понеделник, юни 24, 2024
Home > Лайфстайл > Как да си избера електрически скутер/тротинетка?

Как да си избера електрически скутер/тротинетка?

Покупката на електрическа тротинетка става все по-изкушителна през последните няколко месеца. Причините са няколко – на първо място, това е страхотно удобен транспорта за пролетните и летни месеци. Електрическият скутер е сравнително евтин и бърз, особено ако често ти се налага да покриваш по-кратки разстояния. И не на последно място – супер забавно е! Пък и масата народ, които се придвижват с електрически тротинетки също си казват думата … все пак на никой не му се ще да изостава. Популярността на електрическите тротинетки нарастна до такава степен, че в столицата вече се подготвя план за отдаването на електрически тротинетки под наем.

Така, без значение дали ти се налага да ходиш на работа или до магазина, придвижването с електрическия скутер може да е хем забавно, хем екологично чисто. Изборът на електрически скутер, обаче е труден. На първо място, електрическите тротинетки съвсем отскоро са на нашия пазар. Освен това, ежемесечно излизат нови и нови модели, което допълнително затруднява избора. Затова подготвихме това ръководство. Тук ще намериш най-полезните съвети, които да ти помогнат с избора на електрически скутер.

Плюс това сме подготвили и един кратък списък с най-добрите електрически тротинетки (според нас). Но преди това – нашите съвети!

Удобство

Кадър на мъж, който носи сгъната електрическа тротинетка Xiaomi
снимка: Xiaomi

Започваме с нещо изключително важно – удобството. Много хоря може да мислят, че има и по-важни неща, които да обмислиш при избора на скутер, но удобството никак не е за пренебрегване. Ето защо:

Ако ти се налага да използваш скутера за придвижване до училище или до работа, времето, прекарано в движение, може да достигне до 8-10 часа на седмица, че и повече. Сега си представи, че кормилото ти е прекалено ниско или високо. Може да не звучи кой знае колко зле, но последствията може да са кофти – натоварване на гърба и болки. А придвижването с постоянна болка в гърба никак няма да е приятно.

Затова, според нас, най-важното нещо, което трябва задължително да вземеш предвид при избора на електрически скутер е удобството. Трябва да се чувстваш добре за да караш скутера. Увери се, че кормилото може да се регулира. Много тротинетки са с регулираща височина на кормилото, но ходът на кормилата на доста от моделите е малък. Това е доста ограничаващо, така че трябва да си сигурен, че електрическата тротинетка ще пасне на височината ти.

Пробег

Пробегът на електрическият скутер също не е за пренебрегване. Дори напротив – той е сред най-важните фактори, които трябва да вземеш предвид при избора си. С прекалено малкък пробег винаги ще имаш едно наум затова дали ще стигнеш целта си. Това може да съсипе целия кеф от карането. Недопустимо! Много скутери могат да достигнат пробег от над 10 километра с едно зареждане. По-скъпите модели могат да минат 30, дори 40 километра с едно зареждане, а това разстояние е просто невероятно за електрически скутер.

Жена позираща до електрическа тротинетка Xiaomi подпряна на мост
снимка: Xiaomi

По принцип, пробегът на електрическите тротинетки се определя от капацитета на батерията. Тук идва и проблемът: по-голямата батерия дава по-голям пробег, но и прави скутера по-тежък и трудно преносим. И обратното – малката батерия значи, че електрическата тротинетка ще бъде лека, но и с по-малък пробег. Както винаги, произовдителите се стремят да постигнат някакъв баланс.

В крайна сметка, твоята цел също опира до постигане на баланс между тегло и пробег, които да те устройват.

Ускорение и скорост

Ако пътищата, по които ще караш са без кой знае какви наклони, то ускорението не от голямо значение. Ако обаче живееш във Велико Търново, то способността на електрическия скутер да се справи с баирите е решаваща!

Ускорението и скоростта на електрическата тротинетка обикновено са зависими от мощността на електрическият двигател и големината на гумите. На пазара има най-различни модели, които имат мощност от 200 до 500W и, в зависимост от няколко фактора, биха се справили с изкачването на баири. Най-важното в случая е наклонът. Ако ъгъла е по-голям от 18°, то електрическата тротинетка от нисък и среден клас може би трудно ще се справи. Ако електрическият скутер е от висок клас, тези 18° ще бъдат просто детска игра.

Друг фактор, които оказва влияние върху възможността на скутера да изкачи даден баир са килограмите ти, видът и размерът на гумите, както и наличието/липсата на окачване. В общи линии, колкото си по-лек, толкова по-лесно електрическият скутер ще те качи по баира. Гумите е добре да са с грайфер и по-големи от 8.5 инча. Един амортисьор в задната част на електрическата тротинетка също би олеснил изкачването.

Имай предвид, че по-голямото натоварване на двигателя за дълъг период от време не е никак препоръчително. В този ред на мисли, когато качваш баир е добре от време на време да си помагаш с крак. Честите качвания на баири ще свалят и пробега на електрическата тротинетка.

Две момчета, каращи електрическа тротинетка на зелена велоа алея в града.

Колкото до скоростта, която може да развие електрическият скутер, не очаквай повече от 20-30 километра в час. По-голяма скорост от тази често е и ненужна, пък и опасна. Предивд позицията на тялото по време на каране, падане с такава скорост може да бъде много опасно. Плюс това, вече има предложение от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за регулация на скоростта при електрическите скутери.

Време на заряд

Вече има една камара „quick charge“ технологии (технологии за бързо зареждане). Някои от тях се използват в по-малки устройства, като мобилни телефони, други за по-големи батерии. Същите тези технологии се ползват и в производството на електрически скутери. По-ниските класове електрически тротинетки имат нужда от по-дълго зареждане, от рода на 5-7 часа. Това от една страна не е толкова зле, понеже не натоварва толкова клетките на батерията и удължава живота ѝ. Има обаче и модели, които могат да бъдат заредени в рамките на час, което е страхотно ако по-често ти се налга да се придвижваш с електрическия скутер.

Размер на гумите

Както вече споменах, по-добре да избереш електрическа тротинетка с малко по-големи гуми – от порядъка на 8-9 инча. Изкачването на баири ще е къде-къде по-лесно. Да не говорим, че и усещането по пътищата ще бъде съвсем друго.

Близък план на предната гума на бяла електрическа тротинетка Xiaomi
снимка: Xiaomi

Тегло

Теглото на електрическата тротинетка е едно от качествата, което отличава ниските от високите класове модели. По-скъпите модели са едновремено леки и изключително стабилно конструирани. Освен това, по-хубавите електрически скутери предлагат и по-иновативни механизми за сгъване и дизйан, който ги прави по-удобни за носене на ръка в градския транспорт, например.

Цена

При електрическите скутери има много големи вариации в цените на продуктите. Понеже съществена част от електрическата тротинетка е батерията, производителят трябва да прави сериозни инвестижии в изработката на сигурен и надежден продукт.

Добрата новина е, че за около 6-700 лева можеш да намериш електрическа тротинетка, която да ти пасне супер. Примерно, E-Scooter предлага скорост от около 25 километра в час, и пробег от около 20 километра с един заряд за около 650 лева.

Най-добрите електрически тротинетки

Вече знаеш кои характеристики са важни при избора на електрическа тротинетка. Сега е време да ти покажем нашите 10 фаворита за най-добра електрическа тротинетка на пазара.

#1 Електрически скутер E-SCOOTER

Черна електрическа тротинетка "E-Scooter" в профил
снимка: E-Scooter

E-Scooter е лек и удобен за носене електрически скутер-тротинетка, което го прави супер практичен за придвижване в града. Освен това, чрез специалното приложение и Bluetooth връзка можете да следиш изминатото разстояние, заряда на батерията и скоростта си. През удобното приложение можеш да избираш между спортен и икономичен режим, които ограничават скоростта. Приложението ти позволява да включиш електрическия скутер, да го заключиш, както и да си пуснеш фара ако караш през нощта.

Максималната скорост на електрическата тротинетка е 25 км/ч, а пробегът – 20 километра. Както споменахме, той е и доста лек – едва 12.5 килограма, а гумите му са перфектен размер – 8.5 инча. Като цяло – страхотен електрически скутер на доста добра цена!

Виж цена

#2 Електрически скутер Denver Electronics SCO-80100

Черен електрически скутер Denver Electronics
снимка: Denver Electronics

На второ място в класацията ни влиза електрическата тротинетка Denver Exlectronics SCO-80100. Тя е още по-лека от предходния модел – 9.9 килограма. Този електрически скутер обаче отстъпва по максимален пробег с цели 8 километра, като според производителя той е 12 километра.

Рамата на тротинетката е алуминиева, а електрическият двигател – 300W. Максималната скорост, която можеш да развиеш със скутера на Denver Electronics е 20 км/ч. Максималното тегло, което тротинетката може да издържи е 100 килограма, а времето за заряд е между 2 и 3 часа.

Виж цена

#3 Електрически скутер QUICK BOARD QUICK 1

Черна електрическа тротинетка Quick Board с механична спирачка
снимка: Quick Board

Друг невероятно удобен, лек и елгантен вариант е електрическият скутер QUICK 1. Максималната скорост, която може да развиеш с него е 18 км/ч, но за сметка на това, в зависимост от различни фактори, разбира се, пробегът му е сравнително голям – между 20 и 25 километра с едно зареждане. Говорейки за зареждане, на тази електрическа тротинетка са ѝ необходими около 2 часа. Оборудвана е с предна електрическа спирачка, а задната е физическа – натискаш с крак малкия калник.

На кормилото си електрическата тротинетка има LCD екран, на който можеш да следиш нивото на батерията, скоростта, изминатите километри, както и да пускаш фара през нощта.

Като цяло, Quick 1 е чудесен избор на електрически скутер понеже съчетава необходими финкции и идва на супер цена.

Виж цена

#4 Електрически скутер Xiaomi Mijia

Бяля електрическа тротинетка Xiaomi на бял фон
снимка: Xiaomi

Познатата ни марка Xiaomi влиза доста успешно на пазара с електрически скутери. Моделът, който марката ни предлага е Mijia, и както можеш да се убедиш и сам – електрическия скутер на Xiaomi е супер стилен. Тротинетката е и много компакта, което я прави подходяща за съхранение в офиса докато си на работа или в багажника на колата.

Що се отнася до техническите параметри на електрическия скутер, той е изработен от алуминий, а теглото му е 12.5 килограма. На кормилото имаш LED-индикатор за нивото на батериата, както и фар, който може да бъде пуснат с едно натискане на бутона. Супер приятен детайл е задният стоп, който пулсира когато натиснеш спирачката. Електрическият скутер е обордуван ис дискова задна спирачка. Максималната скорост, която може да развие е 25 км/ч, а в енергоспестяващ режим – 18 км/ч. Направен е с 8.5 инчови каучукови гуми, а пробегът с един заряд е от порядъка на 30 километра, което е супер. Единственият недостатък е времето за зареждане, което според производителя е около 5 часа.

Виж цена

#5 Електрически скутер Freewheel Rider Fun

Черна електрическа тротинетка Freewheel Rider Fun с пусната степенка
снимка: Freewheel Rider

На петото място поставихме електрическата тротинетка Freewheel Rider Fun, която е направена за по-малките и хората, които нямат бърза работа … Максималната скорост, която може да развиеш с този електрически скутер е 22 км/ч. Тя е доста лекичка – едва 10.9 килограма, но за сметка на това може да вози до 120 килограма.

Гумите ѝ също са сравнително малки – 6.5 инча, но компенсира с 350 ватов двигател. Максималният наклон на катерене е 10°, което не прави електрическата тротинетка подходящ избор за по-стръмни места. Максималният пробех с един заряд на батерията е 12 километра, а времето, което е необходимо за зареждане на тротинетката, е между 3 и 5 часа.

Виж цена

#6 Електрически скутер Freewheel Rider Kids

Електрическа тротинетка за деца с червена рама и пусната степенка
снимка: Freewheel Rider

Отново на същата марка имаме една страхотна електрическа тротинетка, подходяща за деца – Freewheel Rider Kids. Тя е направена с безчетков мотор. Без да навлизаме в подробности, безчетковият мотор позволява по-нехайното ползване на електрическата тротинетка от деца без да се износва. В общи линии, всички характеристики говорят, че електрическата тротинетка е за деца. Максималната скорост е 12 км/ч, за да бъдат избегнати по-тежки падания. Най-голямата маса, която може да понесе тротинетката е 50 килограма, а гумите са доста малки – 5.5 инча. Максималният пробег зъщо е доста нисък, което е единственият недостатък – 6 километра. Продължителността на зареждане на батерията е между 2 и 3 часа.

Без съмнение това е най-добрият избор за електрическа тротинетка за деца.

Виж цена

#7 Електрически скутер Mpman TR300

Елегантен черен електрически скутер Mpman TR300 в профил
снимка: Mpman

TR300 също е чудесен избот на електрическа тротинетка. Скутерът е супер стилен, а параметрите му са чудесни за предлаганата цена. Оборудван е с 300 ватов електрически двигател, който позволява на скутера да развие между 20 и 25 километра в час, в зависимост от избрание от теб режим. Теглото на електрическия скутер е 13 килограма, а максималната маса, която може да вози, е 100 килограма. Направен е с 8 инчови гуми, а максималният ъгъл на качване е 15-20 градуса.

В допълнение, електрическата тротинетка има и LCD екран на кормилото, на който можеш да следиш скоростта си, изминатото разсояние, както и нивото на батерията. Необходимото време за зареждане на батерията е между 2 и 3 часа. В общи линии, страхотен избот на електрически скутер!

Виж цена

#8 Електрически скутер CARPAT YTE-A03

Черен електрически скутер с регулираща височина на кормилото и пусната степенка - Carpat YTE-A03
снимка: CARPAT

YTE-A03 е направен да развива 25 км/ч и е супер избор електрическа тротинетка за градски условия. Теглото му е 11.5 килограма, сгъва се лесно – само 3 лесни стъпки, а пробега му е 25 километра. Дотук добре, даже много. Трябва да отбележим, че електрическият скутер може да катери наклони с ъгъл до 20°, което също е доста добре.

Гумите на електрическата тротинетка са 8 инчови, а конкретният модел може да издържи на натоварване до 100 килограма. Оборудван е с електронен дисплей, на който можеш да следиш скоростта си, нивото на батерията, както и изминатите километри.

Като цяло, това е страхотна електрическа тротинетка, а причината за по-задната позиция е единствено цената ѝ.

Виж цена

#9 Електрически скутер Elike SPY100

Електрическа тротинетка elike SPY-100 в черен цвят
снимка: Elike

Ако си готов да инвестираш една идея повече в електрическа тротинетка, която да използваш често и по много – Elike SPY100 е чудесен вариант. Тя е по-бърза и може да измине повече километри с един заряд. Моделът достига максимална скорост от 35 км/ч, а пробегът варира между 30 и 35 километра.

Теглото на електрическата тротинетка Elike SPY100 е 14 килограма, а максимумът тегло, който може да вози е 110 килограма. С нея можеш да катериш баири с наклон от около 15°. Електрическият двигател е 350 ватов, а времето, което е необходимо за презареждане на батерията варира между 3 и 5 часа. Тротинетката има LED фар, както и дискова спирачка.

Виж цена

#10 Електрически скутер CARPAT YTE-CO3

Електрическа тротинетка за деца - Carpat YTE-C03 в тюркоазено
снимка: CARPAT

И накрая – още един електрически скутер за дете – YTE-CO3. Подобно на Freewheel Rider Kids, максималният пробег на електрическата тротинетка е 6 километра, а максималното тегло, което може да вози – 50 килограма. Скоростта, която този модел може да развие, е по-малка от тази на предходната електрическа тротинетка за деца в списъка ни – 6 километра в час. Максималният наклон, който може да изкачи тротинетката, е 5°, а времето, което е необходимо за зареждане на литиево-полимерната батерия е 2 часа.

Виж цена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *