понеделник, юни 24, 2024
Home > Технологии > Дрони > Как да изберем първия си дрон и кои са по-добрите модели на пазара

Как да изберем първия си дрон и кои са по-добрите модели на пазара

Снимка на дрон с камера DJI Inspire 1 на фона на снежни планини в далечината

Дроните – една от най-вълнуващите и иновативни технологии, които се появяват през последните години. Дронът ти позволяват да изследваш заобикалящата те среда от високо и прави великолепни въздушни снимки. Ако внезапно ти се прииска и ти да притежаваш такъв, знай, че тази малка летяща машинка е на относително достъпна цена. С две думи – сега е моментът най-накрая да се издигнеш в небето.

Независимо дали надграждаш над съществуващия си дрон или купуваш първия си модел, на пазара има цял набор от опции, от които да избираш. Има по нещо за всеки бюджет и изискване – просто трябва да знаеш откъде да започнеш. Ето най-важното, което да знаеш за дроните през 2022.

Видове дронове

Когато става въпрос за покупката на нов дрон, не е нужно да избираш между прекалено много марки и модели, колкото би проучил, когато избираш лаптоп, фотоапарат, или някоя друга джаджа. Всъщност можем да поставим повечето дронове в две широки категории: големи апарати, които летят на открито и по-малки, които или ще имат камера с по-ниска разделителна способност, или нямат изобщо (и могат да се ползват дори удома) – дрони за начинаещи.

Кой вид дрон да избереш ще зависи от изцяло от специфичните ти нужди. Някои от нас няма да си вземат дрон, освен ако квадкоптерът не може да заснеме удивителни кадри от небето на открито. Но за други пък забавлението от полета с една такава машинка би било напълно достатъчно – тези от нас ще са напълно доволни от това да могат да разцъкат вътре с дрон на по-ниска цена, дори качеството на камерата да е по-лошо.

Другата голяма разлика между по-евтините дрони и тези с наистина качествените камери е начинът, по който. ги управлявате. По-големите дронове обикновено имат собствен контролер, което позволява на потребителите да управляват както машината, така и интегрираната камера. От друга страна, по-малките дронове нямат контролери, така че можеш да управляваш един такъв квадкоптер единствено през приложение на телефона или таблета си.

Напоследък обаче моделите от по-висок клас започнаха да се разделят на две подкатегории – бюджетни дрони и премиум модели. По-скъпите дронове ще летят по-дълго, ще снимат по-добро видео и ще се предлагат с по-разширени функции, като например възможност за автоматично откриване и избягване на препятствия. Въпреки това, границите между тези две подкатегории не винаги са ясно разграничими.

И накрая, има два други типа квадкоптери, които трябва да бъдат на радара ви. Това са състезателните и професионалните дронове – това въпреки факта, че тези апарати са предназначени за напреднали потребители. Дроните от първата група са насочени към тези, които обичат скоростта. Тези модели квадкоптери често се предлагат в комплекти с части, които трябва да сглобиш допълнително и има още, с които може да надградиш конфигурацията. Професионалните дронове, от друга страна, са често срещано средство в арсенала на телевизионните оператори и режисьори, защото осигуряват фантастично качество на видеото. Това е и причината да идват с доста по-висока цена. Ако парите не са проблем, и двата типа дронове предлагат по-добри характеристики и скорости, но ако искаш да се възползваш пълноценно от тези машини, трябва наистина да знаеш какво правиш.

Но преди да започнеш да гледаш спецификациите и списъците с функции, помисли какво всъщност би искал да правиш с дрона или поне колко пари смяташ да похарчиш за него. Просто искаш да се забавляваш, летейки с малък дрон из хола и градината? Или би предпочел да излезеш на открито сред природата и да направиш някой друг страхотен кадър? След като подредиш приоритетите си готов да пристъпиш към избора на подходящия за теб дрон.

Функции, които да търсиш

Цената на дрона няма да ти даде точна индикация за качеството му, въпреки че може да послужи за бърза, приблизителна оценка за това кой модел дрон е по-добър от друг. Като цяло, по-скъпите дронове ще летят по-дълго и по-далеч, ще заснемат по-добри изображения и ще идват с повече функционалности. Но за да вземеш по-информирано решение, ще трябва да се запознаеш конкретно със спецификациите, които да сравняваш. Нека да разгледаме кои са най-важните технически характеристики, които да вземете предвид при избора на нов дрон с камера.

Живот на батерията

Точно като смартфон, батерията на дрон в крайна сметка ще се изтощи. По принцип, времето на полет между зарежданията едва-едва надхвърля 30 минути, дори при по-добрите модели дрон с камера. Да, винаги можеш да си носиш допълнително захранване, но втората батерия се купува отделно. Така че ако смяташ да инвестираш в допълнително захранване, не забравяй да включиш цената на резервните батерии в общата цена на дрона.

Безчеткови двигатели

Може да срещнеш този термин, когато разглеждаш списъка с различни дрони, които си струва да купиш. Безчетковите двигатели струват малко повече от стандартните. Но в замяна на по-високата цена предлагат по-тиха работа и имат по-дълъг живот. Това означава, че няма да се налага да сменяш двигател/дрон много често.

Камера

Ако искаш възможно най-добро качество на кадрите, трябва да обърнеш специално внимание на спецификациите на камерата. Затова не забравяй да хвърлиш и едно око на резолюцията на снимките и видеото. Повечето по-добри модели дрони – без дроновете играчки – вече се предлагат с вградена камера. Но има и такива, които ти позволяват да прикачиш своя собствена.

„Headless“ режим

Управлението на дрон не е чак толкова лесно и интуитивно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Даже напротив – първите стъпки могат да бъдат доста трудни. Затова е добре дронът, към който се насочиш, да има така наречения „headless“ режим. В общи линии, този режим прави така, че при натискането на стика на контролера в една посока, дронът да се движи именно в тази посока спрямо теб, а не спрямо позицията си. Тоест, ако натиснеш стика на джойстика на ляво, дронът ще тръгне на твое ляво, без значение накъде гледа квадкоптерът.

Интегриран GPS

В по-високия клас дронове ще намериш модели с интегриран GPS. Той позволява на машините да знаят къде точно се намират в даден момент. Това може да изглежда без значение, но е от голяма полза, тъй като помага на дрона ти да си намери пътя обратно към дома. Това става с функция, наречена „return-to-home“ или RTH. Интегрираният GPS също подобрява общата стабилност и навигационните способности на дрона. Той например позволява на квадкоптера лесно да виси на едно място във въздуха.

Режим „Следвай ме“

Тази функция позволява на твоя дрон да те проследява по земята или във водата, така че да можеш да се концентрираш върху някаква друга дейност – например планинско колоездене или кайт сърфинг, докато той просто те следва и те заснема. Някои дронове правят това по-добре от други, така че проверете какво казват потребители за различните модели дрони, за да видите как стоят нещата на практика.

Gimbal

С покачването на цената на дроните ще забележиш, че моделите в по-високите ценови класове започват да имат нещо, наречено интегриран гимбал. Този компонент просто поддържа камерата стабилна, докато квадкоптерът се движи при силен вятър и повишена надморска височина. По-малките дронове играчки няма да имат гимбал, но всъщност нямат и нужда от него. През по-голямата част от времето тези дрони се ползват или на закрито или на по-ниска надморска височина. Ако искате най-добрите видеозаписи и снимки, уверете се, че дронът има гимбал!

Избягване на препятствия

Страшно важна функция на по-добрите дронове е функцията за избягването на препятствия. Да, тя ще ти струва допълнително. Но пък може да стане така, че тази функция да бъде единственото нещо, което предпазва твоя дрон от сблъсък в дърво или друго препятствие насред полет. Както при режима follow-me, някои дронове се справят с избягването на препятствия по-добре от други. Така че освен да видиш дали даден модел има тази способност, провери онлайн отзивите. Важно е да разбереш дали наистина работи, както я рекламират производителите.

Обхват

Показателят на обхвата на дрона ти казва колко далеч от теб може да се движи апаратът, преди да загубиш контрол над него. По-скъпите дронове на професионално ниво имат по-голям обхват, надхвърляйки зоните около блока или задния двор. Той варира, като може дори да достигне 20 километра, което никак не е зле. Въпреки това, без значение колко далеч може да се отдалечи дронът, имай предвид, че е добре да го държиш под око. По този начин можеш да избегнеш непредвидени и по-неприятни ситуации.

Няколко топ избора за дрон

Няма да предоставим изчерпателен списък на всички варианти дронове, които може да обмислиш, когато избираш нов квадкоптер с камера, но ще дадем няколко много добри опции. Така ще можеш да получиш една идея по-добра представа за това, което е налично на пазара в момента. Който и дрон да си харесаш, все пак имай предвид, че ще има един период на обучение. Все пак, тепърва ще трябва да се запознаваш с функциите на дрона и ще придобиваш опит с новата машинка. Важно е да бъдеш търпелив и да отделиш необходимото време, за да научиш тънкостите в това как се работи с дадения квадкоптер.

И накрая, когато за първи път пускаш своя нов дрон, започни бавно и внимателно. Това не само ще защити хората около теб, но може да пощади и новата ти джаджа от нежелани щети.

#1 DJI Air 2S

Новият дрон на DJI съчетава професионална камера с компактен размер

Спецификации:

Тегло: 595 грама | Размери (сгънат): 180×97×77 мм | Размери (разгънат): 183×253×77 мм | Контролер: Да | Резолюция на видеото: 5.4K: 5472×3078 @ 24/25/30 HDR | Резолюция на камерата: 20MP | Живот на батерията: 31 минути | Максимален обхват: 18.5 км | Максимална скорост: 68 км/ч

Пуснат на пазара през пролетта на 2021, DJI Air 2S определено е подобрение спрямо своите предшественици, предлагайки подобрени функции за безопасност, нова функционалност на камерата и няколко нови функции за полет. Качеството на изображението и видеото като цяло е отлично, осигурявайки всичко необходимо на пилотите на дронове, независимо дали са напълно начинаещи или професионалисти. Поради тази причина DJI Air 2S се нарежда сред най-добрите дронове, налични на пазара в момента.

Виж цена

#2 DJI Mavic 3

Най-добрият сгъваем дрон, който можете да купите.

Спецификации:

Тегло: 895 грама | Размери (сгънат): 221x96x90 мм | Размери (разгънат): 348x283x108 мм | Контролер: Да | Резолюция на видеото: 5.1K:HDR 50fps | Резолюция на камерата: 20MP + 12 MP | Живот на батерията: 46 минути (5000mAh) | Максимален обхват: 15 км | Максимална скорост: 68 км/ч

Докато технологията при производството на камерите вероятно е достигнала плато, иновациите при дроновете продължават да се развиват бързи темпове. Свидетелство за това е DJI Mavic 3, един изключително лек и удобен за пренасяне дрон, който отново потвърждава позицията на DJI на водещ световен производител на дронове.

Mavic 3 е най-впечатляващият и мощен модел дрон от серията Mavic досега, благодарение на двойната камера с два отделни сензора и обективи, изпълняващи различни функции. Основната камера е най-впечатляващата и наистина най-важната, с 20 MP CMOS сензор и регулируема бленда. Mavic 3 се предлага в два модела – Standard и Cine, като последният е по-добрият от двата и съответно – по-скъпият. Основната разлика между тях е, че Cine разполага с вграден 1TB SSD вместо 8GB вътрешна памет и се предлага със Smart Controller с вграден LCD сензорен екран.

Виж цена

#3 DJI Mini SE

DJI Mini SE е новият бюджетен дрон, подходящ наистина за всеки

Спецификации:

Тегло: 249 грама | Размери (сгънат): 180×97×84 мм | Размери (разгънат): 159 x 203 x 56 мм | Контролер: Да | Резолюция на видеото: 4K 30fps (1080P@60fps) | Резолюция на камерата: 12 MP | Живот на батерията: 30 минути | Максимален обхват: 3.5 км | Максимална скорост: 72 км/ч

По отношение на качеството на изображението, може да мислиш за DJI Mini SE като за летяща камера за смартфон на устройство от среден клас. Определено доста добре, особено предвид цената. И със сигурност далеч по за предпочитане от играчките дронове и тяхното нестабилно видео. Този модел дрон може да „виси“ перфектно във въздуха благодарение на вградените си сензори и 3-осевия механичен стабилизатор на камерата си.

Ентусиастите може да мислят, че 2.7K видеото не е достатъчно добро за тях, но по-голямата част от хората (и всеки, който гледа споделено видео от дрона в социалните медии) много трудно ще забележат разликата спрямо 4K видеото. Дронът е и много лек и лесно преносим, разбира се. А и цената му е в пъти по-привлекателна от всичко друго, което DJI предлагат. Това го прави и перфектен подарък за някакъв повод. Софтуерно приложението е интуитивно и включва автоматично приземяване, връщане у дома и някои страхотни орбитални ефекти, които със сигурност ще допринесат за по-добро видео заснемане.

Виж цена

#4 DJI Mavic 2 (Pro или Zoom)

Дрон с камера за професионалисти и ентусиасти на страхотна цена

Спецификации:

Тегло: 905 грама | Размери (сгънат): 214×91×84 мм | Размери (разгънат): 322×242×84 мм | Контролер: Да | Резолюция на видеото: 4K HDR 30fps | Резолюция на камерата: Pro: 20MP; Zoom: 12MP | Живот на батерията: 31 (3850mAh) минути | Максимален обхват: 8 км | Максимална скорост: 72 км/ч

DJI Mavic 2 Pro беше пуснат на пазара в края на 2018 г. и беше първият потребителски дрон с един инчов сензор и регулируема бленда. Камерата на дрона е Hasselblad L1D-20c, осигуряваща фокусно разстояние от 28 мм – еквивалент на full-frame; с ISO 100-12,800 за снимки и ISO 100-6400 за видео.

Гамата от автоматизирани режими на полет налични при дроните на DJI, като „Hyperlapse“ (timelapse) например, са добре интегрирани и лесни за научаване. Това прави двата модела на Mavic (Pro и Zoom) много ефективни творчески инструменти, когато се използват дори самостоятелно.

Виж цена

#5 DJI Mini 2

Определено най-добрият дрон с камера за начинаещи

Спецификации:

Тегло: 249 грама | Размери (сгънат): 138×81×58 мм | Размери (разгънат): 159×203×56 мм | Контролер: Да | Резолюция на видеото: 4K 30fps (1080P@60fps) | Резолюция на камерата: 12MP | Живот на батерията: 31 минути (2250mAh) | Максимален обхват: 10 км | Максимална скорост: 57 км/ч

DJI е пионер в правенето на дрони с компактни и качествени камери. Компанията създават и търсенето на този тип дрони от обикновените потребители с Mavic през 2016 година. Дроновете над 250 грама (или управлението на този тип дрони) изискват регистрация и малка такса в голяма част от държавите по света. Това, наред с по-високата цена на дроновете държаха някои потребители настрана. Mavic Mini реши проблема с теглото през 2019 г., но най-новият Mini 2 взе този вече утвърден дизайн и го подобри, привличайки вниманието и на по-придирчивите потребители.

Корпусът на квадкоптера е невероятно лек, но и зареждането му става чрез USB-C гнездото отзад на дрона. Това значи, че няма да се притесняваш за зарядни устройства, които да заемат място, когато искаш да пътуваш леко. Камерата е монтирана на 3-осев гимбал, който абсорбира почти всички вибрации по време на полет и може да се накланя плавно. Управлението е лесно чрез отличното ново дистанционно – обхватът вече не е проблем (за разлика от предшественика) и батерията на контролера може дори да зареди телефона ти.

Видеото е по-добро в 4K, а влогърите, доволни от резолюцията 1080P, може да се интересуват повече от полезното (но със загуби) цифрово увеличение. Автоматизираните „QuickShots“ (дронът държи камерата върху теб и извършва страхотен предварително планирано пикиране) също са много удобни; начинаещите могат да изглеждат като професионални пилоти и да записват страхотно видео със супер ефекти. А и снимките са отлични за цената на дрона, въпреки че могат да бъдат малко „шумни“ при липсата на добра светлина. Наличието на опция за обработка в RAW и автоматизираните панорами приближават този дрон с една солидна крачка по-близо до дроните от по-високия клас.

Виж цена

#6 Parrot Anafi

Сгъваемият Anafi е перфектният дрон за път и идва с FPV (first-person-view) опция.

Тегло: 310 грама | Размери (сгънат): 244×67×65 мм | Размери (разгънат): 240×175×65 мм | Контролер: Да | Резолюция на видеото: 4K HDR 30fps | Резолюция на камерата: 21 MP | Живот на батерията: 25 минути (2700mAh) | Максимален обхват: 4 км | Максимална скорост: 55 км/ч

Вместо да надуват цените и теглото на дрона със сензори, Parrot оставя на дрон пилота да избягване препятствията по време на полт. В замяна на липсата на тази функция обаче дронът държи сравнително ниска цената. Освен това е и доста компактен, което пък в комбинация с включения твърд калъф с цип го прави страшно удобен за транспорт.

Тялото на дрон направено от въглеродни влакна може да изглежда евтино, но в действителност то е едно от най-добрите на пазара. А и самият дрон е много лесна за пилотаж машинка, благодарение на автоматичното излитане и кацане, базираното на GPS връщане към дома и изключително добре изградения сгъваем контролер с шарнирен държач за телефон. Последният изглежда много по-лесен за работа и много по-удобен от контролерите на последните модели на DJI.

Виж цена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *