понеделник, юни 24, 2024
Home > Лайфстайл > За дома > Как да изберем винтоверт + кои са най-добрите продукти на пазара?

Как да изберем винтоверт + кои са най-добрите продукти на пазара?

Човек, който завива метален елемент на дървена плоскост с жълт винтоверт DeWalt

По темата решихме да търсим мнението на професионалистите – нашите партньори от Артисанс България*. За нас те събраха списъка с най-добрите модели винтоверти, достъпни на пазара, както и ценни съвети за това как да изберем най-подходящата за машина за нуждите ни.

Купуването на винтоверт е труден процес предвид десетките марки и хилядите модели, достъпни на българския пазар. За щастие обаче през годините сме работили с най-различни такива инструменти, което е и причината да имаме по-добър поглед върху продуктите, които ще разгледаме тук.

Преди да продължим към списъка с десетте най-добри винтоверта, нека да направим едно пояснение. Тук ще говорим за винтоверти, не за пефоратори, като разликата между тези инструменти е съществена!

Мощност на винтоверта

При акумулаторните винтоверти, мощността на инструмента съответства на волтажа на батерията. По-високият волтаж означава по-голям въртящ момент и повече сила, която да превъзмогне съпротивлението, което се създава при пробиването на по-твърд материал или завиването на винт в по-твърд материал. През последните години, най-високият волтаж на акумулаторните батерии скочи от 9V на 20V, но на пазара има винтоверти с различни мощности – 10.8V, 12V, 14.4V, 18 и 20 волта. Съвременните акумулаторни винтоверти имат достатъчно мощност да направят чист пробив в масивна дървесина и в подова настилка.

Освен това, мощността при съвременните винтоверти не идва за сметка на теглото. Обикновено акумулаторен винтоверт с мощност от 10.8V волта тежи малко по-малко от 1 килограм, а 18-20 волтов винтоверт – тежи едва 1.5 килограма. Както казахме в началото, мощността идва от батерията, а с напредъка на технологиит, батериите станаха по-компактни и по-леки. Така, дори машините от по-ниските класове (Ryobi, Graphite, Raider) и висока мощност са доста лекички.

Настройка на въртящ момент

Близък кадър на пръстена за настройка на въртящия момент на винтоверт.
Винтовер с пръстен за настройка на въртящия момент.

Именно настройката на въртящия моемент дава разликата между обикновената дрелка и акумулаторния винтоверт. Тази настройка става чрез пръстена, който се намира точно зад патронника. Пръстенът, както и бутонът, имат различни степени. При смяната на въртящият момент чрез пръстен, скоростите са различни на брой, най-често от 1 до 15, като на пръстена има и отделна скорост за пробиване на дупки със свредло. При някой винтоверти, въртящият момент е на две степени и смяната става чрез приплъзването на бутон, който сменя въртящият момент и скоростта. Едни от най-хубавите винтоверти, с които сме работили – тези на Festool, са направени по този начин. Те няма пръстен за промяна на въртящия момемнт. За сметка на това приплъзващият бутон сменя скоростта (за което ще говорим след малко) и въртящият момент.

Възможно е машината да има и ударно действие. Тази опция е изключително полезна при работата с твърди материали. Когато винтът трябва да бъде добре завит в детайла, винтовертът трябва да може да предостави необходимата мощност. Същото важи и за винтове, които са завити дълбоко и трябва да бъдат развити. В случая ударният винтоверт ще свърши чудесна работа. Настройката прави инструмента да работи така че вместо постоянен въртящ момент машината да даде 1-2 по-силни удара в един оборот. При високите класове винтоверти, въртящият момент в случая надхвърля 200 Nm (Нютон-метра) и 2000 оборотва в минута.

Настройката на въртящия момент на винтоверта работи по следния начин. Колкото по-висок е въртящият момент, толкова по-дълбоко в детайла може да завиете винта. Когато материалът, например, е по-твърд и винтовертът е настроен на по-нисък въртящ момент, ще чуете един кликащ звук, който показва, че съпротивлението на материала е прекалено високо. Резултатът е, че моторът на инструмента все още работи, но битът, с който завивате, не се движи.

Защо ви е необходима настройката на въртящ момент?

Това е изключително полезна функция на винтоверта поради няколко причини. На първо място, тя не позволява на главата на винта да се износи при достигане на по-голямо съпротивление. Последващото премахване на винтове с износени глави е кошмар! Освен това, настройката на въртящия момент предпазва двигателя на инструмента.

Скорост

Близък план на патронника на винтоверт
Патронник на винтоверт

Скоростта на винтоверта показва с колко оборота в минута се върти патронника на машината. Когато разглеждате инструменти, знайте, че производителите дават тази характеристика без натоварване – когато машината работи на свободен ход.

Промяната на скоростта става чрез бутон, който най-често се намира в горната част на корпуса, зад патронника и пръстена за промяната на въртящия момент. Повечето винтоверти за професионална и непрофесионална употреба имат 2 скорости. Оборотите на различните модели варирант най-често в границите 300-400 оборота в минута на първа скорост и 1500-1750 оборота в минута на втора скорост. Имайте предивд, че това са горни граници на празен ход. Когато започнете да работите с инструмента, оборотите падат. Освен това, чрез прекъсвача на винтоверта (спусъка), в зависимост до каква степен е натиснат, може да регулирате колко бързо да се върти патронника.

Реглажа на скоростта е необходим при работа от различно естество и с различни материали. Ако желаете да пробивате по-меки материали или да завивате винтове, първа скорост ще свърши работа. Ако обаче искате да пробивате по-твърди материали, като метал, е необходимо да преминете на по-високата скорост.

Батерии

Едно от най-важните неща при покупката на акумулаторен винтоверт е батерията. Масово винтовертите на пазара са направени да работят с Li-ion (литиево-йонни) батерии. Този вид батерии са надеждни, малки, зареждат се много бързо и имат добър температурен толеранс. Други видове батерии са NiCD (Никел Кадмий) и Nickel Metal Hydride (Никел Метал Хидрид). Тези два вида са остаряла технология и е почти невъзможно да намерите нови инструменти, които да ползват тези два вида батерии.

Друга важна характеристика на батерията е капацитета на батерията. Той се измерва в Ah или Ампер-час. Мярката показва продължителността на работа на батерията с едно зареждане. Понеже разходът на енерги на винтоверта варира в зависимост от скоростта и въртящия момент, няма как да бъде точно определено колко дълго може да издържи батерията. За това, колкото по-голям е капацитета на батериата (повече ампер-часа), толкова по-дълго ще работи.

Изберете инструмент според целите

Когато избирате винтоверт е важно първо да определите за какво ще бъде използван инструментът. Основните категории са три:

  • Поддръжка и малки ремонти – Към тази категория спадат малки задачи, които можете да направите сравнително бързо и лесно. Примери за такива задачи са пробиване и монтаж на профили за гипсокартон, монтаж на панти и вратички на шкафове, поставяне на релси за пердета и щори. За този тип задачи, лек винтоверт с една малка батерия ще бъде напълно достатъчен.
  • Ремонти и ремоделиране – Тук говорим за по-сериозни задачи, като сглабянето на етажерка, например, или смяна на дървени парапети, пробиването на дупки и завиването на винтове в по-твърда дървесина, монтаж на гипсокартон и правенето на мебели. Търсете по-мощен винтовер – от порядъка на 12-14 волта.
  • Строителство – За тези задачи вече се изисква повеще мощност. Пробиването на обработена дървесина, бетон и стомана си е сериозно начинание, така че в случая е необходим по-мощен винтоверт. Освен с по-голяма мощност, търсете винтоверт с поне 2 батерии и куфар.

Кои са най-добрите продукти?

За да направим вашия избор на винтоверт още по-лесен сме подготвили и един списък с най-добрите (според нас) модели, които можете да закупите.

1. Акумулаторен винтоверт FESTOOL T 18+3 Li 5.2 Set

Акумулаторен винтоверт Festool Т18 с 3 допълнителни приставки
Акумулаторен винтоверт Festool T 18

Без съмнение един от най-добрите винтоверти, с които сме имали удоволствието да работим. Машината е подходяща за професионална употреба и има ред предимства пред конкуренцията.

Моторите на T 18 са безчеткови, което значи, че 1) машината е по-мощна и 2) за разлика от инструментите с четкови мотори, T 18 усеща липсата/наличието на по-голямо съпротивление и, в зависимост от наличното съпротивление, започва да черпи повече/по-малко заряд. Четковите мотори работят толкова бързо, колкото позволява заряда.

Мощността на винтоверта на Festool е 18 волта, батерията е 5.2 Ah, литиево-йонна. Скоростта на зареждане е едва 70 минути! Има две скорости [1ва – 450 оборота в минута и 2ра – 1500 оборота в минута]. Максималният въртящ момент е 35 Nm при работа с мек материал и 50 Nm при работа с твърд материал. Винтовертът е окомплектован с ъглова и ексцентрикова приставки, както и с патронник за инструменти и бързозатегателен патронник FastFix.

Виж цена

2. Ударен винтоверт-бормашина DeWALT DCD795D2 , 18V

DeWalt е производител на качествени машини от световна класа, а ударният винтоверт-бормашина DCD795D2 е прекрасен инструмент за професионална употреба в строителството. Подходящ е за пробиване на дърво, метал, бетон и дори стомана.

Винтовертът е 18 волтов, оборудван с ново поколение XR Li-ion батерия. Той има 14 степени на реглаж на въртящия момент, което позволява висока прецизност в режим „отвертка“. Кампактният 13 милиметров патроник с единична втулка и автоматично блокиране на шпиндела спомага за лесната смяна на накрайниците само с една ръка. Инструментът е снабден и с LED светлини, които правят работата в по-тъмни пространства доста по-лесна.

Виж цена

3. Bosch Professional GSR 140-LI

На трето място поставяме винтоверта на друг голям производител на ръчни инструменти – Bosch. Моделът GSR 140-LI е предназначен за професионална употреба. Той е с мощност 14.4 волта и е снабден е с две литиево-йонни батерии. Настройката на въртящия момент е с 21 нива, а инструментът работи на 1700 оборота в минута (на празен ход).

Това е чудесен винтоверт, който ще се представи много добре при леките и средни ремонтни и монтажни дейности. Съотношението цена-качество също е много добро!

Виж цена

4. Винтоверт-бормашина Makita DDF482RMJ

Инструментът на Макита е прецизен и компактен инструмент, подходящ както за професионална, така и за домашна употреба. Отличава се и с добра издръжливост и здравина, което се дължи на гумирания корпус и металното зъбно колело, което задвижва патронника.

Този модел винтоверт е с две скорости – ниската предавка държи до 600 оборота в минута, а високата – до 1900. Настройката на въртящия момент е 21 степенна + долъпнителна за пробиване. Нетното тегло е килограм и 700 грама, което е перфектно предвид 18 волта и батерията от 4 Ампер-часа.

Виж цена

5. Акумулаторна бормашина Einhell TC-CD 18-2 Li

Тази машина на Einhell е от по-нисък клас, но е идеална за по-малки ремонти. Плюс това, цента на винтоверта е доста изгодна предвид тази на останалите машина в списъка.

Винтовертът е подходящ за пробиване на дърво, пластмаса и метал. Моторът е 18 волтов, което осигурява достатъчно мощност, а въртящият момент е 38 Нютон-метра; 18+1 . Има две скорости – до 350 оборота в минута и до 1250 оборота в минута. Батерията е 1.3 Ah, а времето, необходимо за пълното ѝ зареждане, е между 3 и 5 часа.

В комплекта на машината са включени винтоверт, две батерии и куфар.

Виж цена
* Артисанс България е ателие за изработка на мебели по поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *