понеделник, май 20, 2024
Home > Лайфстайл > За дома > 10-те най-добри прахосмукачки за 2018 + Ръководство: Как да изберем прахосмукачка?

10-те най-добри прахосмукачки за 2018 + Ръководство: Как да изберем прахосмукачка?

Жена в бяла рокля, която използва малка прахосмукачка

Чистият и здравословен дом е до голяма степен зависим от способността ви да премахвате прах, полен, дори козината на домашни любимци от пода и мебелите. Но предвид широкия избор на прахосмукачки, шансът да попаднете на продукт, който не е дотолкова ефективна е немалък.

Повечето евтини прахосмукачки на пазара ще работят що-годе прилично. Със сигурност ще създават впечатлението, че прахът е отстранен. По-важното в случая, обаче, е това, което не може да видите. Поленът и космите от домашни любимци могат да повлияят значително на качеството на въздуха и ако не бъдат напълно отстранени, могат да се появят алергии и дори затруднения в дишането.

Ако искате да осигурите по-здравословна среда за себе си и семейството си, тогава трябва да потърсите и инвестирате в най-добрата прахосмукачка на пазара. Супер новината е, че изборът на една добра прахосмукачка през 2018 година може да не ви коства едно малко състояние. За да ви помогнем с процеса на вземане на решение, решихме да сравнихме най-популярните продукти на пазара и да ви дадем няколко съвета за това как да изберем прахосмукачка, която ще ви върши работа.

#10 Вертикална Прахосмукачка Hoover AthenEvo ATV30RM 011

Червена Малки електроуредиПрахосмукачки и ютииПоддръжка на домаПрахосмукачкиПрахосмукачки Hoover Вертикална Прахосмукачка Hoover AthenEvo

Все по-популярни у нас стават вертикалните модели прахосмукачки. Те имат голямо предимство пред другите модели, тъй като цялото устройство на прахосмукачката е побрано в едно тяло. Този модел на Hoover, пък е много достъпен от гледна точка на цената и като допълнителен бонус – доста лекичък, тежи по-малко от 3 килограма. Ако винаги сте се затруднявали в борбата с вдигането, дърпането и плъзгането на прахосмукачката из дома си, то това може би е правилният избор за вас.

Недостатък на тази прахосмукачка за сухо почистване е контейнерът за прах, който е не достатъчно голям. От друга страна, изпразването и почистването на контейнера е доста лесно и чисто за разлика от изпразването на торбичките при обикновените прахосмукачки. Друго предимство на прахосмукачката е HEPA филтърът, който задържа финните прахови частици при почистване, вместо да ги разпръсква във въздуха. Не на последно място, прахосмукачката е достатъчно мощна за да се справи със всякакъв вид мръсотия и по-големи боклуци, които ще бъдат засмукани за нула време.

Що се отнася до съотношение цена-качество, то Hoover AthenEvo наистина си заслужава.

Предимства
# Лека прахосмукачка за лесно почистване
# Батерия, която издържа до час + дисплей за следене на нивото на батерията
# Миещ се HEPA филтър за по-чист въздух
# Cyclonic система за по-добро почистване
Недостатъци
# Малък капацитет на контейнера
Технически спецификации:
# Тегло < 4 килограма
# Дължина на кабела – безкабелна
# Капацитет – 1 литър

#9 Прахосмукачка Dyson V6 Motor Head Cord-Free Vacuum

Вертикална прахосмукачка Dyson V6 - лилаваКакто споменахме, Dyson са един от водещите световни иноватори и създатели на едни от най-добрите прахосмукачки на пазара. А това безжично устройство тук е идеално за бързо придвижване до всички части на дома, без да се налага непрекъснато да дърпате подире си захранващия кабел и да се ядосвате, че все не ви стига.

V6 Motor Head може да работи само около 20 минути, така че ако имате много голям дом, тогава не планирайте да приключите с почистването наведнъж, или просто вижте някой от другите модели.

Главата на това устройство има четчици, които се въртят. По този начин устройството на приставката спомага за засмукването на всички видове нечистотии и косми, както и за премахването на трудните за отстраняване полени и микроби.

Тъй като е прахосмукачката е изключително лека – едва 2.28 килограма, ще се уверите, че с нея лесно може да достигнете горната част на гардероба и да почиствате ъглите на тавана от паяжини.

Предимства
# Няма захранващ кабел и може да достигне навсякъде в дома ви
# Осигурява ви 20 минути непрекъсната работа
# Ефективна глава с четчици, които обират цялата мръсотия
# Приставка за тесни пространства
# Достатъчно лека, за да достигнете дори по-високите места
Недостатъци
# Дълго време на зареждане от 3 часа
# Сравнително малка мощност, която няма да се справи с голяма мръсотия
Технически спецификации:
# Капацитет – 0.4 литра
# Мощност – 28 W
# Издръжливост на батерията – 20 минути
# Тегло – 2.28 Kg

#8 Прахосмукачка Miele Complete C3 Brilliant Ecoline Plus

Снимка на тъмно зелена прахосмукачка Miele C3 Brilliant Eco LineMiele произвежда едни от най-високо оценяваните прахосмукачки във почти всички сайтове за мнения и ревюта. Ако сте правили някакво проучване преди да попаднете тук знаете, че тази немска марка има изключителна репутация.

А Miele Complete C3 Soft Carpet е един от най-добрите модели и малко по-скъпа от другите продукти в този списък, с изключение на някой модели на Dyson. Но тази цена е оправдана предвид качеството, което получавате. Освен приставката за подови настилки, която подсигурява супер почистване и най-добрите резултати, към комплекта има още две. Прахосмукачката има четка за паркет, както и четка от естествен косъм за почистване на дървени плоскости.

Независимо дали имате косми от домашни любимци по килимите, паркета или мебелите, този модел прахосмукачка Miele ще се справи със задачата, при това с лекота. Гаранция за това е допълнителният накрайник за тапицерия, както и възможността за регулация на мощността.

Ако сте се мъчили да се отървете от космите на домашни любимци с други прахосмукачки и не сте получавали желаните резултати, то тогава това е инвестицията, която наистина ще искате да направите!

Предимства
# Вграден HEPA филтър за пречистване на въздуха
# Регулируема всмукателна мощност
# Много дълъг захранващ кабел и радиус на работа от 11 метра
# Идеален за всички видове подови настилки, включително паркет
# Настройка Silence за по-тиха работа на прахосмукачката
Недостатъци
# Функциата за прибиране на кабела е твърде лесно активирана, когато прахосмукачката се използва
Технически спецификации:
# Мощност – 800 W
# Тегло – 8.8 кг
# Радиус на работа 11 метра

#7 Прахосмукачка Fuller Brush Spiffy Maid Bagless Broom

Вертикална прахосмукачка Fuller Brush на бял фонДруг отличен вариант на вертикална прахосмукачка е този модел на Фулър. Brush Spiffy може да се похвали с малко тегло и един от най-дългите захранващи кабели – 9 метра. Това наистина ще ви намали досадното разкарването в търсене на друг контакт. Определено ще оцените дължината на кабела ако имате по-голямо жилище!

Друга отличителна черта, която ни направи впечатление е мощният мотор, който прахосмукачката има предвид размерите си. Няма да намерите много задачи, в които тази прахосмукачка не може да се справи. И най-хубавото е, че ще почисти не само подове, но и въздухът в помещенията!

Прахосмукачката има вграден филтър HEPA, който безпроблемно премахва праха и другите често срещани във всеки дом алергени. В резултат на почистването, въздухът, който дишате, ще бъде много по-чист и приятен.

Предимства
# HEPA филтър, който пречиства въздуха
# Малко тегло, което улеснява работата
# Дълъг кабел за захранване
# Мощно засмукване за толкова малка прахосмукачка
Недостатъци
# Стойката на филтъра може лесно да се счупи
Технически спецификации:
# Тегло 4.5 килограма
# Дължина на кабела 9 метра
# Мощност 9 Amp

#6 Прахосмукачка BISSELL CleanView Bagless Upright

Bissell Clean View с OnePass технология - вертикална прахосмукачкаВтората препоръчвана от нас прахосмукачка на Бисел в този списък има малко повече мощност и функционалност от предишната, която ви показахме. Ако редовно имате да чистите трудни за премахване боклуци от късо и дългокосмести килими, тогава може да се ви наложи да минете крачка напред с BISSELL CleanView Bagless Upright.

С помощта на технологията за циклонно засмукване няма да се налага да минавате едно и също място отново и отново. Това важи както за мръсотията, така и за космите от домашни любимци.

Този модел също е снабден с приставка за четка, която го прави идеален за почистване на всичко от мебели до завеси, без да причинява щети на материите. Четките ще подсигурят дълбоко почистване като разхлабват набитите в материите частици, които иначе могат да станат дълбоко набити.

Предимства
# Мощната циклонна система изискваща по-малко работа
# Прахосмукачката е снабдена с HEPA филтър, който премахва алергените
# Миещ се филтър
# Голям капацитет, който изисква по-малко изпразване
# Четка приставка идеална за мебели
Недостатъци
# Захранващият кабел е доста къс
# Обемиста и сравнително тежка прахосмукачка
Технически спецификации:
# Дължина на кабела – 7.5 метра
# Тегло  – 7 килограма
# Капацитет – 2 литра
# Мощност – 9 Amp

#5 Прахосмукачка Arrutesk Cyclonic Bagless Canister

Снимка на прахосмукачка Arrutesk Upright с приставки и HEPA филтърТози модел Arrutesk е с цена в средните стойности за марката, но предлага функции, които бихте очаквали само при някои от моделите прахосмукачки от висок клас. Подобно на повечето продукти на компанията Dyson, тази прахосмукачка също е направена така, че да не използва торбички. Това означава, че можете да си спестите много разходи за консумативи в бъдеще. Ако имате голям дом и домашни любимци, то торбичките могат да се напълнят за няколко седмици.

Тази прахосмукачка за сухо почистване също така идва в комплект с редица допълнителни приставки, които ще направят различните дейности по почистването на дома ви много по-лесно. А благодарение на компактния дизайн няма да имате никакви затруднения да се движите около мебелите.

Прахосмукачката има и сертифициран въздушен филтър HEPA, който гарантира, че практически всички частици прах и полен са отстранени от въздуха. Това означава, че всички видове алергени ще бъдат изсмукани от пода, а не просто изпомпвани отново в помещението, което почиствате.

Предимства
# Прахосмукачката работи без торбички, което ви спестява разходи по консумативи
# Степента на сила на засмукването може да се регулира за различни видове подове
# HEPA филтърът, включен в комплекта, премахва алергените от въздуха
# Капацитетът от 5 литра изисква по-малко изпразване
# Включени са много допълнителни приставки
Недостатъци
# Прахосмукачката не е от най-лесните за маневриране
Технически спецификации:
# Mощност 700 W
# Дължина на кабела 5 метра
# Капацитет 5 литра

#4 Прахосмукачка Miele Classic C1 Junior PowerLine

Синя прахосмукачка - Miele C1 Junior PowerLineАко наистина искате немско качество, то Miele Classic C1 Junior PowerLine е добър избор на прахосмукачка. Дизайнът на C1 серията е търпял минимални промени през последните 15 години, но технологията непрекъснато се подобрява. С този модел получавате мощен мотор, който може да се регулира за различна всмукателна мощност. Това е страхотна функция, ако имате различни видове килими или дори завеси.

Стандартната подова приставка много лесно се превключва, което ви позволява да минавате между килим и гладък под без големи усилия. Това прави целия процес на почистване много по-лесен. Добавете към това и големият радиус на работа на прахосмукачаката и ще успеете да прахосмучите целия си дом за нула време.

Miele е една от най-добрите марки за прахосмукачки, и няма начин да съжалявате ако решите да инвестирате в нея.

Предимства
# 11 метров радиус на работа
# Електронен контрол на мощността
# Филтър за премахване на малки частици
# Комбинирана приставка за килими и подове
Недостатъци
# Повърхността на четката понякога затруднява събирането на боклук
# Приставката се движи малко по-трудно наляво-надясно
Технически спецификации:
# Moщност – 1600 W
# 3 аксесоара в комплекта: Накрайник за тапицерия, Тесен накрайник, Четка за почистване на дървени повърхности
# Тегло – 4,3 кг
# Капацитет – 4.5 литра

#3 Прахосмукачка Dyson Cinetic Big Ball Animal Canister

Тяло на прахосмукачка Dyson Big Ball в профилЕдни от най-добрите прахосмукачки винаги са се произвеждали от английската компания Dyson. Компанията непрекъснато въвежда иновативни идеи, които обикновено значително улесняват потребителя. Моделът Big Ball е точно такъв пример за иновативност. Още на пръв поглед си личи, че този модел прахосмукачка е съвсем различен от всеки друг продукт в списъка ни.

Погледната от различни ъгли, прахосмукачката прилича на сфера. Тази на първо четене ненужна констатация е важна, понеже, както често се случва с всички видове прахосмукачки, те се преобръщат. А за разлика от множеството модели прахосмукачки на пазара, това устройство се преобръща доста по-рядко, а когато това се случи, прахосмукачката веднага се изправя сама..

Dyson Cinetic Big Ball е изключително лека, което я прави идеална за почистване на стълби и други труднодостъпни места. И въпреки теглото си, прахосмукачаката демонстрира голяма мощност и както със всички модели на Dyson, почистването на къщата няма да ви затрудни. Прахосмукачката няма торба и филтри, които да се сменят, а вместо това благодарение на патентованата Dyson Cinetic технология прахосмукачката може да пречиства въздуха от частици с размери на полен (до 0,3 микрона), като при това контейнерът може да се изпразва напълно хигиенично.

Предимства
# Няма загуба на мощност, докато прахосмукачката се пълни
# Лесен за придвижване в тесни пространства
# Лесно премахване на мръсотията
# Включени приставки
# Много лек улеснява ходенето нагоре и надолу по стълбите
Недостатъци
# Тръбата на мъркуча е малко къса за по-високите хора
# Приставките са малко трудни за сменяне
Технически спецификации:
# Мощност 1300 W
# Капацитет 1.6 литра
# Ниво на шум 82 dB
# Дължина на кабела 6.6 м
# Работен обхват 10.75 м

#2 Прахосмукачка BLACK + DECKER CHV1410L

Снимка на ръчна прахосмукачка Black n DeckerКъм края на списъка ни с най-добрите прахосмукачки за 2018 ви даваме първия от нашите фаворити. В света на малките прахосмукачки има ужасно много модели, които не стават за нищо! Вероятно сте имали нещастието да попаднете на нещо подобно, което ви е накарало да се откажете като цяло от идеята за малка прахосмукачка.

Удобството на малките прахосмукачки обаче не е за пренебрегване. А този Black and Decker е фантастична опция, която да закупите за дома си. Моделът е много лек и в същото време – доста мощен. Ако просто искате да почистите малката бъркотия в къщи, няма нужда да вадите тежката артилерия. В също време тази прахосмукачка е страхотен вариант за почистването на трудно достъпните места, като например зад леглата..

Малкият модел прахосмукача също така си заслужава инвестицията, ако имате малки деца, които всяват хаос в колата ви. Поради размерите си прахосмукачката може да бъде лесно съхранявана в багажника за лесен и бърз достъп при необходимост.

Предимства
# Дълготрайна батерия
# Страхотна за използване на малки пространства и в коли
# Ротационна дюза за всички видове приложения
# Работа без торба
Недостатъци
# Смукателната мощност намалява след около 10 минути
# Приставките могат лесно да излязат по време на употреба
Технически спецификации:
# Мощност – 15.2 W
# Без кабел
# Тегло – 1.1 килограма

#1 Прахосмукачка Armor All 2.5 Gallon Utility Wet/Dry

Прахосмукачка за сухо и мокро почистване Armor All 2.5 gallonИ накрая, нашият фаворит за най-добра прахосмукачка на 2018 – Armor All 2.5 Gallon Utility Wet/Dry, прахосмукачка за сухо и мокро почистване. Това е друг супер продукт, който ще бъде от голяма полза ако редовно ви се налага да почиствате сухи или влажни видове мръсотия. Прахосмукачаката “Armor” разполага с много голям резервоар за съхранение на отпадъци от 2,5 галона или над 11 литра. Това е около 5 пъти повече от обикновените прахосмукачки.

Но това не е най-добрата в Armor All 2.5 Gallon Utility Wet/Dry. Вграденият мотор е достатъчно мощен, за да генерира 2 конски сили, така че ще можете да изсмучете почти всякакви боклуци, без те да останат наполовина по тръбата и да изпадат при изключването на прахосмукачката.

Този модел прахосмукачка също така идва и с много лесни за употреба приставки, които правят почистването на автомобили и камиони една много проста задача. Приставките са подходящи за достигане дори на по-малките пространства между седалките, което в комбинация с мощността на прахосмукачката гарантира добре свършена работа.

Предимства
# Подходяща прахосмукачка за сухо и мокро почистване
# Голямо хранилище за отпадъци
# Сравнително лека и подвижна прахосмукачка
# Много приставки включени в комплекта
# 6-метров маркуч
Недостатъци
# Къс захранващ кабел
# Не добро филтриране на въздуха
Технически спецификации:
# Мощност – 2 конски сили ~ 1500 W
# Тегло – 3,1 килограма
# Капацитет – 11 литра
# Дължина на кабела – 3 м

Как да изберем прахосмукачка?

Когато си задавате въпроса каква прахосмукачка да си купя върви най-добре първо помислете за функциите, които искате.

При сравнението на различни модели прахосмукачки трябва да обърнете специално внимание на различните технологии, както и имената, които призводителите им дават. Това може да се окаже трудна задача, когато сравнявате няколко различни марки. Но има някои функции, на които е важно да отделите внимание.

Ето кои са характеристиките на прахосмукачките, които да сравнявате когато избирате вашата..

Ниво на шума

Някои прахосмукачки са много мощни, но в повечето случаи това означава и много шум. Ако ви се налага да използвате прахосмукачката по-честичко, то това може да се окаже наистина проблемно. За това при подготвянето на статията гледахме модели, които не са твърде шумни. При някои от избраните дори силата на всмукване може да бъде регулирана, за да се намали нивото на шума, ако е необходимо.

Мощност на всмукване

Един от най-важните фактори, които непременно ще трябва да вземете предвид, е мощността на засмукване. Колкото по-малко трябва да минавате едно и също място от повърхността, която чистите, толкова по-бързо ще се свършите работата.

Приставки

Всеки от разгледаните от нас модели се предлага с по няколко допълнителни приставки. Наличието на такива приставки може да изглежда като нещо много елементарно, което може би всеки от нас очаква да получи. Не всички продукти на пазара обаче идват в комплект с достатъчно добри приставки. Тези малки екстри могат да направят живота ви много по-лесен, като без проблеми ще ви помогнат с почистването на трудно достъпните места. Само с няколко допълнителни приставки ще си спестите много време и усилия.

Прахосмукачка без торбичка срещу прахосмукачка с торбичка

Преди появата на Dyson на пазара, всички прахосмокучаки се правеха с торбички за събиране на прахта и мръсотията. Все още ги има и някой от тях работят наистина добре. Неприятното при тях е, че торбичките трябва редовно да се заменят, което е мръсна работа, а в някой случаи ви коства и допълнителни разходи. А когато торбичката се напълни, прахосмукачката губи всмукателна мощност.

Всичко това увеличава разходите ви!

Много от горепосочените модели са снабдени с контейнер за боклука. Тези контейнери събират цялата мръсотия и след това лесно могат да бъдат изпразнени, без да се притеснявате от разпиляване.
Различни видове прахосмукачки

Най-добре оценените модели от списъка ни с най-добрите прахосмукачки за 2018 попадат само в няколко категории. Ако знаете какъв тип прахосмукачка търсите, то тогава използвайте тази секция, за да сте сигурни, че избирате най-добрия модел според нуждите ви.

Верткални прахосмукачки

Ако сте използвали този тип прахосмукачки преди това, знаете колко са удобн. BISSELL CleanView от списъка ни е най-добрият избор, защото е достатъчно мощен, за да се справи с твърдата мръсотия, а и има много лесен за изпразване и почистване контейнер.

Основното предимство при вертикалните прахосмукачки е, че цялото устройство е събрано в едно тяло. Така не ви се налага дърпате прахосмукачката подире си и постоянно да я закачате в мебелите или преобръщате.

Леки прахосмукачки

В категорията на леките прахосмукачки има един модел, който се отличава най-много от конкурентите си. Dyson Cinetic Big Ball не е просто лек, но има и невероятно новаторски дизайн. Ако го издърпате под ъгъл и се преобърне, тогава заоблените колела ще помогнат на прахосмукачката отново да се изправи без ваша помощ.

Почистването на стълбите също може да бъде доста проблемна задача, но с този Dyson ще чистенето става много по-лесно. Опитите да балансирате прахосмукачката на някое стъпало и в същото време да почистване си е предизвикателство. Нещо повече, тези ви опити лесно могат да доведе до инциденти. За да избегнете тази възможност, то изборът на лек и лесен за работа модел прахосмукачка е задължителен.

Най-добрите прахосмукачки с контейнер

Що се отнася до съотношение между цена и качество, моделът Arrutesk Upright Cyclonic е може би най-добрият вариант, който можете да изберете. Прахосмукачката има почти всички характеристики, които предлагат топ моделите на Miele, но идва на половината им цена.

Няколкото характеристики на прахосмукачката, които правят впечатление са мощният двигател, който значително ще ускори почистването, и големият контейнер. Освен, че е лесен за изпразване и чистене, контейнерът е прозрачен, така че винаги знаете кога е дошло време за изпразване. Освен това, прахосмукачката идва оборудвана с допълнителни приставки, които ще ви помогнат с чистенето на най-трудно достъпните места в дома ви.

Заключение

Понякога добрата прахосмукачка просто не е достатъчно добра. Да, върши част от работата, но домът ви може да изглежда и по-добре. Но винаги се получава така, че това, което остава скрито от очите, е причина таза най-голямо безпокойство. За бъдете спокойни ви трябва добра прахосмукачка с HEPA филтър. Така може да сте сигурни, че всики бактерии и алергени са елиминирани при почистването.

Имайки предвид списъка ни с най-добрите прахосмукачки за 2018, ще можете да вземете по-информирано решение за това как да изберем прахосмукачка. Това е начинът да превърнете къщата или апартамента си в по-чист и по-здравословен дом за вас и семейството ви.

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *