петък, април 19, 2024
Home > Лайфстайл > За Бебето > Как да изберете детска шейна/шейна за бебе + 10те най-добри на пазара.

Как да изберете детска шейна/шейна за бебе + 10те най-добри на пазара.

Продават се най-различни детски и бебешки шейни, но разликите между моделите, които се предлагат, са значителни. В момента имате голям избор от форми, размери и материали, което е страхотно. От друга страна, всички тези варианти допълнително затрудняват намирането на подходяща детска шейна или шейна за бебе.

Зимата обаче е време за игра в снега … независимо дали сте на 5 или 55, пързалянето с шейна трябва да е преди всичко забавно! Затова целта ни е максимално да ви улесним за да можете вие да изберете най-подходящата детска шейна или шейна за бебе за наближаващата зима.

Съдържание:

 1. За какво да гледате, когато избирате детски шейни? (3+ годинки)
  – #1 Сигурен и надежден дизайн на детски шейни
  – #2 Стабилност на детски шейни
  – #3 Изберете правилния размер на шейната
  – #4 Търсете комфортна детска шейна с добра опора
  – #5 Колко места ви трябват в шейната?
 2. Видове шейни за деца
  – №1
  Класически шейни за деца
  – №2 Шейна за деца с кормило
  – №3 Пластмасови шейни за деца и слайдери
 3. Най-добрите шейни за деца
 4. Как да изберем шейна за бебе?
  Видове бебешки шейни
  Бебешка шейна
  Бебешка шейна с чувалче
 5. Най-добрите бебешки шейни

За какво да гледате, когато избирате детски шейни?

Както може да се очаква, шейните за деца са по-различни от шейната за бебе. В най-общи линии, една шейна за бебе трябва да бъде преди всичко удобна. Мъникът само ще се вози и ще се наслаждава на снега. От друга страна, шейните за деца трябва да са забавни за игра! Това обаче не значи, че сигурността на шейните за деца може да бъде пренебрегната.

С всяка една играчка има някои неща, които задължително да проверите. Същото важи и за избора на шейна. Все пак, идеята е децата да прекарат времето си приятно, без да се наранят.

Ето и най-важното, за което да следите, когато пазарувате за детска шейна*.

*В следващите редове ще разгледаме шейни, подходящи за деца от три годишна възраст, нагоре.
Заснежен хълм с деца и възрастни, които дърпат и се пързалят с шейни

#1. Сигурен и надежден дизайн на детски шейни.

Надеждният дизайн на една детска шейна е важен по обясними причини. Има две важни неща за които да следите, когато избирате сигурна детска шейна. На първо място, ръбовете на шейната трябва да бъдат заоблени. Имайки това предвид, рядко се срещат шейни със заострени ръбове, но все пак има някои елементи, които са по-опасни. Съветът ни е да избягвате тези модели детски шейни. Друг важен фактор в оценката на сигурността на една детска шейна е материалът, от който е изработена тя. В момента има шейни за деца, които се изработват от изцяло от пластмаса, дърво или метал, както и такива, които комбинират посочените материали в различни варианти. Важното е да съобразите качеството на използвания материал, както и да прецените дали дадени елементи от шейната не са прекалено паянтови. Едно счупване на елемент от детска шейна може да доведе до по-сериозни травми и контузии, така че гледайте внимателно!

#2. Стабилност на детски шейни.

Важно е за една детска шейна да бъде стабилна при спускане, понеже малчуганите ще имат по-добър контрол. Съответно, по този начин ще бъдат избегнати сериозни падания и контузии. Затова, когато избирате детска шейна гледайте внимателно плазовете (частта от шейната, която има допир със снега). Стабилните шейни са по-ниски и с раздалечени един от друг плазове. Освен че са по-надеждни, стабилните шейни за деца са и по-приятни за каране, което пък е най-важното за детето.

#3. Изберете правилния размер на шейната

Изборът на правилен размер шейна за деца също е страпно важен. Не само, че детето ви може да не се чувства комфортно в прекалено малка или прекалено голям шейна, но самата тя може да се повреди ако не отговаря на теглото на детето ви. Това пък може да има и последици за здравето на мъника. Така че спазвайте указанията на производителя за ползване на новата детска шейна – внимателно гледайте за каква възраст и килограми е предназначена шейната.

Майка дърпа зелена детска шейна със седналото си дете в нея.

#4. Търсете комфортна детска шейна с добра опора

Без значение от възрастта на детето, шейната трябва да му е удобна. Изборът на детски шейни допълнително се затруднява понеже има много модели, а и детето със сигурност ще иска да си хареса само шейна. Затова съветът ни е да избирате детска шейна заедно с мъника, а не сами. Така не само детето ви ще е доволно, но и вие ще сте спокойни, че сте взели модел, който ще му е удобен!

#5. Колко места ви трябват в шейната?

Не на последно място, важно е да вземете предвид броя места в търсената детска шейна.

Важно е да обърнете внимание на максималното тегло, което може да издържи вашата нова детска шейна. Така хем ще сте наясно долу-горе до каква възраст ще може да я ползва детето ви, както и дали може да се качват повече деца на нея. Препоръчително е да изберете шейна, която детето ще може да ползва поне няколко сезона. Но в никакъв случай не правете компромис с удобството!

Видове шейни за деца

Във възрасттовата група 3-9 години има страшно много модели детски шейни. Те биват няколко основни вида – класически шейни, детски шейни с кормило, пластмасови шейни за деца и слайдери.

№1 Класически шейни за деца

Това са добре познатите ни шейни от едно време – тези, на които ние се возихме. Те са с елементарна метална конструкция, най-често направена от метал, и седалка. Разликата е, че класическите шейни за деца в днешно време се правят от по-олекотени и същевременно – здрави материали.

Класическите шейни, изработени от метал и дърво са по-тежички и малко по-трудни за каране, понеже липсва кормило. По-тегави са и за дърпане нагоре по хълма. Идеята тук е да карачът да се спуска бързо надолу по хълма … Препоръчваме ви да купите такава шейна ако детето ви е малко по-голямо.

Класическа шейна за деца изработена от дърво

№2 Шейна за деца с кормило

Шейните с кормило са любим вид на мъниците. По-интересни са, а децата се чувстват като истински пилоти вътре, понеже шейната с кормило им дава възможността те сами да я управляват. Тази шейна е и с по-висока цена в сравнение с другите модели.

Препоръката ни в случая е да търсите пластмасова шейна с кормило ако детето ви е по-малко. Така ще ви е по-лесно да го дърпате. Ако детето е на 5-6 години и нагоре, по-добър вариант би била шейна с метална конструкция. Те са безспорно по-издръжливи, което е от ключово значение за по-големите деца.

№3 Пластмасови шейни за деца и слайдери.

Пластмасовите шейни за деца са едни от най-широко разпространените в момента. Преди всичко, те са на значително по-ниска цена от останалите шейни. Този вид шейни са и по-леки и често – по-удобни за пързаляне, понеже правят малчугана по-независим от родителя. Въпреки това, този тип детски шейни също имат въже, с което може да возите детето по равното. Хубавото при пластмасовите шейни е, че те са подходящи както за по-малките, така и за по-големите.

В случай, че пластмасовата шейна е предназначена за по-малко дете, търсете модел с колани, които да захванат здраво мъника. Оглеждайте се за шейни, които имат обособени седалки, където детето да може да седне стабилно.

В категорията на пластмасовите шейни за деца попадат и слайдерите. Едно време ползвахме найловни да се пускаме по снега, сега обаче добрият стар найлон е заменен от удобния слайдер. Това са елементарни шейни за деца, направени от качествена пластмаса. Този тип пластмасови шейни имат дръжка, която може да се ползва както за носене, така и за захващане при пързаляне. Другото предимство на слайдера пред найлона е, че слайдера пази детето да не се натърти докато се пързаля. Слайдерите са и невероятно евтини. Най-евтините модели шейни са с цена от около 5-6 лева!

Дете, което се спуска по заснежен хълм със зелен слайдер

Най-добрите шейни за деца

#1 Детска шейна с кормило Pro.tec

Изработена със здрава стоманена конструкция, тази шейна с волан и спирачки е перфектният избор за заснежените хълмове. Максималното тегло, което може да издържи шейната, е 40 килограма. Този модел детска шейна е изработена и със седалка, която не се хлъзга, което дава допълнителна стабилност при спусканията. Подходяща е за деца от 6 годишна възраст нагоре. Освен доста добрите ѝ характеристики, шейната изглежда страхотно и на външен вид, което много ще зарадва мъника.

Детска шейна с кормило Pro.tec
Цена

#2 Класическа шейна за деца Moni

За малко по-малките пилоти е подходяща класическата шейна за деца на Moni, заемаща второто място в списъка ни. Тя е с изцяло метална конструкция – плазове и облегалка, и седалка, която е изработена от дървени летви. Подходяща е за деца от три годишна възраст, нагоре, а максималното тегло, което може да издържи, е 30 килограма. Шейната не е нищо особено на пръв поглед, но е перфектна за зимни разходхи и по-леки спускания, а цената е повече от добра.

Класическа шейна за деца Moni
Цена

#3 Детска шейна Kolino Tatra

Kolino Tatra е детска шейна, изработена изцяло от пластмаса. Използван е полипропилен с много висока удароустойчивост за да бъде максимално здрава и издръжлива шейната. Шейната няма облегалка и е подходяща за по-равни терени. В комплекта е включено и въженце с пластмасова ръкохватка за теглене. Препоръчително е детската шейна да бъде ползвана от деца на над 3 годишна възраст и то при по-плътна снежна покривка.

Детска шейна Kolino Tatra
Цена

#4 Детска шейна с кормило Hamax Sno Police

На четвъртото място отново имаме детска шейна с кормило, този път на норвежката Hamax. Шейната е страхотна – направена е достатъчно голяма да побере двама души, а максимално допустимото тегло е 100 килограма. Шейната е изработена от студоустойчив полиетилен с висока плътност, който да издържи на студа. Освен, че шейната има кормило, тя е оборудвана и със спирачки с подсилени шипове за по-добро сцепление на заснежената повърхност. Шейната е страхотна и на външен вид, което със сигурност ще се хареса на малчоганите!

Детска шейна с кормило Hamax Sno Police
Цена

#5 Детска шейна Hamax Sno Glider

Sno Glider отново е производство на шведската компания Hamax. Тази шейна няма кормило, но въпреки това е супер. Направена е да бъде лека и да се ползва по-самостоятелно от деца. Препоръчителната възраст на младите пилоти е 3+ годинки. Отново е изработена от студоустойчив полиетилен, а максималният товар, който може да понесе детската шейна, е 60 килограма.

Детска шейна Hamax Sno Glider
Цена

#6 Детска шейна с кормило Kolino

Подобна на предходния модел е детската шейна на Kolino. Разликата е, че освен ръчните спирачки, тази шейна има и кормило. Направена е от пластмаса, седалката отново е в задната част на шейната, а крачетата на пилота сочат напред. Шейната е нисичка и има въженце с пластмасова дръжка за теглене. Теглото на тази детска шейна е по-малко от 2 килограма, което я прави перфектна и за по-самостоятелните малчогани. Препоръчителната възраст, за която е предназначена шейната, е 3 годинки.

Детска шейна с кормило Kolino
Цена

#7 Шейна за деца – слайдер Mappy

В списъка ни с най-добрите шейни за деца място намира и един слайдер – този на Mappy. Слайдерите са забавни и същевременно – пазят детето от натъртване. Другото предимство на този тип шейна е цената.

Шейна за деца – слайдер Mappy
Цена

Как да изберем шейна за бебе?

Баща бута бебешка шейна с детенце в нея.

Както споменахме има някои разлики между детските шейни и подходящите бебешки шейни*. Има няколко важни елемента, които правят една бебешка шейна подходяща.

* Шейната за бебе е подходяща за деца от няколко месечна възраст, до около 3 годинки.

Бебешката шейна е направена за да бъде дърпана или тикана от родителя. Тя няма как да се управлява от детето, понеже на тази възраст координацията все още не е напълно развита. Важно е да изберете шейна за бебе с подходяща височина. Тя не трябва да бъде прекалено висока, но в същото време не е добре да бъде съвсем на снега. Ако новата ви бебешка шейна е прекалено ниска, рискувате детенцчето да се намокри и да намръзне. Ако пък е прекалено висока, тя става по-нестабилна. Така ако бебето падне може да се нарани. Затова търсете златната среда!

Преди всичко, хубавата бебешка шейна е направена със седалка. Тук разбирайте не място, обособено за сядане, а по-скоро столче. Седалките при всички бебешки шейни трябва да дават много добра опора за гръбчето на бебето. Освен това, този вид шейни задължително трябва да имат колани. Все пак, трябва да бъдете абсолютно сигурни, че детенцчето е здраво седнало в бебешката си шейна и няма как да се катурне.

Видове бебешки шейни

В общи линии, има два по-основни вида бебешки шейни.

Бебешка шейна

Първите са по-елементарни, подходящи за по-кратки излизания и малко по-отрансали бебета. Те се състоят само от рамка и седалка. Цената на този тип бебешки шейни също е по-ниска в сравнение с втория тип.

Баща дърпа две деца в две детски шейни

Шейна с чувалче

Вторият тип е така наречената бебешка шейна с чувалче. Тя може напълно да замести количката през зимните месеци. Една качествена бебешка шейна с чувалче е перфектният избор за местата, където снегът се задържа повече. Така например не е задължително да отменяте зимната си почивка тази година или да си седите в хотела или хижата с детето. Една подходяща бебешка шейна с чувалче ви позволява да излизате на нормална разходка в снега без да се притеснявате от студа или от възможността количката да се плъзне някъде. А цената на шейната все пак е много по-ниска от тази на бебешката количка.

Най-добрите бебешки шейни

И, разбира се, подготвили сме ви няколко различни модела бебешки шейни, от които може да изберете тази, която смятате за най-подходяща за вас и бебето ви.

#1. Бебешка шейна с чувалче Adbor Piccolino de lux

Adbor Piccolino de lux е една от най-добрите бебешки шейни с чувалче, които може да купите в момента. Направена е със стабилна конструкция от стомана. Шейната има и облегалка, която да държи гърба на бебето, а за да бъде то предпазено от падания, тази шейна за бебе има и специален колан. Много удобна е регулируемата дръжка за бутане, която също така има и маншон, който да топли ръцете на родителя. Освен топлото чувалче, бебешката шейна има и сенник, който да предпазвадетенцето от зимното слънце. Хубавото на шейната е, че тя може да изпорасти бебето. Необходимо е само да махнете чувалчето, сенника и дръжката. По този начин тази бебешка шейна става класическа шейна, която детето ви може да кара до 8-10 годишна възраст!

Бебешка шейна с чувалче Adbor Piccolino de lux
Цена

#2. Бебешка шейна с чувалче Adbor Piccolino

На второ място при най-добрите бебешки шейни е моделът Piccolino de lux на същия производител – Adbor. Той се доближава доста до перфектната бебешка шейна с чувалче! Тя е подходяща за бебета от 7 месечна възраст нагоре. Има страхотно пухкаво чувалче, което да държи топло на бебока, както и предпазно коланче. Конструкцията на тази бебешка шейна е метална, облегалката ѝ също. Тя гарантира стабилност и комфорт на возенето. Има удобна дръжка за бутане на шейната и колан за дърпане. Конструкцията ѝ е толкова стабилна, че бебешката шейна може да издържи тегло до 90 килограма. Още по-добрите новини са, че тази бебешка шейна може да стане и детска класическа шейна. Единственото, което трябва да се напорави, е да се махнат дръжката и облегалката. Това гарантира, че бебешката шейна ще може да се ползва дълги, дълги години от детето ви!

Бебешка шейна с чувалче Adbor Piccolino
Цена

#3. Бебешка шейна KOLINO Snow Scooter

Този модел шейна за бебе е доста елементарен – пластмасова основа с плазове, седалка с колан и сгъваема дръжка. Изработена е от здрава пластмаса, а плазовете на пластмасовата основа са метални. Шейната е предназначена за малко по-големи бебоци – над 18 месечна възраст. Не е от най-високите шейни и се препоръчва по-скоро за кратки излизания на по-слегнал сняг. Регулируемата дръжката позволява да бутате бебешката шейна, но има и връв, с която може да дърпате детето.

Бебешка шейна KOLINO Snow Scooter
Цена

Най-важното, когато избирате детска шейна или шейна за бебе, е да не правите компромиси с качеството на продукта. Бъдете внимателни при избора си, четете подробности за модела, както и ревюта за избраната детска шейна. Не на последно място, не забравяйте, че добрата шейна може да служи вярно на детето ви в продължение на много зими, гарантирайки удобството и по-важно – безопасността на детето ви!

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *