понеделник, май 20, 2024
Home > Лайфстайл > За дома > Soundbar: Как да изберем правилната саундбар система + 10те най-добри

Soundbar: Как да изберем правилната саундбар система + 10те най-добри

Bose саундбар система и smart телевизор, поставени на масичка за телевизор

Ето как стоят нещата: в smart телевизор, тънък колкото вафла, има място колкото за високоговорител, тънък колкото вафла

Може би малкият високоговорите е окей за смартфон или за таблет, но ако имаш изумителен 4K HDR телевизор със спираща дъха картина, кофти звукът не е опция. Удоволствието от най-новото заглавие в Netflix или игра на някое AAA заглавие на конзолата просто не е същото! Затова ти трябва и подходяща аудио система, а добрият саундбар е супер опция.

В момента има доста голям избор на саундбар системи във всеки ценови клас и въпреки че има страхотни попадения, някой модели меко казано не си заслужават парите. Колкото до функционалностите на добрите саундбар системи, всеки саундбар има различни, а на някой функционалности трябва да обърнеш внимание! Има ли достатъчно HDMI изходи за да включиш всички устройства, които ползваш? Снабден ли е саундбарът с Bluetooth ако искаш да стриймваш музика? Както казах, има доста неща, които да обмислиш преди да направиш своя избор на саундбар. Така направихме този гайд с цел да те улесним поне малко.

В съдържанието по-долу можеш да намериш информацията, която те интересува най-много, и да прескочиш направо към нея.

Съдържание

#1 Избор на soundbar ситема – cheat sheet
#2 Струва ли си саунбар системата?
#3 Двата вида: Саундбар и Саунд база
#3.1 Какво е саундбар система?
#3.2 Какво е саунд база?

#4 Какво да вземем предвид при избора на саундбар?
#4.1 Къде ще поставиш саундбара?
#4.2 Колко голям саундбар да си взема?
#4.3 Какво са активен и пасивен саундбар и защо е важно да знаеш?
#4.4 Какво са „канали“ и колко ти трябват?
#4.5 Как се свързва саундбарът към телевизора?
#4.6 Как се контролира саундбар системата?

#5 Кои са най-добрите саундбар системи?

Избор на soundbar ситема – cheat sheet

Саундбар система LG с телевизор LG
снимка: LG

Бързаш ли? Тук ще намериш най-важното, което трябва да знаеш (или да направиш) преди да си купиш саундбар:

# Избери саундбар с 3 или повече канала – минимум. Все още на пазара има саунбар системи с 2 канала, които не са нищо повече от прехвалени мини стеро уредби. С три или повече канала на саундбара можеш да симулираш съраунд саунд за да се потопиш наълно във филма, който гледаш, или играта, която цъкаш.

# За предпочитане е да купиш активен саундбар. Активните саундбар системи за оборудвани с вградени усилватели. Те могат да бъдат самостоятелни аудио системи като възпроизвеждат аудио сигнали от други устройства без да има нужда от допълнителен усилвател. Определено си струва, особено ако искате да спестите малко място или искате 2 в 1.

# Помисли къде ще сложиш саундбара. Важно е да решиш дали ще го монтираш на стената или ще го поставиш на масичката под телевизора. От естетическа гледна точка, саундбарът не трябва да е по-широк от телевизора. В най-добрия случай, саундбар системата трябва да е под или над телевизора. Просто се увери, че мястото ще ти стигне.

# Обърни внимание на връзката. Повечето саундбар системи могат да осъществят Wi-FI/Bluetooth връзка, така че да можеш да стриймваш музика от телефона, таблета или компютъра си.

# Виж кои са най-добрите soundbar системи на пазара!

Струва ли си саунбар системата?

Повечето хора избират саундбара пред домашната съраунд саунд система понеже мястото често не стига. Саундбарът е тънък, с нисък профил и пести място. Домашното кино, от друга страна, обикновено изисква отделен усилвател, най-малко 5 тонколони и субуфер. Всичко това струва доста повече от саундбара.

Идеята? Ако имашдостатъчно място и бюджета, можеш спокойно да избереш домашното кино пред саундбар системата. Домашното кино определено е по-добър избор. Ако обаче търсиш по-елементарно (и по-евтино) решение – саундбарът е супер вариант. Той подобрява качеството на звука в пъти в сравнение със звука на телевизора.

Двата вида: Саундбар и Саунд база

Soundbar система Samsung поставена под телевизор на Samsung
снимка: Samsung

Да, тук говорим за избор на soundbar система, но технически погледнато има два вида системи, които можете да пробвате – саундбар и саунд база (sound base). И двете системи имат високоговорители и служат на една и съща цел – да подобртят аудиото на вашия телевизор. И двата вида системи изясняват диалога, обогатяват звука и изострят аудио детайлите, което ти позволява да се потопиш във филма. Крайният ефект – щурците си звучат като щурци, а не като някакво странно пристъргване. А когато Хълк покаже темперамент, или ще събуди детето, или съседите ще се чудят дали не те обират …

Но какви са разликите межеду саундбар системата и саунд базата?

Какво е саундбар система?

Саундбарът е продъкговато, правоъгълно блокче, оборудвано с високоговорители и магаия … Поради формата си, саундбарът разпространява звука в по-широк диапазон (наляво и надясно) в сравнение със саунд базата и до една степен се приближава до ефекта от домашното кино.

Саундбарът или се поставя на стената под телевизора, застава точно под телевизора на ТВ шкафчето, или стои пред телевизора ако използваш масичка. Много саундбар системи в днешно време идват с отделен уайърлес субуфер. Ефектът от допълнението е осезаем!

Какво е саунд база?

Саунд базата е създадена със същата цел като саунбара, но размерът и мощността на саунд базите са по-други в сравнение с тези на саундбара. Съществена разлика между двете са размерите. Саунд базите са по-къси (отляво надясно) и по-дълбоки (от предната към задната си страна). В повечето случаи са направени за да се поставят на ТВ шкаф, като телевизорът се слага на самата саунд база. Саундбазите са по-обемни, което е предпоставка за оборудването им с по-добри вградени усилватели и по-добри баси. Така няма и нужда от допълнителен субуфер, но качеството на звука от самостоятелния субуфер трудно може да се мине.

Какво да вземем предвид при избора на саундбар?

Какъв саундбар да избера – активен или пасивен? Кое е по-добре – 3 или 5-канален саундбар? Трудно ли се свърза саундбарът с телевизора? Има редица въпроси, на които трябва да си отговориш преди да пазариш. Ето и най-важното, което да обмислиш, когато избираш саундбар.

саундбар система на Samsung поставена на дървена масичка за телевизор с пуснат телевизор
снимка: Samsung

1.Къде ще поставиш саундбара?

Къде стои телевизорът ти и колко място има около него може да се окаже изключително важно при определянето на типа саундбар система, която ще работи най-добре в твоя случай. Съответно, видът саундбар също ще окаже влияние върху мястото, където трябва да го поставиш. Саундбарът е доста гъвкъв по отношение на монтажа. Системата е направена да бъде монтирана на стена или да стои под (пред) телевизора. Също така е вярно, че сетъпа на всики саундбар системи е много лесен. В най-лошия случай ще ти се наложи да пробиеш няколко дупки и да монтираш саундбара на стената … нищо сложно.

Допълнителни съвети

# Често хората се чудят дали саундбарът може да бъде монтиран над телевизора. По принцип, ако това е единственият вариант – да. Обаче … звукът няма да е толкова добър.

# Някои саундбар системи са доста екстравагантни, други почти не се забелязват, други пък са направени за специфични телевизори и вървят чудесно заедно. Ако вече сте се сдобили с перфектния телевизор, проверете дали производителят няма някой саундбар, направен специално за серията.

2.Колко голям саундбар да си взема?

От гледна точка на естетиката, саундбар системата ти не трябва да бъде по-широка от телевизора. В перфектния случай саундбар системата и телевизорът ще бъдат с еднаква дължина. На практика обаче можеш да сдвоиш саундбар със всякакъв размер телевизор. Та когато иде реч за размера на саундбара – всичко зависи от теб. Само се увери, че телевизорът ти поддържа типа връзка, който използва саундбара, особено ако телевизорът е по-стар модел.

3.Какво са активен и пасивен саундбар и защо е важно да знаеш?

# Пасивен саундбар – Този вид нямат вграден усилвател, което ще рече, че ще имаш нужда от такъв за да заработи саундбара. Този тип саундбар има по-добри усилватели, а по-добрите усилватели дават и по-добър звук. Като цяло, пасивният саундбар ще ти струва малко повече и ще ти се наложи да свържеш повече компоненти. Ще ти трябва и един субуфер ако искаш допълнителен бас.

# Активен саундбар – Звукът идва от вградени усилватели, които захранват всичко! Активният саундбар обработва сигнала и автоматично разделя говорителите на леви, десни и ценър. За теб всичко това значи, че не трябва да купуваш допълнителен усилвател/приемник и по-малко жици, които да свързваш.

4.Какво са „канали“ и колко ти трябват?

Разпространение на звуковите вълни от саундбар система с Долби Атмос технология
снимка: Sony

Каналите са еквивалент на източниците на звук в саундбара или по-просто казано – броя на високоговорителите (в повечето случаи). Днешните филми имат дигитално „вграден“ петканален звук (в някои случаи дори повече за съраунд саунд). Това, което разграничава саундбара от домашното кино, е фактът, че всички високоговорители се намират в саундбара. Ето и как са разпределени каналите:

  • 2-канален саундбар: 2 високоговорителя: в ляво и в дясно на системата
  • 3-канален саундбар: 3 високоговорителя: център, ляво и дясно
  • 5-канален саундбар: 5 високоговорителя: център, ляво, дясно и два задни високоговорителя (ляв и десен)
  • 7-канален саундбар: 7 високоговорителя – реално 5 канален саунд с бонус – звуковата информация на задните високоговорители се разделя между 4 високоговорителя.
  • Долби Атмос саундбар: Това е най-големият ъпгрейд на 5 и 7 каналните саундбар системи. Това, което го различава, са гледащите нагоре високоговорители, които насочват звука към тавана. Така, когато звуковата вълна се отрази от тавана, човек има усещането, че звука идва от всичките му страни. Затова, когато видите саундбар система с брой канали 5.1.2 или 7.1.2, двойките показват наличието на двата Долби Атмос високоговорителя (първите цифри са броя канали, единицата е за субуфера). Има и нещо допълнително за Долби Атмос саундбар системите – те работят най-добре в помещения с плоски тавани, до 3.3 метра, направени от по-твърд, рефлектиращ материал.

Та в отговор на въпроса „Колко канала ми трябват?“ – колкото повече, толкова по-добре!

5.Как се свързва саундбарът към телевизора?

По-новите саундбар системи идват с редица възможности за свръзка и съответно, с повече от един правилен начин за връзването им към телевизора. Някои от опциите, които имаш, са следните:

HDMI ARC

Връзката в случая е елементарна. Просто свържи саундбара към телевизора с HDMI кабел и си готов. Това обаче е възможно в случай, че телевизорът ти поддържа ARC (Audio Return Channel). ARC функцията прави възможно изпращането на телевизионен звуков сигнал към друго устройство, каквото е и саундбарът.

Най-лесният начин да разбереш дали телевизорът ти поддържа ARC е да погледнеш HDMI изходите. Ако това е така, на съответният изход ще видиш надпис HDMI (ARC).

Безжична връзка

Искаш да стриймваш музика директно от телефона или таблета си? Ето какво ти трябва:

#Bluetooth: Много саундбар системи идват оборудвани с Bluetooth, което прави връзката с телефон или таблет доста бърза.
#Wi-FI: Има саундбар системи, които позволяват да вържеш саундбара към домашната Wi-Fi мрежа.

Оптичен аудио кабел

Също разпространен вариант, който позволява елементарна и същевременно – надеждна връзка. Лошата новина е, че оптичният аудио кабел няма bandwidth да носи 5.1 аудио сигнал.

6.Как се контролира саундбар системата?

Покупката на ново устройство значи ли още едно дистанционно? И да, и не. Саундбарът ще дойде с дистанционно, но по принцип можеш да програмираш дистанционното на телевизора да работи съвместно със саундбар системата.

Кои са най-добрите саундбар системи?

След като знаеш какво е саундбар, както и по-специфичните неща покрай избора на саундбар и монтажа е време и за предложенията ни …

#1 Samsung HW-MS750

Самсунг телевизор със саундбар система Samsung HW-MS650, монтирани на стена
снимка: Samsung

От Samsung явно не се задоволяват с доминацията си само при телевизорите и явно искат да станат номер едно в домашните аудио системи. Крачка към целта е HW-MS750, който комбинира в себе си мощност, ясното, добър бас и перфектна съвместиност с аудио на филми и музика.

Саундбарът е 5-канален, 450 ватов, а басът е просто страхотен. Благодарение на Distortion Cancelling технологията си, системата успява да възпроизведе дълбок бас без да ти се налага да купуваш допълнителен субуфер. Можеш да избереш специален режим според предаването – музика, филм, спорт, или да оставиш санундбарът автоматично да избере режим. Относно връзката – саундбарът поддържа аудио optic in (оптичен кабел), HDMI, Bluetooth и Wi-Fi връзка. Системата идва с елегантно дистанционно, а консумираната мощност е 450 вата. Размерите му са 1150 x 80 x 130 милиметра а теглото – 9 килограма.

Виж цена

#2 Sony HT-ST5000

Саундбар Sony със субуфер и телевизор
снимка: Sony

Sony HT-ST5000 е наистина скъп саундбар, но насреща получаваш изключетелен звук. Този модел е със 7.1.2 канала – 7 говорителя, 1 субуфер и Долби Атмос колонки. Благодарение на атмос съраунд саунда просто те обгръща от всички възможни страни.

Изработката на саундбара също е доста солидна, пък и изглежда много стилно. Снабден е с LAN порт, Аудио порт, optic in, USB, HDMI и Bluetooth. Устройството се продава само в черно, а размерите на саундбара са 1180 x 80 x 145 милиметра. Към саундбара има и субуфер.

Виж цена

#3 JBL BAR 2.1

Саундбар JBL Bar 2.1 със субуфер и телевизор на гланциран шкаф
снимка: JBL

На доста по-приемлива цена от предходните две предложения идва JBL BAR 2.1. Конкретният саундбар предлага доста добро съотношение между цена и качество и определено е един от претендентите за най-добър саундбар в своя ценови клас.

Мощността на саундбара е 300W, като устройството дава плътни и дълбоки баси, които страхотно допълват филмите и видеоигрите. Устройството идва с HDMI и USB портове, както и с възможност за BLuetooth връзка към таблет или телефон за стриймване на музика.

Виж цена

#4 Sony HT-SF150

Саундбар Sony HT SF150 поставен на масичка под изключен телевизор Sony
снимка: Sony

При най-евтините саундбар системи безспорно фаворитът е Sony HT-SF150. Цената му е малко над 200 лева, а насреща получаваш устройство с 2 канала и обща мощност на говорителите от 120W.

Към саундбара няма допълнителен субуфер, но басът е сравнително добър. Като цяло, ако просто търсиш саундбар, който да подобри звука на телевизора без да претендираш за най-високото възможно качество – то този саундбар е подходящият избор за теб. Устройството стилно с елегантни извивки, а размерите му са 900 х 64 х 88 милиметра. Саундбарът е снабден с HDMI и USB Портове, както и с Bluetooth.

Виж цена

# 5 JBL BAR 5.1

Мъж, който монтира безжична тонколона към саундбар JBL Bar 5.1

JBL пердлагат и подобрение на Bar 2.1. Саундбарът, който предлагат в по-горен клас е JBL Bar 5.1. Супер машинка! Както подсказва името, саундбарът е 5.1 канален. Интересното е, че системата има две колонки, които могат да се махнат от основното устройство и да се поставят из стаята – най-добре някъде зад вас. Така системата дава реален съраунд. По-добрата новина е, че двете тонколинки се свързват безжично към саундбара, което елиминира всяка необходимост от кабели и съответно – скриването им под килими, зад первази и т.н. Времето, което двете тонколонки могат да бъдат използвани с един заряд е около 10 часа.

Саундбар системата е оборудвана и с 10 инчов субуфер, който също се свърза везжично! Устройството има 3 HDMI изхода (включително ARC) и Bluetooth, което позволява едновременно да свържеш телевизор и конзола към саундбара. Честотната лента на саундбар системата е 35 до 20,000 Hz, което значи, че саундбарът покрива почти пълният звуков спектър, който човешкото ухо може да долови.

Виж цена

# 6 Sony HTRT4

Снимка на всекидневна с монтиран саундбар Sony HTRT4 с две тонколони, субуфер и телевизор
снимка: Sony

Саундбарът на Sony – HTRT4 идва окомплектовен със субуфер и две допълнителни тонколони. Така получавате 600W мощност на системата и реален съраунд саунд звук, който да изпълни помещението и да направи така, че филмите наистина да оживеят около теб.

Въпреки двете допълнителни тонколони, връзката си остава елементарна. Можеш да го разопаковаш и веднага да свържеш тонколоните без проблем. А за да не се виждат кабели около саундбара и телевизора, кабелите на двете тонколони се свързват към субуфера. Системата има Audio in порт, audio optic, HDMI, и USB порт. Саундбарът поддържа и безжична връзка посредством NFC и Bluetooth. Размерите на основното устройство – саундбара – са 900 х 70 х 52 милиметра.

Виж цена

#7 Sony HT-X8500

Саундбар HT-X8500 на масичка за телевизор с голям телевизор Sony Bravia
снимка: Sony

Sony HT-X8500 е един от последните модели саундбар системи, които излязоха на пазара. Системата попада в средния клас, като саундбарът е 2.1-канален и поддържа редица звукови формати, между които Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, True HD, DRS, DTS:X и други.

Като цяло, саундбарът е доста добър за цената си. Оборудван е с вграден субуфер, USB, HDMI in и HDMI out портове, както и с безжична връзка – Bluetooth и Wi-Fi. Размерите му са 890 х 64 х 96 милиметра.

Виж цена

#8 Panasonic SC-HTB200EGK

Саундбар система Panasonic SC-HTB200EGK  с телевизор
снимка: Panasonic

В най-ниския ценови клас имаме един модел на Panasonic – SC-HTB200EGK. Първото нещо, което прави впечатление е формата на този саундбар. За разлика от останалите в списъка ни, саундбарът на Panasonic не е тънък и продълговат. Размерите му са 450 x 51 x 135 милиметра, което го прави подходящ избор за по-малък телевизор.

Общата звукова мощност на саундбара е 80W, а системата поддържа 3 звукови формата – Virtual Sound, Dolby Digital, DRS Surround Digital. Саундбарът е снабден с HDMI и Audio Optic In портове. Има възможност за Bluetooth връзка с телефон или таблет.

Виж цена

#9 Samsung HW-R650

Саундбар Samsung HW R-650 и Samsung телевизор на шкаф за телевизор
снимка: Samsung

Страхотен избор на саундбар в средния ценови клас е Samsung HW-R650. Саундбарът е със звукова мощност от 340W и 3.1 канала. Субуферът се свързва безжично към саундбара, а басите са плътни и силни. Към системата, както е видно, няма включени тонколони, но пък прозиводителят е дал опция за допълнителното им свързване. Те се връзват безжично към саундбара, което елиминира необходимостта от жици и прави всичко доста по-приятно за окото. Плюсът на допълнителните колони е наличието на още два канала, като по този начин можеш да имаш истински съраунд саунд.

Системата има HDMI порт, оптичен и audio in портове, както и USB. Възможна е и Bluetooth връзка с таблет или телефон. Размерите на саундбара са 1060 x 59 x 87.5 милиметра

Виж цена

#10 Samsung Harman Kardon HW-Q90R

Саундбар Samsung Harman Kardon HW-Q90R върху поставка за телевизор
снимка: Samsung

И накрая – едно истинско бижу. Не се заблуждавай по позицията му в списъка ни. Единствената причина за поставянето на саундбарът на Samsung под нимер 10 е цената му! Това е един от най-новите модели саундбар системи и поредното доказателство, че Samsung искат да доминират и пазара на саундбар системи.

Звуковата мощност на този модел е невероятните 512W. Спецификацията на каналите е 7.1.4, но саундбарът разполага със 17 високоговорителя. Има такива, които насочват звука нагоре, както и високоговорители вградени в страниците на саундбара, които насочват звуковите вълни настрани. Да не говорим, че Harman Kardon включва и две допълнителни безжични тонколони за истински съраунд саунд.

Страхотно допълнение е и „Adaptive Sound“ функцията, която позволява ясно да чувате диалозите дори и на по-ниските нива на звук. Говорейки за звукови функции, Harman Kardon автоматично може да превключи в гейминг мод, в зависимост дали играете на любимата конзола. За почитателите на новите технологии, саундбарът безпроблемно работи и с Amazon Alexa.

Саундбарът има 2 HDMI in порта, 1 HDMI out порт, както и optical in порт. Има възможност и за Wi-Fi и Bluetooth връзка, която ти позволява безпроблемно да си стриймваш музика от телефона. Размерите му са 1226 х 83 х 136 милиметра. Невероятно устройство, което определено си струва парите.

Виж цена
Косьо Н.
Косьо е запален геймър от далечната 2004 година. Предпочита конзолата (Xbox One X), но от време на време пуска и PC-то. Сред любимите му заглавия са Red Dead Redemption 2, Battlefront II, всичките Assassin's Creed. Гилти плежърът пък е Fortnite ... въпреки всичко това Косьо е женен с едно дете. В 10Brutes пише предимно за игри и технологии.
https://twitter.com/KitzWicked

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *