неделя, юли 21, 2024
Home > Лайфстайл > За Бебето > Как да изберем активна гимнастика за бебета?

Как да изберем активна гимнастика за бебета?

Идеята на всяка активна гимнастика за бебета е една – да привлече вниманието на детето ви с цветове и интерактивност. Всяка бебешка гимнастика е различна; различни цветове, форми, размери. Общото между всички активни гимнастики е наличието на стимулиращи и забавни играчки, които да ангажират бебето ви. Как обаче да подберем най-подходящата бебешка гимнастика и кога да я купим? На тези и още въпроси целим да отговорим в настоящата статия.

Трябва ли ви активна гимнастика?

Да започнем от тук. Една бебешка гимнастика определено може да бъде полезна на всеки родител. Нека се примирим с факта, че дори да искаме, няма начин да държим бебето на ръце 24/7. А на ранна възраст активнат гимнастика, бебешкото бънджи или шезлонга са едни забавни места, където малчоганът може да се забавлява докато говорите по телефона, отидете до тоалетна (и това се налага по някое време!) или направите вечеря.

Хубавите активни гимнастики предлагат много нови визуални елементи, звуци и непознати текстури. Същевременно, повечето люлки/шезлонзи имат само една или две играчки, които бързо-бързо омръзват. Но освен че са много забавни, активните гимнастики помагат на бебето като:

  • Укрепват мускулите на шията и раменете
  • Развиват двигателните способности
  • Предотвратяват деформацията на задната част на главата

Та трябва ли ви активна гимнастика? Отговорът е да! Не само за да вземете глътка въздух докато бебето си иргае. Активната гимнастика за бебета е и полезна за малчогана.

Активна гимнастика – кога!?

Русо бебе, което играе на пода с играчките от активна гимнастика

Един от най-често задаваните въпроси, свързани с активната гимнастика – кога? По принцип, една бебешка гимнастика може да бъде използвана още с изписването. Друг е въпросът, че на този етап от разивтието си бебечето няма много-много да обръща внимание на активната гимнастика.

Най-подходящата възраст, на която може да купите бебешка гимнастика, е три месеца. В период от три до шест месеца бебетата най-много се радват на играчките и започват въобще да обръщат внимание на активната гимнастика. Това е и времето, когато бебето ви развива координацията между ръцете и очите. На този етап протягането и опитите на бебчо да стигне интересните играчки са много добри упражнения. Започне ли обаче бебето да пълзи, активната гимнастика става излишна.

А ще се играе ли детето в активната гимнастика?

Това е големият въпрос … При всяко дете е строго индивидуално и в случая вие самите трябва да прецените дали да купувате бебешка гимнастика или не.

Някой родители от самото начало правят грешката да държат детето си постоянно на ръце. Така то свиква в тях и при мисълта да го оставят на земята или в кошарата го докарва до плач. В тези случаи, съвсем очевидно е, че активната гимнастика няма да е от полза. Други деца пък се отегчават много бързо. Трудно задържат вниманието си на едно място. Това също може да обезсмисли закупуването на бебешка гимнастика.

Тогава как да разбера дали бебето ми ще си играе в активна гимнастика?

Най-добрият вариант би бил да вземете активна гимнастика назаем от приятел. Така за ден-два ще добиете представа дали вашето дете проявява интерес и дали би си играло по-продължително време в бебешката активна гимнастика.

Другият вариант е да инвестирате по-малко в активна гимнастика. Цената на различните продукти варира значително, но имайте предвид, че по-ниската цена означава по-малко играчки. Това със сигурност ще повлияе и на интереса, който малкото проявява към активната гимнастика.

Как да изберем правилната активна гимнастика за бебета?

Активните гимнастики са много на брой и във всеки магазин. Изборът на активна гимнастика обаче трябва да бъде внимателно премерен. За целта е нужно да вземете няколко ключови фактора, когато избирате бебешка гимнастика.

1. Активна гимнастика на постелка …

Активната гимнастика на бебето ви трябва да е такава, която ляга на пода. Какво имам предвид? Активната гимнастика или трябва да бъде свободно-стояща сглобка, която да стои на пода, или такава с постелка, към която се закрепват арките и играчките.

Активна гимнастика, която се слага върху бебешка възглавничка, в кошарата, или по някакакъв начин се закрепя за столче/шезлонг не е добър вариант! Пример за грешен избор активна гимнастика е снимката встрани.

Причината, поради която този тип бебешки гимнастики не са подходящи, е, че те не спомагат за физическото развитие на детето ви. За да вземе максимума от бебешката гимнастика, детето трябва да може да стои по корем, да се протяга, дори да опитва да се завърта от корем по гръб и обратното. Трябва да има движение. Столчетата/шезлонга или кошарата правят движението на бебето почти невъзможно.

2. Позиции на играчките

Друг изключително важен фактор при избора на активна гимнастика е възможността за позициониране на играчките за закачане. Подходящата активна гимнастика за бебета трябва да има възможност за закачане на висящи играчки на най-различни места.

Това е изключително важно защото играта по гръб може да доведе до същото натоварване върху задната част на главата на бебето както при сън. Именно това целим да избегнем с купуването на бебешка гимнастика!

А как да избегнем лежането по гръб? Поставяйте играчки на активната гимнастика не само директно над главата на детето, а и в страни. Така ще го стимулирате да върти глава наляво и надясно. Важно е и от самото начало да поставяте мъника по корем за по няколко минути. Малко по малко увеличавайте времето, което бебето ви прекатва по корем. А докато стои по корем е добре да има и някаква занимавка. Например, има активна гимнастика с пиано, което също е любопитно и интересно за мъниците, и ги ангажира добре докато са по корем.

3. Търсете визуално незатормозяваща активна гимнастика

През първите няколко седмици в активната гимнастика (ако решите да я купите малко по-рано, разбира се) играта на бебето ще е елементарна. Тя предимно се състои в разглеждане и въртене в бебешката гимнастика. Новородените бебета са късогледи и не виждат цветове. Привлича ги обаче по-големият контраст на обекти, както и простите форми.

Затова търсете активна гимнастика, която визуално да не е натруфена. Същевременно би било добре на нея да има възможност за закачане на висулки на различни места.

4. Бебешка гимнастика с махащи се играчки

С напредването на възрастта на бебето, моторните му умения се развиват. С всяка изминала седмица разликите стават все по-очевидни. Така полека-лека детето започва да размахва ръчички и да се мъчи да хваща висящите играчки. Добре е да имате възможността да местите играчките на различни места. Винаги трябва играта в активната гимнастика да бъде интересна на дребосъка. А за да не се отвлича вниманието на бебето може да поставяте само една-две играчки на различни места докато не му омръзне, а след това да ги местите на друго място по арките.

Често срещано е бебешките гимнастики да са направени да изглеждат добре за родителите, а реално да не ангажират бебето. Като избирате активна гимнастика разгледайте позицията на играчките. Накъде са ориентирани те – надолу кум бебето, или към възрастните?

5. Избягвайте светлините и движещите се части …

Тук не става дума да избягвате музикална активна гимнастика. Говоря по-скоро за бебешките гимнастики, които имат някакви светлини или въртележки точно в центъра, над главата на бебето. Там обикновено се пресичат арките на гимнастиката. Много е важно фокусът на бебето да не попада на някакви елементи, които се намират точно над главата му.

Както казах малко по-рано, целта е да дадето възможност на детето да върти главата настрани, по различни начини. Това е важно не само за развитието на двигателните способности, но и за правилната форма на главичката.

6. Търсете лесна за разглабяне активна гимнастика

Важно е бебешката гимнастика да може лесно да се разглабя. Тоест, трябва постелката лесно да се отделя от двете арки. Това е необходимо понеже добре да правите заедно упражнения – упражнения по корем, за разивтие на крачетата, обръщане от гръб по корем и обратно. Това става най-лесно на постелката. Иначе ще ви е малко трудно да влезете под арките на бебешката гимнастика.

7. Активна гимнастика – цена

Цената на активната гимнастика също е от огромно значение. Всичко зависи от това кога купувате гимнастиката и естествено – вашия бюджет. Ако решите да ползвате бебешка гимнастика още през първите седмици, то малко по-висока цена е оправдана. Ако обаче започвате през третия месец, реално няма смисъл да хвърляте много пари предвид, че ще можете да ползвате бебешката гимнастика за около 3-4 месеца.

Важно е да знаете, че по-скъпото не винаги е най-добрият вариант. Да вземем за пример бебешката гимнастика по-долу.

Активната гимнастика е с цена от над 170 лева, а насреща реално получавате втора кошара. Разликата е, че място за детето почти няма. В никакъв случай продуктът не може да бъде определен като „активна“ гимнастика, тъй като детето няма много място за движение. Не се подвеждайте по цената.

Търсете по-опростен продукт, който да върши работа!

Коя бебешка гимнастика да избера?

Активната гимнастика за бебета трябва да бъде внимателно избрана. От вашият бюджет зависи каква гимнастика ще купите. По-долу ще намерите някой предложения, които поне малко да ви улеснят когато избирате бебешка гимнастика.

1. Активна гимнастика пиано – Tiny Love Gymini My Musical Friends

Активна гимнастика пиано с дете, което си играе с висулките

Самата бебешка гимнастика е с много елементарна конструкция, което е добре. Има постелка и две акри, на които се закачат висящите играчки. Доста стандартен вариант. Тази бебешка гимнастика е подходяща, понеже идва и с пиано във формата на слонче, което допълнително да ангажира бебето по време на игра. Освен че има към активната гимнастика има пиано, с което бебето да играе, самата играчка слонче има и 8 вградени мелодии. Другата играчка, която е страхотно попълнение от гледна точка наразвитието на детето е огледалцето.

Всички играчки в активната гимнастика се махат и могат да бъдат ползвани самостоятелно в игрите на детето дори след активната гимнастика.

Виж цена

2. Бебшка гимнастика Tiny Love Gymini Black&White Magical Tales

Бебе легнало по гръб в активна гимнастика, стискащо висяща играчка

Бебешката гимнастика отново на същата марка – Tiny Love, е подходяща още от първите седмица. За разлика от предходната, тази активна гимнастика няма пиано. Има обаче интересен таралеж, който свири когато се стисне. Отново има играчка огледало, което е супер. Друга страхотна функция на конкретната музикална активна гимнастика са регулируемите арки. Те могат да се наклонят на една страна, което отваря повече място за игра на малчогана с вас. Арките могат да бъдат и напълно махнати при нужда.

За пълноценното развитие на бебешката моторика, играчките могат да се махат и сменят позициите си. Бебешката гимнастика е подходяща както за момчета, така и за момичета.

Виж цена

3. Активна гимнастика пиано Moni Piano Gym

Активна гимнастика пиано на фирма Moni

Този модел активна гимнастика пиано на Moni е на много достъпна цена. Същевременно е и точно това, което трябва да представлява една добра активна гимнастика – визуално незатормозяваща, лесно се разглобява, играчките се местят. Не на последно място, тази бебешка гимнастика има и пиано, с което мъникът може да играе.

Играчките към активната гимнастика провокират бебето да се протяга и да развива зрението и двигателните си способности. Когато дойде времето същите играчки стават и за гризалки. Килимчето пък е меко и позволява игра както по гръб, така и по корем.

Виж цена

4. Mузикална активна гимнастика Skip Hop Къмпинг

Музикална активна гимнастика Skip Hop Къмпинг

Това пък е една малко по-нетрадиционна на външен вид бебешка гимнастика. Вместо две арки, на които да се закачат играчките, гимнастиката на Skip Hop е с горна част, наподобяваща конструкция на палатка. Тя се състои от две части, които лесно се прикрепят една към друга и към постелката. Подпорите наподобяват дървени пръти, което допълнително допринася за готиното усещане.

В постелката пък има няколко различни дразнителя – огледалце, шумулящи листенца, пискун и музикална играчка. Към бебешката гимнастика има и няколко играчки, които също имат различни дразнителни – пеещи и дрънкащи играчки, както и огледалце. Комплектът включва и комфортна възглавничка с форма на мече, която можете да използвате за играта по корем.

Виж цена

5. Бебешка гимнастика Skip Hop Дърво с приятели

Бебе легнало по гръб на активна гимнастика Skip Hop дърво с приятели

Подобно на предходната бебешка гимнастика, този модел на Skip Hop отново е с много и различни дразнители скрити из постелката. Голямото дърво крие различни и интересни неща за мъника – пискун, огледалце и шумящи листенца.

За разлика от предната обаче, тази активна гимнастика за бебета е със стандартни арки. Те лесно се прикрепят към основата на бебешката гимнасти и са готови за игра.

Виж цена

Подготовката за бебе може да бъде много стресираща. За да сте напълно подготвени за новия член на вашето семейство следете нашата страница. Там ще намерите съвети за това кои са най-необходимите продукти за бебе и как да изберете правилните за вас и детето ви.

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *