понеделник, май 20, 2024
Home > Пътуване > 10-те Най-добри преносими колонки

10-те Най-добри преносими колонки

Най-важното нещо за да ти носи музиката удоволствие е доброто качество на звука. Смартфоните и таблетите са най-удобните устройства за възпроизвеждане на музика когато си навън, но, в повечето случаи, качеството на звука не е на ниво. Затова по-рано използвахме PC/стерео тонколони. Недостатъка им обаче е, че са обемни, тежки, имат сума ти кабели и имат нужда от електричество. Тогава на пазара се появиха преносимите (безжични) колонки.

Преносимите тонколони са удобно и ефективно решение защото много лесно можеш да си ги разнсяш навсякъде. Но през последните години на пазара се появиха много модели, което от една страна е страхотно, но от друга прави избора на преносима тонколона трудничък.

За да те улесним в избора ти на безжична тонколонка сме направили този списък с най-добрите продукти на пазара. Тук ще намериш и полезни съвети, които да ти помогнат с избора.

Ако не ти се чете много, много, можеш направо да скочиш към списъка ни със седемте най-добри преносими тонколони.

Какви безжични тонколони има на пазара и защо да избереш Bluetooth тонколона?

Преди да дадем нашите съвети за избора на безжична тонколона, нека първо (накратко) да обясним какво представлява портативната колонка. Тук ще изброим и различните видове безжични тонколони, както и техните предимства и недостатъци, за да бъде изборът ти напълно информиран.

Безжичните колонки ти позволяват да се свържеш към телефон, таблет или компютър без да са необходими кабели. За да стане тази връзка е нужно тонколоната да се сдвои с устройството, което ще ползваш за плеър. Начините за връзка между безжичната тонколона и устройството са няколко. В най-общи линии, това са домашна Wi-Fi мрежа, Блутут (Bluetooth) и NFC (Near Field Communication).

Wi-Fi безжични тонколони

Wi-Fi тонколоните използват безжичната мрежа. Този тим свръзка предлага по-добро качество на звука в сравнение с Bluetooth, но при малките преносими тонколони разликата не се усеща. Недостатъкът на Wi-Fi връзката е, че си ограничен откъм местата, на които можеш да си ползваш преносимата колонка. Често този тип тонколони имат нужда и от първоначална настройка, което също усложнява нящата. Най-големият недостатък обаче е нуждата от контакт.

Преносима тонколона Amazon Echo Dot

Някои преносими тонколони като Sonos и устройствата на Apple нямат проблема с връзката, понеже създават собствена безжична мрежа, но и те трябва да бъдат включени в електропреносната мрежа.

NFC (Near Field Communication)

NFC е сравнително нова технология, която позволява комуникацията между съвместими устройства на по-малки разстояния. Също като Блутут и безжичния интернет, NFC работи на принжипа на радио вълните. В общи линии, NFC е просто друг стандард в безжичния пренос на данни.

Предимството на NFC е, че връзката межди безжичка тонолона и смартфон става много по-бързо в сравнение с Блутут връзката. Необходимо е просто да докоснеш двете устройства и връзката е осъществена. Недостатъкът при използването на NFC е обхватът.

Блутут (Bluetooth)

Блутут тонколонките са супер елементарни за настройка и лесно преносими. Друго предимство на този тип безжични тонколони е по-малкият им размер, въпреки който те все пак произвеждат качествен звук.

Блутут връзката става чрез честотни връзки, които пренасят аудио сигнала от източника към преносимата тонколонка. За разлика от Wi-Fi тонколоните, преносимите Блутут колонки се свързват директно към източника на аудио сигнала.

Преносима безжична JBL тонколонка на клон на дърво по залез слънце

Полезни съвети при избора на преносима тонколонка

Вече сме наясно защо най-добрият вариант за преносима тонколона си остават Блутут тонколоните. А сега, нека да видим кои са характеристиките, за които трябва да следите при избора на безжична тонколонка.

#1 Лека и компактна

Тръгваш на екскурзия по планините. Най-необходимото вземаш в раница, но теглото е от значение за дългите преходи. Та къде ще мушнеш тонколоната?

На пазара вече има редица ултра леки и компактни Блутут тонколонки, които без проблем ще се поберат в багажа ти. Можеш да си ги вземеш навсякъде без дори да се замисляш.

Ако искаш нещо, което наистина да можеш да вземеш навсякъде, избери си преносима тонколонка, която е не повече от 15 сантиметра.

Сред удачните варианти в случая са JBL GO, JBL GO 2 и Sony XB10.

#2 Качество на звука. Но как да съм сигурен без да пробвам?

Без съмнение това е един от най-важните параметри на преносимите тонколони. В крайна сметка, ако търся да купя Блутут колона, значи искам да слушам музика с по-добро качество на звука. Но как да разбера кое устройство свири добре?

Има 4 параметъра, които могат да ни кажат дали дадена преносима тонколона ще звучи добре, дори без да сме я тествали.

Това са: изходната мощност, честотната лента, говорителите, импеданс/пълно съпротивление.

Изходна мощност

Изходната мощност се измерва във ватове (Watt). Стойността на този показател дава идея за ватовете, които високоговорителят излъчва, което е тясно свързано със звуковото налягане, измервано в децибели. Или по-просто казано – повече ватове – по-силен звук. Размерите на преносимите тонколони не са много мощни поради размерите си. За да имаш по-ясна представа – преносима колонка с мощност между 15 и 20 вата би трябвало да бъде около 80 децибела. Тази сила на звука е достатъчна за да се чува плейлистът ти добре навън. Имай предвид, че никога не се ползва 100% от мощността на тонколоната, понеже се получава изкривяване на звука. Обикновено използваме максимум около 80% от мощността ѝ.

Честотна лента

Друг показател, който дава идея за качеството на звука при преносимите тонколони е честотната лента, на която устройствата са способни да излъчват. Звуковият спектър, или звуците, които могат да бъдат доловени от човешкото ухо, са в диапазона 20-20,000 Hz.

Ако безжичната тонколона не може да излъчва в целия този спектър, то ще има звуци, които просто ще изпуснем. Следователно, колкото по-голяма е честотната лента, на която излъчва преносимата Блутут тонколонка, толкова по-ясно ще възприемаш звуците.

Говорители

Видът звукова система (броят говорители) е също нещо, което трябва да имаш предвид когато избираш преносима тонколона. Всяка система се състои от определен брой канали. Тези канали са еквивален на всеки от говорителите, които ще излъчват звука. Със сигурност си чувал за 5.1, 2.1 и така нататък. В първият пример, 5.1 ще рече, че системата се състои от 5 високоговорителя и един субуфер за баса.

Повечето преносими Блутут тонколонки са 2.0 или 2.1, което е и най-добрият вариант.

Импеданс/пълно съпротивление

И накрая – съпротивлението. То се измерва в омове и е свързано с мощността. Най-просто казано, по-голямото съпротивление води до по-малка мощност на високоговорителите. Без излишно да осложняваме нещата – просто запомни, че по-ниското съпротивление ще даде по-високо качество на звука.

#3 Живот на батерията и бързо зареждане

Представи си, че си насред гората с добра компания на палатки и слушате готина музика за фон. И изведнъж … преносимата тонколонка спира.

Някой модели имат батерии, които позволяват работа на безжичната тонколона от порядъка на 12-15 часа с едно зареждане. Добре е когато избираш каква Bluetooth преносима тонколонка да вземеш модел, който може да работи поне 5-6 часа с едно зареждане на батерията. Другото което трябва да провериш е времето, необходимо за зареждане.

Днес на пазара има много колонки с дълъг живот. Например, JBL Pulse 3 може да работи до 12 часа с едно зареждане на батерията. Една от най-издръжливите преносими колонки пък е JBL Charge 4. Тя може да свири до 20 часа с едно зареждане!

#4 Съвместимост

Най-новите модели преносими тонколонки идват оборудвани с последните версии на Bluetooth (Bluetooth 4.0 или 5.0). Ако устройството, което ще свържеш към тонколонката, е с по-стара Bluetooth версия, то вероятно ще имаш някои трудности при сдвояването. Увери се, че тонколоната, която купваш, е съвместима с по-стари версии на Bluetooth за да няма разочарования.

#5 Handsfree опция

Ако тонколоната има вграден микрофон можеш да я използваш като хендсфрим в случай, че ти се наложи. Просто вдигаш обаждането и музиката заглухва. След като приключиш тонколонката автоматично продължава да свири. Доста полезна функция.

#6 Връзка на няколко преносими колонки

Тази опция рядко се среща при Bluetooth преносимите колонки, но доста от Wi-Fi домашните тонколони я имат. Ако искаш да направиш съраунд саунд система удома ще ти трябват няколко безжични тонколони. Усещането е супер!

За целта, някой Bluetooth устройства имат мобилни приложения, които позволяват връзката на няколко колони в една система. Ако ще ползваш колонката само удома – най-добрият избор е Amazon Echo! Mожеш да свържеш няколко Echo устройства и да ги сложиш в една и съща стая или из апартамента – музика навсякъде! Другият плюс на Echo-то е изкуственият интелект, което ще рече, че него можеш да управляваш дома си – от пускането на прахосмукачката робот и новия Xbox, до правенето на списък за пазаруване.

#7 Дизайн

Вече със сигурност имаш идея къде ще си ползваш безжичната колонка. Въпреки, че колонката е малка и заема малко място, визията ѝ е от значение. Затова едно от важните съображения е дизайна. Например, ако смяташ да си я ползваш вкъщи, дизайнът ѝ трябва да е съобразен с жилището ти. Ако пък мислиш да я носиш по екскурзии, на плажа, по хижите и т.н., може би би предпочел някой по-ярък цвят и по-забележим дизайн.

Повечето марки предлагат доста голямо разнообразие от модели, така че избери нещо, което ти подхожда.

Едни от най-симпатичните преносими колонки са Wonderboom на Logitech.

#8 Елементарни контроли

В наши дни ежедневието е доста забързано. Ограниченото време ни кара да правим всичко колкото се може по-бързо, което значи, че колкото по-елементарно е дадено устройство, толкова по-добре за нас. Това важи и за преносимите колонки. Никой не може да си позволи да отдели 2-3 часа да чете инструкциите в упътването за да разбере как работи колонката.

За пълен контрол над преносимата колонка ти трябват само няколко бутона. Това са бутонът за включване/изключуване, play/pause бутон, контрол на звука, бутон за сдвояване на колонката и евентуално – бутон за приемане на обаждания, ако устройството има такава опция.

#9 Издръжливост

Преди да купиш безжична колонка онлайн, допитай се до интернет за мнения за дадения продукт. Подробни ревюта на най-добрите безжични колонки ще намериш малко по-долу, но в онлайн магазините има и допълнителни ревюта, които почти винаги се оказват доста полезни! Внимателно чети какво имат да кажат други потребители за продукта на който си се спрял.

#10 Цена

На последно място, но не последно по важност, най-доброто не винаги е най-скъпото. Когато избираш безжична тонколонка си търси модел, който предлага добро качество за по-малко пари. Технологията бързо остарява, колонките могат да се повредят затова няма смисъл да хвърляш една камара пари. Но … всичко зависи от нуждите ти. Добре помисли къде ще ползваш Bluetooth колонката. Прочети описанията на продуктите, както и ревютата им, и обмисли факторите, за които говорихме по-горе.

RGB мембрана на безжична тонколонка

Кои са най-добрите Bluetooth колонки, които можеш да купиш?

Преносимата колонка е супер наложителна през лятото. Тя е просто перфектната компания за дните на блажа, нощите покрай огъня, пикниците в гората и летните планински преходи. Безжичните колонки са супер опция и за удома.

Та кои са най-добрите Блутут колонки? Виж по-долу!

#1 UE Boom 3

Тегло: 540 грама | Живот на батерията: 15 часа | Обхват: 10+ метра | Честотна лента: 90Hz – 20kHz (20,000 Hz) | NFC: Да | Aux-in: Да | USB зареждане: Да

UE Boom 3 е може би най-добрата портативна колонка, която можеш да купиш в момента. Колонката е доста силна без да разваля качеството при високите нива на звука, има хубав и плътен бас, а звукът се чува на 360 градуса. Тя е достатъчно лека да си я носиш на къмпинг и достатъчно издръжлива за да си стои в раницата ти без специална калъфка.

Безжичната колонка е водо- и прахоустойчива. Тя може да издържи до 30 минути под вода, а и плава, което я прави супер избор за музика на плажа или покрай басейна.

UE Boom 3 предлага и разнообразие от цветове за всеки вкус.

#2 JBL Charge 4

Тегло: 965 грама | Живот на батерията: до 20 часа | Обхват: 10 метра | Честотна лента: 60Hz – 20kHz (20,000 Hz) | NFC: Не | Aux-in: Да | USB зареждане: Да

За цената си, JBL Charge 4 определено си заслужава. За около 330-350 лева получаваш преносима колонка, която издържа цял ден, звучи супер и е достатъчно надеждна. Да, на пазара има Блутут колонки, които звучат по-добре, но по-доброто качество идва на по-висока цена.

И докато JBL Charge 3 има минимални подобрения спрямо предходната генерация, преносимата колонка предлага добро съотношение качество-цена.

#3 Anker Soundcore Flare

Тегло: 630 грама | Живот на батерията: до 12 часа | Обхват: 20 метра | NFC: Не | Aux-in: Да | USB зареждане: Не | Bluetooth версия: 4.2

Anker са добре-познат производител на страхотни и същевременно евтини портативни колонки. В случая, за 110-130 лева купуваш Anker Soundcore Flare – отлична водоустройчива Блутут тонколонка, която стои доста добре сравнена с конкуренцията.

#4 UE Wonderboom

Тегло: 425 грама | Живот на батерията: до 10 часа | Обхват: 33 метра | Честотна лента: 80Hz – 20kHz (20,000 Hz) | NFC: Не | Aux-in: Не| USB зареждане: Не

Дълго време една от най-добрите опции за преносима колонка за навън беше UE Roll 2 на Logitech. Колонката беше с уникална форма и дизайн, 15-метров обхват и очевидно, звучеше доста добре. Единственият недостатък беше басът. Това обаче вече не е проблем в новата серия на Logitech – UE Wonderboom.

Wonderboom бие Roll 2 по всички параметри! Така че ако търсиш супер готина преносима колонка, която да можеш да вземеш на плажа или на басейна без да се притесняваш, то Wonderboom трябва да бъде твоят избор номер 1.

#5 Denon Envaya (DSB-250BT)

Тегло: 750 грама | Живот на батерията: до 13 часа | Обхват: 30 метра | NFC: Не | Aux-in: Да| USB зареждане: Не

Една от последните преносими тонколонки в серията Denon Envaya с право влиза в класацията ни за най-добре портативни колонки. Тя предлага мощен звук, който изпълва помещението и ще се стори доста приятен на повечето хора. Плюс това, колонката е с IP67 рейтинг, което ще рече, че тя е прахо- и водоустойчива. Направена е като танк и без съмения е една от най-издръжливите колонки в списъка ни.

Въпреки почти безгрешното си представяне, Envaya не е перфектна. Бутоните, които се намират отстрани на преносимата колонка се усещат малко сковани, което не е най-приятното нещо. Няма за какво друго да се хванем … Envaya си е една от най-добрите Bluetooth колонки, които можеш да купиш.

#6 JBL Clip 3

Тегло: 210 грама | Живот на батерията: до 10 часа | Честотна лента: 120Hz – 20,000Hz | Aux-in: Да| USB зареждане: Да

Търсиш нещо малко и леко – JBL Clip 3 e страхотна опция. Предходния модел – Clip 2, беше уникална мини Bluetooth колонка, а тази генерация внася някои подобрения, които рязко я отличават.

На първо място, Clip 3 е напълно водоустройчива. Животът на батерията е значително подобрен, като устройството държи до 10 часа. И като цяло, според производителите, Clip 3 е и по-издръжлива благодарение на вградения карабинер, който е част от рамката на портативната колонка.

Clip 3 е малко по-голяма и с 30 грама по-тежка от предшественика си, но на 100 процента е сред най-добрите преносими колонки в класа си.

#7 JBL Boombox

Тегло: 5.25 килограма | Живот на батерията: до 24 часа | Честотна лента: 50Hz – 20,000Hz | Aux-in: Да| USB зареждане: Да

JBL Boombox е масивна преносима тонколона! Определено не е подходяща за всеки, поради теглото си – 5.25 килограма. А и парите, които трябва да платиш за да се сдобиеш с тази тонколона, никак не са малко. Цената ѝ е около 8-900 лева.

За сметка на това, качеството е уникално! Нивата на звука са наистина високи, а качеството му се запазва кристално ясно. В допълнение към това получаваш и 24 часа живот на батерията – гаранция, че ще издържи и на най-отдадените купунджии. Тази Блутут колона е и водоустойчива, така че ако имаш басейн наоколо, искаш нещо стабилно за през лятото, и цената ти се струва приемлива – JBL Boombox ще оправдае очакванията ти за качество!

Косьо Н.
Косьо е запален геймър от далечната 2004 година. Предпочита конзолата (Xbox One X), но от време на време пуска и PC-то. Сред любимите му заглавия са Red Dead Redemption 2, Battlefront II, всичките Assassin's Creed. Гилти плежърът пък е Fortnite ... въпреки всичко това Косьо е женен с едно дете. В 10Brutes пише предимно за игри и технологии.
https://twitter.com/KitzWicked

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *