понеделник, юни 24, 2024
Home > Технологии > Gaming > Gaming vs. обикновена мишка – какви са разликите?

Gaming vs. обикновена мишка – какви са разликите?

Мишка за игри - SteelSeries Rival 600 с отражение на стъклена повърхност

Изборът на нова мишка много важен за всеки сетъп. В началото може да се изкушиш да купиш обикновена (евтина) мишка или стара гейминг мишка. Въпреки че почти всеки осъзнава колко важна е мишката, доста хора не я имат за приоритет. Част от проблема е и фактът, че много от тях не отчитат разликите между нормалната и гейминг мишката.

Затова в тази статия ще обърнем повече внимание именно на разликите между двата типа мишки. Ако вече си решил да вземеш гейминг мишка (правилен избор!) може направо да видиш кои са нашите 10 предложения за гейминг мишки.

Разликите межди обикновените мишки и гейминг мишките.

Casual геймърите – хората, които играят от време на време, могат да минат с обикновена оптична мишка, която няма да им струва много. Обаче ако си от запалените геймъри и приемаш играта по-сериозно, то инвестицията в добра геймърска мишка определено ще е необходима. Всъщност, заедно с добрата клавиатура, мишката до голяма степен ще промени (подобри) играта ти.

Основната причина за това е, че гейминг мишките са много различни от обикновените мишки по своя дизайн и конструкция. Мишките за игра са с ниска латентност, по-добър софтуер, който позволява настройка според предпочитанията ти, и поддържат високи DPI (dots per inch) настройки.

Малко за най-добрите мишки …

Не всички геймърски мишки се представят еднакво. Честно казано, има някой ужасно гадни мишки с кофти сензори, софтуер и направени от недобър материал. Да се фокусираме обаче върху добрите примери за геймърски мишки.

В гейминга, действията на периферията – мишка и клавиатура, трябва да са светкавични. Затова, геймърската мишка трябва да осигурява плавно проследяване, надеждна връзка и да има допълнителни бутони, които да бъдат програмирани според нуждите на играча. Това са и най-основните неща. Има един куп други примери за полезни функции и разлики, които отличават гейминг мишките от обикновените.

Качеството на сензора е отправната точка към прецизността и точността във всяка игра. Обикновените мишки са оборудвани с LED или оптичен сензор, който е с относително добра чувствителност на движение. Мишки с този тип сензори се представят добре и когато бъдат леко повдигнати от повърхността. На другия край на спектъра са лазерните мишки, които са по-капризни и в разгара на битката. Те обикновено имат по-висок DPI, който им позволява да следят движението доста по-прецизно.

Наистина добрите геймърски мишки са удобни и могат да бъдат къстъмизирани според нуждите и желанията ви, наложени от динамиката на играта, която играете. Например, FPS мишките имат скрол, който издава много отчетлив звук. В случая този звук е индикация за прецизните интервали на движение при всяка степен на завъртане на бутона. Така много по-лесно и без грешки можеш да сменяш оръжията от арсенала си. Можеш съвсем лесно да си преминеш от слот 1 в слот 2 и така нататък, а не от първи на пети … Освен това, добрите геймърски мищки позволяват настройката на DPI-а в движение. Това е страхотна функция, която ти дава възможност бързо да минаваш от по-малък DPI при меле към по-голям, позволяващ контрол и прецизност, когато минеш на снайпер.

Друго голямо предимство на гейминг мишките е софтуерът, който позволява къстъмизацията. Най-полезният фийчър на гейминг софтуерът за периферия е възможността за присет на няколко различни профила. Тези профили пазят различни настройки на мишката, според това какво правите в момента.

За допълнителен комфорт, повечето гейминг мишки могат да бъдат и физически изменени. Доста гейминг мишки имат допълнителни тежести, които можеш да използваш за да ти бъде максимално удобна мишката. Има дори някой модели, които позволяват дължината и ширината на мишката да се регулират.

Какви са предимствата на гейминг мишките пред обикновените?

Дотук едно е ясно – геймърската мишка има доста предимства пред обикновените мишки. По-добър и ергономичен дизайн, къстъм бутони, променливо тегло и т.н. Има обаче още няколко, които си струва да се споменат.

По-добро представяне и издръжливост

Геймърските мишки са направени с идеята да бъдат по-дълготрайни. По тази причина, материалите, които се използват, са с по-високо качество. Затова можеш да разчиташ, че гейминг мишката ти ще се представя перфектно за по-дълго време.

Ергономичност и комфорт

Една от основните идеи на геймърските мишки е да се ползват в по-продължителни гейминг сесии. Важно при продължителното ползване на мишката е тя да бъде удобна. По тази причина, геймърските мишки са направени така, че да прилягат по-добре по ръката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *