta Flower Love EP2810. Епилаторът е направен с 24 пинсети, които отстраняват и най-късите косъмчета. Главата на епилатора е снабдена с малки масажиращи топчета, за малко по-приятна епилация. В комплекта е включен и допълнителен аксесоар за прецизност, който ви позволява да оформите бикини линията си по желания от вас начин.

Епилаторът работи на две скорости, а захранването става чрез кабел с дължина от 2 метра.

Епилатор с пинсети – Rowenta Flower Love EP2810
Виж цена!

# Епилатор Rowenta EP8060F0 Skin Respect

Епилатор на батерия Rowenta EP8060F0 Skin Respect

Епилаторът на Rowenta е много ефективен в премахването дори на късите косъмчета. Той е направен с технологията „Skin Respect“, посредством която пинсетите на епилатора захващат добре косъмчетата и ги издтръгват от корена. Така няма накъсване на косъмчетата, което щади и кожата ви. Освен това, епилаторът има сензор за извивки, който допълнително оптимизира работата на епилатора. Той позволява на епилатора да следи извивките на тялото ви, премахвайки всички косъмчета.

Главата на епилатора е направена със специален материал, който прави плъзгането по кожата меко и гладко. Така епилацията щади кожата и причинява по-малко щети, а ролката за масаж отпуска и успокоява кожата. Пинсетите са направени от неръждаема стомана, а главата може да се мие, което е голям бонус в хигиената. В комплекта на епилатора има и допълнителни приставки – ексфолираща глава, приставка за подмишница, приставка за оформяне на бикини зоната, както и глава за бръснене + капаче за тример.

Епилаторът работи на батерия, която издържа до около 40 минути и отнема час за пълно зареждане. Епилаторът на Rowenta може да се ползва за мокра епилация, което е още един бонус. А добрите новини са, че всичко това идва на цена от около 100 лева!

Епилатор с пинсети – Rowenta EP8060F0 Skin Respect
Виж цена!

# Епилатор Panasonic ES-ED93-P503

Епилатор Panasonic ES-ED93-P503 в цвят платина

На последно място в списъка, но не на последно място по качество, имаме ES-ED93-P503 – много качествен епилатор на Panasonic. Епилаторът има 48! пинсети, което го прави много ефективен. Работи на батерия, като автономията му е от порядъка на половин час с необходимо време за зареждане – час.

Моделът има 2 скорости на работа, и идва с цели 6 приставки, сред които приставка за педикюр, бръснеща глава, глава за нежна епилация, и гребен за бикини линия! Главата на епилатора пък е подвижна, което позволява на епилатора да следи контурите на тялото и да предоставки супер резултати с всяка епилация. Епилаторът може да бъде ползван под душа или във ваната, което позволява и по-доброто му почистване.

Епилатор с пинсети – Panasonic ES-ED93-P503
Виж цена!
Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *