понеделник, юни 24, 2024
Home > Лайфстайл > Кое е по-добър начин за обезкосмяване – епилатор или кола маска?

Кое е по-добър начин за обезкосмяване – епилатор или кола маска?

Може би най-бързият и безболезнен начин за премахване на нежеланото окосмяване е ползването на самобръсначка. Самобръсначката обаче никак не е ефективна, тъй като не премахва косъма от корена. Затова се налага и доста по-често бръснене. Освен това, недостатъчно честата смяна на самобръсначката може да стане причина за порязвания и раздразнение на кожата.

Има и по-добри варианти – епилация с кола маска и епилатор. Кое от двете – епилатор или кола маска – е по добрият вариант?

Честно казано, отговорът е индивидуален за всеки, но все пак, ето кои са критериите, които да вземете предвид ако се колебаете между епилатор или кола маска.

Кола маска или епилатор: Кой метод дава по-дълготрайни резултати?

И епилаторът и кола маската премахват косъма от корена, така че, на теория, резултатът и с двата метода е един и същ – копринена кожа в продължение на 2 до 4 седмици. Разбира се, трябват ви добър епилатор и кола маска, която хваща добре косъма без да лепне по кожата. Колко често обаче може да се обезкосмявате с кола маска или епилатор?

Обезкосмяването с епилатор хваща по-къси косъмчета, така че теоретично може да ползвате епилатора по-често. Космите обаче растат на етапи. Това значи, че е напълно възможно космите, които сте епилирали да не са пораснали достатъчно дълги, докато други косъмчета са пораснали и трябва да бъдат премахнати. Така може да се окаже, че с епилатора ше ви се налага да се обезкосмявате по-често. В същото време, понеже трябва да изчакате космите да пораснат малко по-дълги за кола маската, може да се получи така, че с този метод за обезкосмяване да премахвате повече косми наведнъж.

И двата метода имат своите предимства и недостатъци. В зависимост от предпочитанията и нуждите ви, единият начин за обезкосмяване ще се окаже по-удачен за вас.

Епилатор или кола маска: Кое е по-безболезнено?

Както споменах, и двата метода премахват косъма от корена, така че и двата са доста болезнени.

Епилаторите могат да бъдат особено болезнени, особено ако обикновено се бръснете или депилирате. Това се получава, понеже с течение на времето коренчетата на космите заздравяват. Затова боли когато епилаторът отскубне косъма от корена, но пък космите, които израстват след това, изглеждат по-тънки.

Именно тази е и причината, поради която много жени мислят, че след епилация с кола маска или епилатор космите растат по-тънки и малки. Реално, бръсненето прави така, че корените на космите във фоликулите стават по-дебели (и по-тъмни).

Ако искате да ползвате епилатор в дългосрочен план, но досега сте използвали самобръсначка, по-добър вариант е да се обезкосмите с кола маска еднократно. След това може да започнете да използвате епилатор. Така болката от епилатора ще е по-малка.

Болката – епилатор или кола маска

По-мощните епилатори имат около 100 пинсети, които изскубват доста косъмчета с всяко минаване. Кола маската също отскубва доста косми, но … Поставянето на топла кола маска на кожата, притискането на лентичките и бързото им махане праща много сензорна информация към мозъка. Цялата тази информация трудно се обработва и много жени казват, че чувстват по-малко болка при кола маска. Някой видове кола маски пък действат успокоително на кожата и намаляват зачервяването.

В крайна сметка, епилатор или кола маска? Кола маската боли по-малко, но усещането отново е до човека. Много жени бързо свикват с епилатора и считат този метод за обезкосмяване за по-лесен отколкото кола маската.

Епилатор или кола маска: Кое отнема повече време?

Епилатор браун с различни приставки върху сгъната бяла кърпа

Използването на епилатор е доста лесно. Включвате машинката и веднага започвате. А с всяко прокарване на епилатора по кожата той сваля десетки косъмчета наведнъж.

Кола маската изисква малко повече подгтовка. Трябва да затоплите кола маската, което отнема от 5 до 15 минути. Не трябва да забравяте и за лентичките – винаги трябва да имате достатъчно, за да не сте неподготвени.

Самият процес на епилиране, било то с кола маска или епилатор, отнема що-годе едно и също време. В крайна сметка обаче победителят тук е епилаторът!

Кола маска или епилатор: Кое е по-трудно?

Ако тепърва започвате, по-вероятно е да се справите по-добре с епилатора – ще премахнете еднакво количество и с двете, но ще ви отнеме по-малко време с епилатор.

Ако обаче редовно ползвате кола маска ще свикнете да се обезкосмявате със същите темпове.

Обезкосмяването с кола маска отнема малко време докато се схване. Но това може да се окаже и плюс, понеже кола маската изтръгва косъма заедно с корена, докато с епилатора някои коренчета може да останат във фоликула. Добрият епилатор донякъде решава проблема, но в крайна сметка, при епилатора също има неща, които да научите.

Епилатор или кола маска: Удобство

С епилатора нещата са лесни – постилате кърпа и може да се епилирате навсякъде, особено ако епилаторът е безжичен. Може дори да вземете епилатора със себе си докато сте на почивка в хижа или хотел.

Обезкосмяването с кола маска от друга страна е малко по-трудничко. Има различни видове, но най-често вече се ползват апликатори, с които кола маската се нанася много по-лесно и чисто. Въпреки това трябва да внимавате да не цапате, а епилацията с кола маска на почивка е доста трудоемко.

Та, в случая ако трябва да изберете между кола маска или епилатор, епилаторът излиза напред, но със съвсем малко.

Кола маска или епилатор: Хигиена

След употреба епилаторът задължително трябва да бъде добре почистен. В противен случай там могат да се развият бактерии, които да докарат неприятности. Важно е да знаете, че повечето дерматолози считат кола маската за по-добрия вариант измежду двата.

Епилаторът също така изскубва косъмчетата под различни ъгли. Това от своя страна може да доведе до врасвания на косъмчета, което никак не е приятно.

Епилатор или кола маска – обобщение!

Кола маската има съвсем лека преднина пред кола маската по горните критерии главно заради хигиената.

Ако искате по-бързо и лесно обезкосмяване, имате по-висок толеранс към болката и ви допада идеята да имате възможност да се обезкосмявате докато сте на път, то епилаторът е за вас. Ако имате по-чувствителна кожа и нямате против малко допълнителна подготовка, то кола маската би била чудесен вариант.

Търсите качествен епилатор? Вижте повече за това как да изберете най-добрия епилатор за вас в статията ни по темата!

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *