петък, април 19, 2024
Home > Технологии > Gaming > Какъв джойстик за телефон да си купя?

Какъв джойстик за телефон да си купя?

Мобилният гейминг набира все повече скорост. В това няма нищо лошо, дори напротив. За да си на върха обаче ти трябва правилният сетъп. В случай, че вече имаш добър телефон за игри, време е да помислиш и за един подходящ джойстик за телефон. Не само, че играта ти доста ще дръпне в правилната посока, но и усещането е съвсем друго. Играта с контролер за телефон е доста по-забавна и по-лека. Да не говорим за кефа от пълната доминация на конкуренцията …

Преди да минем към списъка и ревютата на най-добрите контролери за телефон сме ти подготвили нещо допълнително. Освен ползите от хубавия джойстик за смартфон ще ти дадем и няколко добри съвета за това как да избереш правилния контролер за телефон.

Съдържание

#1 Защо да използваш контролер за телефон?
– функционалност
– контрол
– лесен за осъвършенстване
– бърз и отзивчив
– представяне
#2 Как да избереш правилния джойстик за телефон?
– съвместимост на контролера
– дизайн и ергономичност на джойстика за смартфон
– цена на джойстика за смартфон
– захващане на телефона
– живот на батерията
#2.1 Как да решиш кой е твоят контролер за телефон?
#3 Най-добрият джойстик за телефон

Близък план на джойстик за конзола и телефон

Защо да използваш контролер за телефон?

# Функционалност – Един джойстик за телефон има доста повече бутони, което ти дава повече опции докато играеш. Вместо да чоплиш дисплея на телефона си, контролерът ти дава възможността да взаимодействаш с играта много по-лесно. Като цяло той прави играта много, много по-лесна и интуитивна.

# Контрол – Контролът ти над героя или превозното средство също е доста по-прецизно. С правилния Bluetooth джойстик за телефон си сигурен, че ще вземеш острия завой много по-добре и ще отреагираш доста по-бързо ако някой те е взел на мушка в PUBG или Fortnite.

# Лесен за осъвършенстване – Джойстикът за смартфон е много подобен на джойстик за PlayStation, Xbox и Nintendo. Това автоматично го прави интуитивен. Освен това, ако тепърва навлизаш в мобилния гейминг, с правилния Bluetooth джойстик за телефон ще навлезеш много по-лесно отколкото ако играеш без.

# Бърз и отзивчив – Повечето игри, особено в мултиплейър, изискват добри рефлекси и бързи реакции. Blueetooth джойстикът ти дава възможност за по-добра реакция. Ако играеш само на телефона само с тъч интерфейс, грешките са доста чести. Контролерът за телефон почти елиминира възможността да сбъркаш.

# Представяне – Всичко изредено до момента ще има един единствен ефект – по-добро представяне в играта ти.

Как да избереш правилния джойстик за телефон?

Вече си наясно какво предимство ти дава добрият Bluetooth джойстик за телефон. Сега нека обърнем да по-важното – как да избереш правилният контролер.

Препоръчително е да прочетеш какво имаме да ти кажем преди да се хвърлиш в някоя покупка, за която по-късно може да съжалиш.

Черен joystick за смартфон на черен фон

Съвместимост на контролера

Най-важното нещо, за което да следиш, е съвместимостта на джойстика със смартфона ти. Важно е да знаеш версията на софтуера на телефона си за да провериш дали контролерът е съвместим с устройството ти. Не всички Bluetooth джойстик за телефон ще работят с телефона ти. Android може да не разпознае контролера. В повечето случаи обаче джойстикът за смартфон трябва да е съвместим с последната версия на Android. iOS устройствата обикновено поддържат само MFi*-сертифицирани контролери, така че ако си с iPhone – търси MFi логото! Важно е също така да провериш дали играта, за която търсиш контролер, поддържа използването му.

*MFi – абревиатура за „Made for iPod, Made for iPhone, and Made for iPad“; лиценз, показващ, че Apple сертифицира даден производител официално да произвежда аксесоари за Apple.

Дизайн и ергономичност на джойстика за смартфон

Задължително избери дизайн на контролера, който харесваш и който ти е удобен. Ако си фен на Xbox или имаш такава конзола вкъщи, най-добре би било да си вземеш Bluetooth джойстик за телефон с формата на контролера за Xbox. Мобилните игри са доста динамични, особено ако говорим за BR игри. Така че ако искаш да играеш и този тип игри – Fortnite или PUBG Mobile, например, задължително избери контролер за телефон с добра позиция на бутоните и комфортен грип, който няма да ти се изплъзва. По този начин ще можеш да извлечеш максимума от джойстика за телефон.

Цена на джойстика за смартфон

Bluetooth джойстикът за телефон е сравнително евтин, но е добре да си определиш някакъв бюджет, към който да се придържаш. Цените на контролерите варират предимно заради марката и модела на контролера, но не всички предлагат качеството, което търсиш. Внимавай да не се подлъжеш и да купиш контролер за телефон, който изглежда добре и същевременно е евтин, но поддържа периодични ъпдейти от производителя.

Близък план на бял Xbox One контролер, съвместим с телефон

Захващане на телефона

Някой контролери за телефон идват със специална стойка, която ти позволява да поставиш смартфона на контролера докато играеш. Това е нещо, което върши страхотна работа, така че най-доброто, което можеш да направиш, е да търсиш такъв джойстик.

Живот на батерията

Дългите гейминг сесии не са никак редки. За да си готов за всичко, увери се, че батерията на джойстика за телефон ще те издържи достатъчно дълго.

Как да решиш кой е твоят контролер за телефон?

Вече знаеш кои са характеристиките, за които да следиш, когато пазаруваш за джойстик за смартфон. Имаме обаче един кратък чеклист, който да ти помогне да избереш точният контролер, който ще пасне на нуждите ти.

  • За какво ще ползваш контролера? Търсиш джойстик, който ще работи на много устройства, или такъв, който ще ползваш само на едно устройство и за конкретна игра? Когато избираш контролер премахни от списъка ти с потенциални фаворити всичко, което изисква допълнителна настройка. С други думи, търси само plug-n-play контролери …
  • Искаш нещо малко, или не ти пречи да си носиш цял контролер с теб? По-малките контролери са по-удобни за носене, но пък трябва да направиш компромис с комфорта и ергономичността. Прецени какво ти трябва според това какво, къде и по колко ще цъкаш.
  • Колко често цъкаш на смартфона? Какви заглавия играеш? Ако постоянно играеш PUBG Mobile или Fortnite, то джойстикът ти трябва да е с много издръжлива батерия, или да има опция за зареждане докато играеш.
  • Щом имаш идея какво точно търсиш, виж кои опции пасват на бюджета, който си заделил.
  • Никога не избирай джойстик за телефон само според марката и външния вид. Функционалността винаги трябва да бъде поставяна на първо място.
  • И накрая … ако просто търсиш спусък бутони за шутъри и BR игри – PUBG или Fortnite например, лесно можеш да намериш супер евтини варианти, като този и този контролери.

По-долу можеш да намериш няколко читави варианта, които може би ще ти харесат.

Най-добрият джойстик за телефон

Онлайн със сигурност можеш да се натъкнеш на десетки, дори стотици модели джойстици за смартфон. Кой обаче да вземеш? Ако искаш да направиш правилния избор за да се изкефиш максимално на мобилния гейминг, виж какво ти предлагаме.

# Контролер за телефон Nyko Smart Clip

Nyko Smart Clip щипка за смартфон, поставена на Dualshock контролер

Smart Clip не е точно joystick за телефон … Това е щипка, която се монтира на Dualshock (PlayStation) контролер. На нея можеш сигурно да закрепиш гейминг смартфона си и да се насладиш на любими заглавия, когато не си пред конзолата вкъщи. Вариантът е супер, понеже можеш да използваш джойстика от конзолата си, а щипката на Nyko не е никак скъпа. Естествено, предполага се, че ако избереш Nyko Smart Clip вече имаш Dualshock контролер, който да ползваш.

Джойстик за телефон Nyko Smart Clip
Виж цена

# Контролер за телефон GameSir G3w

Джойстик за телефон GameSir G3w с поставен на скобата смартфон.

GameSir G3w е страхотен джойстик за телефон! Контролите са много чувствителни и точни, което е предпоставка за чудесното цялостно представяне на контролера. Той е съвместим с Windows 7/Android 4.0 и по-новите версии на тези 2 операционни системи. Както вече се сещаш, с този джойстик можеш да играеш не само на смартфона или таблета си, но и на компютъра. Абе, с един куршум два заека! Да не говорим, че ще останеш и много доволен и от цената му, която може да видиш по-долу!

Закрепването на смартфона към дойстика става чрез скоба, която можеш да слагаш и магаш от контролера. Тя може да захване телефон с размери от 3.5 до 6 инча.

Джойстик за телефон GameSir G3w
Виж цена
Виж цена

# Контролер за телефон Moga Pro Power

Джойстикът е с интересна, заоблена форма и грипове с текстура, което ти дава добър захват на контролера. Лейаутът на аналоговите джойстици и D-pad бутона са като тези на Xbox контролерите. Аналоговите джойстици са на известно разстояние един от друг за да можеш добре да си служиш с D-pad бутона. В допълнение към четирите action бутона, отпред на контролера за телефон имаш L1/2 и R1/2 бутони.

Контролерът осъществява стабилна Bluetooth връзка с устройства с ОС на Android. Съвместим е с версии на Андроид 2.3 и по-нови. Като цяло, много приятен за игра контролер за телефон, от който ще останеш доволен.

Джойстик за телефон Moga Pro Power
Виж цена

# Джойстик за телефон GameSir T1

Контролер за телефон GameSir T1 с прикрепен към скобата смартфон и пусната състезателна игра.

Контролерът работи супер със смартфони и таблети посредство връзка с USB кабел или Bluetooth. Джойстикът има скоба за телефон, която гарантира, че смартфонът ти ще си седи ма мястото докато играеш. Скобата може да заклопчае смартфон с размери между 3/5 и 6 инча. Както повечето контролери за смартфон, този на GameSir има два аналогови стика, D-pad и 4 екшън бутона. За разлика от предходния модел на GameSir в нашия списък, този контролер за телефон е по-близък по дизайн до Dualshock джойстиците на Sony.

Батерията на контролера държи до около 18 часа, след което трябва да я презаредиш. Важно е да споменем, че конкретният модел джойстик за телефон имаше проблеми с Bluetooth връзката. Производителят обаче отговори на критиките навременно и реши проблемите.

Джойстик за телефон GameSir T1
Виж цена

# Джойстик за телефон SteelSeries Stratus XL

Джойстик за телефон Steel Series Status XL

Контролерът на SteelSeries има гумирана повърхност с текстура на аналоговите джойстици за по-добър захват по време на игра. Цялостният дизайн на джойстика е уникален! Отгоре на всичко, качеството на изработка е съизмеримо с това на контролерите на PlayStation и Xbox.

Джойстикът работи с две AA батерии, които, според производителя, издържат на около 40 часа игра. Опцията със заменимите батерии е много добра в случай, че ще играете докато сте на път. Съвсем естествено, трудно е да се намерят контакти във влака, автобуса или самолета. Единственият недостатък на контролера е липсата на скоба за телефона ти. Вместо това трябва да си купиш поставка за телефон или таблет.

Джойстик за телефон SteelSeries Stratus XL
Виж цена
Виж цена

# Контролер за телефон Razer Serval

Черен joystick за смартфон Razer Serval

Друг технологичен гигант, който знае как се прави гейминг периферия, също предлага страхотен контролер за телефон. Разбира се, говоря за Razer, а моделът контролер, който те предлагат за мобилен гейминг, е Serval. Layout-ът на бутоните е стандартен, така че няма нищо интересно там. Контролерът е направен със същата прецизност и мисъл за ергономичност, както всеки друг продукт на Razer. Така този контролер за телефон без проблеми може да си съперничи по качества с контролерите за конзоли, както на Razer, така и с тези на Xbox и PlayStation.

Джойстикът е съвместим с ОС на Android. Той е оборудван и със скоба за захващане на смартфон и работи с AA батерии. Връзката между джойстика и телефон ти може да стане посредством Bluetooth или USB кабел. Като цяло контролерът е отличен, но цената му е дори по-висока от контролерите на Xbox и PS.

Джойстик за телефон Razer Serval
Виж цена

# Xbox One контролер

Xbox One контролер - Phantom Black

Ако имаш Xbox, то без проблеми можеш да използваш контролера си и за да играеш на смартфона си. Xbox контролерите са считани за златен стандарт при безжичните джойстици, заедно с DualShock на PlayStation, разбира се. Трудно е обаче да ползваш PS контролера си на мобилно устройство. Става, но трябва допълнителен софтуер. От друга страна, контролерът на Xbox е съвместим както с Android, така и с iOS смартфони и таблети и не изисква никакви допълнителни настройки.

Ако цъкаш Fortnite на смартфона си ще ти е интересно да разбереш, че от Epic Games дори препоръчват този контролер за мобилната версия на играта.

Контролер Xbox One
Виж цена
Виж цена

# Контролер за телефон 8Bitdo N30 Pro 2

Ретро контролер за телефон 8Bitdo 30 Pro 2

8Bitdo специализират в производството на контролери с ретро дизайн. Техният N30 Pro 2 джойстик за телефон е много успешен опит да съживят класическия дизайн и да го превърнат във фунцкионален Bluetooth джойстик за телефон. Вдъхновен от Nintendo Entertainment System (NES), това е най-малкият контролер за телефон в нашия списък. Противно на очакванията, размерите му не го правят по-малко удобен за играчите с по-големи ръце. Този joystick за телефон обаче е страхотно удобен за носене! С него никога няма да се притесняваш, че мястото в чантата няма да ти стигне.

N30 Pro 2 използва Bluetooth 4.0 за да се върже към Andoird устройства. Ако пък имаш iPhone или iPad, няма страшно! Контролерът за телфон на 8Bitdo е MFi сертифициран и безпроблемно може да се върже към продуктите на Apple. Контролерът дори е съвместим с PC и Nintendo Switch, така че наистина няма да имаш никакви грижи с него. Той е и подходящ за по-дълги гейминг сесии, благодарение на батерията, която държи около 18 часа. Важно е да знаеш, че аналоговите стикове са доста леки, без особено съпротивление. Доста потребители казват, че им липсва твърдостта, с която много от нас са свикнали при Xbox и Dualshock контролерите.

За съжаление към контролера няма включена скоба. Тя трябва да бъде поръчана отделно.

Джойстик за телефон 8Bitdo N30 Pro 2
Виж цена

# Контролер за телефон Razer Raiju Mobile

Джойстик за смартфон Razer Raiju Mobile

От Razer наистина приемат мобилния гейминг на сериозно. За това свидетелства вторият джойстик за телефон на компанията, който включвам в списъка – Raiju Mobile.

В оригинал Razer Raiju е създаден за PlayStation и официално лицензиран от компанията. Интересно е обаче, че Raiju Mobile има layout на Xbox контролер. Без значение, контролерът за телефон изглежда перфектно и качеството на изработката наистина е на ниво. Плюс при този джойстик е наличието на вградена скоба за смартфон. Нещо, което липсва или се продава допълнително при много от high-end джойстиците за смартфон.

Другата добра новина е, че контролерът е съвместим с Android и iOS. Бонусът е, че можеш да го ползваш за игра и на Windows 10. Напълно заредана вградената батерия на джойстика пък издържа до 23 часа игра. По този показател контролерът заема едно от първите места измежду всички останали продукти на пазара. Raiju Mobile може да бъде вързан към смартфона ти посредством Bluetooth или чрез USB-C кабел, в зависимост от предпочитанията ти.

Джойстик за телефон Razer Raiju Mobile
Виж цена
Виж цена

# Контролер за телефон SteelSeries Nimbus

SteelSeries винаги е бил един от топ брандовете в гейминг индустрията, благодарение на техните висококачествени PC периферии. Подобно на Razer обаче, SteelSeries също влизат в класацията ни с втори контролер за телефон. Съвсем видно е, че мобилният гейминг набира скорост!

Nimbus е направен да бъде съвместим с iOS устройства. Освен това, джойстикът си е с нормални размери, така че няма да ти се налага да се напасваш ако си свикнал да играеш на конзола. Nimbus използва Bluetooth 4.1 за да се върже към смартфони с операционна система както на Apple, така и на Android. Самото сдвояване пък е елементарно, което е още един плюс. Не на последно място, батерията държи до 40 часа с едно зареждане, което е наистина впечатляващо. Тя е съвместима и с lightning зарядното на iPhone-а ти, така че нзаяма да ти се налага да мъкнеш една камара кабели докато си на път.

Джойстик за телефон SteelSeries Nimbus
Виж цена
Косьо Н.
Косьо е запален геймър от далечната 2004 година. Предпочита конзолата (Xbox One X), но от време на време пуска и PC-то. Сред любимите му заглавия са Red Dead Redemption 2, Battlefront II, всичките Assassin's Creed. Гилти плежърът пък е Fortnite ... въпреки всичко това Косьо е женен с едно дете. В 10Brutes пише предимно за игри и технологии.
https://twitter.com/KitzWicked

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *