неделя, юли 21, 2024
Home > Спорт > Как да изберем стендъп падъл борд (SUP борд)

Как да изберем стендъп падъл борд (SUP борд)

дете със зелена жилетка за водни спортове на стенд ъп падъл борд

Падъл бордът (SUP) предлага по нещо за всеки. Можеш да излезеш за спокойно гребане на езерото или да хванеш вълните по Черноморието. Със сигурност не липсват приятни местенца за пдълбординг и у нас! При всички положения обаче, ключът към пълното удоволствие (и удобство) е изборът на правилна дъска. А сега е и най-подходящото време за закупуването на стендъп падъл борд. Тозно тук ще намериш всичко по-важно, което да те води в избора на падъл борд.


Виж 10-те предложения за стенд ъп падъл борд.


За да намериш най-подходящият за теб стендъп падъл, помисли как ще го използваш. Обмисли как ще пасне на тялото ти и как искаш да се държи във водата. Ключовите моменти за вземане на решение ще бъдат формата на SUP-а, както и правилната дължина, ширина и дебелина. Дали ще избереш твърд падъл борд или надуваем такъв, до голяма степен ще зависи от това как ще я транспортираш и колко място за съхранение имаш. Оттам натаък ще трябва да обърнеш внимание на финките на падъл борда и всички екстри или аксесоари, които работят за теб.

Типове SUP корпус

Корпусът или тялото на падъла играе основна роля при определянето на представянето на SUP-а във водата. Повечето падъл бордове имат или корпус, който се плъзга по водата или такъв, който я измества. Има и една шепа модели с хибриден дизайн, които съчетават най-добрите характеристики на двата основни дизайна.

Всяка форма на корпуса може да се ползва от начинаещите гребци, но има разлики, които правят даден модел по-добър за определени дейности. Това е и причината да изберете правилният тип корпус на падъла, въз основа на това как планирате да го ползвате.

Корпус, който се плъзга по водата

Този тип корпус е плосък и широк, подобен на дъска за сърф. Той е проектиран да планира по повърхността на водата и да бъде много маневрен. Стендъп падълите с с такива корпуси са добър избор за свободното гребане, сърф, SUP йога и бързеи.

Водоизместващ корпус

Падъл бордите с водоизместващи корпуси имат заострен нос, подобен на този на каяка или кануто. Корпусът пори водата, изтласквайки я около носа към страните. Така се подобрява ефективността за едно по-бързо, и плавно каране. Водоизмесвашия корпус изисква по-малко усилия при плаване, което ти позволява да изминаваш и по-дълги разстояния с по-висока скорост. Недостатъкът на водоизместващите SUP корпуси е, че като цяло са малко по-малко маневрени.

Хората избират водоизместващи корпуси за различни гребания, но винаги с поглед към ефективността и скоростта на гребане. Някои от приложенията включват фитнес гребане, SUP турове/къмпингуване и състезания.

Твърди срещу надуваеми стендъп падъл борди

Двата типа корпуса идват в две разновидности – твърд и надуваем стендъп падъл борд.

Твърд SUP борд

Повечето твърди падул бордове имат сърцевина от EPS пяна, която е обвита с фибростъкло и епоксидна смола. Това е доста лека, издръжлива и достъпна конструкция. Въглеродните влакна са по-лек и по-твърд вариант, но е и по-скъп. Има, разбира се, и пластмасови стендъп падъл бордове. Те са и по-достъпни, но са много тежки и нямат плавателните характеристики на други материали.

Защо да си вземеш твърд SUP:

  • Производителността е твоят приоритет: Масивните дъски предлагат най-доброто представяне във водата. Карат се по-бързо, по-гладко и с по-малко усилия от надуваемите. Ако да гребеш бързо и далече са твоите приоритети, твърдият стендъп падъл е за точно за теб.
  • За перфектно прилягане: Твърдите стендъп падъли се предлагат в по-голямо разнообразие от размери и настроени форми от надуваемите SUP-ове. Поради тази причина е и по-вероятно да намериш такъв, който ти пасва точно.
  • Стабилността е от значение: Твърдата дъска дава и малко по-добро усещане за стабилност, особено при каране на вълни. Твърдите дъски също се движат по-близо до повърхността на водата, което също създава усещане за по-голяма стабилност.
  • Имате къде да го съхранявате: твърдите SUP-ове могат да заемат много място. Ако имаш достатъчно място в гаража си и превозно средство, с което може да го транспортираш тогава твърдият падъл борд е логичният избор.
Жена кара твърд стенд ъп падъл борд

Надуваем стендъп падъл

В изработката на надуваемия падъл борд се използва така нареченият „drop-stitch“, който позволява създаването на въздушно ядро, което пък прави бордът твърд и стабилен. Надуваемият падъл борд се надвуа с помпа идва с чанта за съхранение. Качественият надуваем SUP е проектиран да се надува до 12–15 PSI и се усеща много твърд, когато е добре напомпан.

Защо да вземете надуваем SUP:

  • Имаш ограничено място за съхранение: Вероятността да нямаш достатъчно място в апартамента, където дасъхраняваш твърда дъска, е доста голяма. Надуваемият падъл борд обаче е компактен и може лесно да се побере в малки пространства, като килер или багажник на кола.
  • Удобен при пътуване: Ако пътуваш и искаш лесно да пренасяш със себе си борда за да погребеш на нови и приятни места, естествено, надуваемият падъл е по-добрата опция. Сгънат в чантата си за съхранение, надуваемият падъл може да бъде да се вози в багажника или прибран във влака или автобуса. Повечето чанти за съхранение имат и презрамки като раница, което прави пренасянето страшно удобно.
  • Искаш да се пускаш по бързеи: Подобно на надуваем каяк, надуваемият SUP е по-подходящ за справяне с удари по камъни, отколкото твърдата дъска.
  • Харесваш SUP йога: Надуваемият падъл е малко по-мек от твърдите дъски, което го прави подходящ за практикуване на йога във водата. Ако искате малко екстра предизвикателство.

Обем и тегло на надуваемият падъл

SUP дъската трябва да е подходяща за твоя ръст и килограми. Ако дъската не измества правилното количество вода за теглото ти, няма да бъдеш добре поддържан във водата. Заради това и падъл борда може да се усеща нестабилен. Обемът и теглото на дъската са два фактора, които влияят на това колко стабилно ще се чувстваш и колко добре дъската ще се движи във водата.

Обемът на изместване и поддържаното тегло се определят от дължината, ширината и дебелината на падъл борда. Производителите на стендъп падъли комбинират тези три измерения по различни начини, за да постигнат различни характеристики.

жена седнала на надуваем стенд ъп падъл борд

Обем: Обемът на дъската, изразен в литри, дава индикация за тежестта, с която дъската може да плава. Колкото по-голям е обемът, толкова по-голяма тежест може да издържи дъската.

Поддържано тегло: Всеки падъл борд има капацитет на теглото на карача, което спокойно може да поддържа. Важно е изборът ти на падъл борд да бъде съобразен с поддържаното тегло. Ако си твърде тежък за дъската, тя ще се движи по-ниско във водата и ще бъде неефективна при плаване. Когато избираш падъл борд, към твоите килограми включи и теглото на екипировка. Вземи предвид и храната и питейната вода, които ще вземш със себе си.

Обем и поддържано тегло според типа на корпуса: Повечето падъл бордове, които се плъзгат по водата, са сравнително универсални. Докато си под границата на поддържаното тегло, дъската ще работи добре за теб. Въпреки това, при бордовете с водоизместваем корпус обемът и поддържаното тегло са от по-голямо значение. Ако натоварите прекалено много падъл с корпус, който измества вода, ще го накарате да потъне твърде дълбоко. Така корпусът ще започне да се усеща по бавен във водата. Ако пък си твърде лек, дъската няма да се потопи достатъчно и SUP-ът ще се чувства тежък и труден за контрол.

Дължина на стендъп падъл борда

Дължината на падъл борда играе основна роля при определянето на това как се кара SUP-а. Като цяло по-дългите дъски са по-бързи от по-късите, но по-късите дъски са по-маневрени. Трябва да имаш предвид предназначението на падъл борда, когато решаваш каква дължина SUP да закупиш:

Късите дъски (под 10 фута) са чудесни за сърфиране и/или деца.

Тези дъски почти винаги имат корпус, които се плъзга по водата. Късите дъски са по-маневрени от дългите, което ги прави чудесни за сърфиране на вълни. Дъските, предназначени специално за деца, обикновено са дълги около 8 фута.

Средните дъски (10 до 12 фута) са идеални за универсална употреба и за SUP йога.

Повечето от тези дъски имат плъзгащи се корпуси, но има и от другият тип корпуси на тази дължина.

Дългите дъски (12 фута и 6 инза и нагоре) са чудесни за бързо гребане и обиколки на дълги разстояния.

По-голямата част от дъските в този диапазон на размери са SUP-ове, с водоизместващ корпус. Те са по-бързи от късите и средно-дълги дъски и се движат страшно добре само в права линия. Ако се интересуваш от бързо гребане или обиколки на дълги разстояния, дългата дъска е най-подходяща.

Сърфисти карат стенд ъп падъл борд по залез

Широчина на падъл борда

Широчината е друг важен фактор, който влияе върху това как се справя стендъп падъл бордът във водата. По-широката дъска винаги ще бъде по-стабилна. Но имай предвид, че широката дъска може да бъде по-бавна. Ако дъската е твърде широка за теб ще ти бъде и по-трудно да гребеш. SUP-овете се произвеждат в ширини, вариращи от около 25 инча до 36 инча, за да задоволят различни нужди.

И отново, когато избираш широчината на новия ти SUP, помисли за това какво гребане ще правиш.

Тип гребане: Ако искаш да правиш по-дълги обиколки, които изискват да носиш допълнително оборудване, като термос, хладилна чанта или палатка, избери по-широка дъска. Същото важи и за SUP йога; дъска, която е 31 инча широка или повече, ще ви даде повече пространство и стабилност за различните пози. По-тесните дъски, от друга страна, са по-бързи и по-маневрени, което ги прави подходящи за състезаия. У нас обазе такива към момента не се провеждат. Но пък кой не обича да кара бързо

Тип тяло: Когато избираш падъл борд, опитай се да съпоставиш ширината на SUP-а с твоя тип тяло. Като цяло, ако си по-широкоплещест, избери по-широка дъска, и обратното. Идеята е, че колкото по-едър е човек, толкова по-голяма трябва да бъде дъската му за да може да пази добре баланс. Ако ползваш твърде широк за теб стендъп падъл ще ти бъде по-трудно да вкараш греблото във водата по правилния начин. Така удърът ти няма да бъде толкова ефективен.

10 Варианта стенд ъп падъл борд, които да обмислиш

#1 Стенд ъп падъл борд vidaXL

Комплект падъл борд vidaXL - SUP, гребло, помпа и чанта

Материал: PVC + EVA | Размери: 300 x 70 x 10 см (Д x Ш x В) | Размери на перката: 20,5 x 18,5 см (Д x Ш) | Максимален брой лице: 1 | Максимална товароносимост: 90 кг | Максимално работно налягане: 12 psi

Този падъл борд е добър вариант за начинаещите сърфисти, както и за развлечение и плъзгане по малки вълни. Моделът е комфортен и стабилен, с включено в цената гребло.

Двете фиксирани финки и допълнителната трета, която може да се сваля, са издръжливи и устойчиви на натиска при гребане. Това прави надуваемият падъл борд стабилен във водата.

За да можеш лесно и бързо да пренасяш падъл борда, в комплекта е включена и чанта за носене. Надуваемият падъл борд е устойчив на UV лъчи и издържа при екстремни морски условия. А в комплекта има и кит за лепене, в случай, че SUP-ът бъде пробит.

Виж цена

#2 Надуваем стенд ъп падъл Zray Fury F2 11′

Комплект надуваем падъл борд - SUP, гребло, раница, кашишка и помпа

Материал: PVC | Размери: 335 x 84 x 15 см (Д x Ш x В) | Обем: 246 литра | Максимална товароносимост: 146 кг | Тегло : 13.4 кг

Този борд е подходящ и за по-напредналите в спорта. Комплектът включва раница, помпа с манометър, както и каишла за глезен. Конкретният модел има повдигнат нагоре нос, което е особено полезно ако (ще) плаваш в морето, където вълните могат да са неприятни. Меката EVA пяна пък подсигурява повърхност на която може да стъпиш стабилно, без да се плъзгаш.

В задната си част падълбордът има два пръстена от нераждаема стомана, които ти позволяват да прикрепиш седалка за каяк. Този тип седалки са супер избор за по-дълги плавания или риболов.

Виж цена

#3 Надуваем стенд ъп падъл iSup Aquamarina Hyper

Материал: PVC | Размери: 350 x 79 x 15 см (Д x Ш x В) | Обем: 330 литра | Тегло : 11 кг

Моделът HYPER е перфектен за малко по-дълги плавания. Той е изработен с двойна камера, която предоставя на сърфиста повече стабилност понеже прави дъската по-твърда. Този надуваем падъл борд е едновременно здрав, но и спортен, осигуряващ плавно носене по водата. Подходящ и за транспортиране на къмпинг оборудване, докато формата му го прави идеален за плаване с по-висока скорост.

Виж цена

#4 Надуваем стенд ъп падъл ITIWIT 100 compact (размер S)

Материал: 70.0% Поливинилхлорид, 30.0% Полиестер | Размери: 244 x 76 x 12.5 см (Д x Ш x В) | Обем: 187 литра | Тегло : 6 кг

От много време Декатлон предлагат едни от най-добрите падълборди за начинаещи, а моделът ITIWIT 100 е перфектният избор за (по-леките) начинаещи в спорта. Комплекът включва 2 финки, за повишена стабилност, каишка за глезен, дъска и раница. Въпреки липсата на гребло и помпа, моделът е сред най-добрите, които може да избереш, не само заради устойчивостта си. Цената също е фактор, който би наклонил везните в полза на конкретния надуваем борд. А фактът, че няма гребло и помпа пък означава, че може да избереш модели, които ще харесваш/са практични и удобни. В другия случай си „закован“ с помпата и греблото, които са включени в комплекта и замяната им би ти коствала допълнителни средства.

Виж цена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *