понеделник, май 20, 2024
Home > Пътуване > 10 Идеи за разходка в и около София

10 Идеи за разходка в и около София

A photograph of the National Theater Ivan Vazov in Sofia taken at night

Със страхотни връзки към Европа, богата история, която комбинира хилядолетия от различни култури, и страхотен нощен живот, София бързо се превръща в предпочитана дестинация за туристи от цял свят. Това се оказва вярно до такава степен, че столицата скоро влезе в челната тройка на европейските градове, които са регистрирали най-големият скок на чуждестранни туристи в периода 2009 – 2016 година.

Но тъй като времето никога не стига, и за няколко дена е доста трудно да се обиколи цялият град, сме подготвили списък с 10 идеи за разходка в и около София. Определено ще намерите нещо по вкуса си в следващите ни предложения за разходка в София.

#10 Храм-паметник „Свети Александър Невски”

Ако искате да разгледате най-впечатляващите и интересни културни забележителности в София, тогава задължително започнете приключението си в столица с обиколка на Храм-паметника „Свети Александър Невски”. Изграждането на базиликата, построена в Неовизантийски стил, отнема 30 години (1882 – 1912), а самата тя се превръща в един от символите на града, което я прави и един от най-популярните туристически обекти около София. Та дори да разполагате само с уикенд в София, задължително започнете туристическата си обиколка с тур на катедралата.

Освен че служи като патриаршеска катедрала на Българската Православна Църква, храмът е също така и военен мемориал, посветен на войниците, загубили живота си по време на Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година. От гледна точка на архитектурата и дизайна, катедралата е наистина колосална, което е достатъчно да я нареди сред най-красивите места в София, а и най-посещаваните. Извисявайки се цели 53 метра над земята, Храм-паметникът е сред най-големите православни катедрали в света! Чувството на великолепие, което обзема посетителите, се подсилва от позлатените кубета и великолепния интериор на храма. Просторната основна галерия на храма събира около 10 000 души и е декорирана изискано с Бразилски оникс, алабастър, италиански мрамор, мозайки от Венеция, осветителни тела от Мюнхен, превъзходни порти, произведени във Виена и други луксозни материали.

В допълнение катедралата „Св. Александър Невски“ е дом на други шедьоври, като невероятни витражи, разнообразни стенописи, статуи и други нео-византийски експонати. Централният елемент, обаче, е арката на главния купол, в който е гравирана Господната молитва със златни букви.

Но има още какво да видите в Храм-паметника „Свети Александър Невски“. В базиликата се помещават крипта и музей, който е наистина грандиозно място. Скрит под масивната сграда, музеят е красиво куриран и много спокоен. Долу най-любопитното от вас ще открият най-голямата колекция от православни икони, които можете да намерите в цяла Европа.

Катедралата „Св. Александър Невски“ улавя духа на столицата, а посещението ѝ с основание намира място сред нашите 10 идеи за разходка в София.

Местоположение: Площад Александър Невски, София, България

Работно време: Всеки ден от 7 до 18 часа.

Цени на билетите: Посещението на катедралата е безплатно, а билетите за музея са на цена от 6 лева.

#9 Боянската църква

Знам какво си мислиш. Още една църква !? Повярвай ми, като казвам, че Боянската църква определено си заслужава да бъде видяна! Нямаше да влезе в списъка идеи за разходка около София ако беше друго яче.

Боянската църква в София не е величествена като катедрала „Св. Александър Невски“, нито се намира някъде близо до центъра на града. Вместо това, скрита от шума и блясъка на центъра, Боянската църква е в предградията на столицата. Може да звучи като голямо размотаване ако не сте местен и имате на разположение само уикенд в София, но ако се чудите какво да видите в града, задължително включите Боянската църква в списъка си.

Това, което поставя Боянската църква сред предпочитаните забележителности край София са е фреските от 13-ти век. Картините по стената, както и самата сграда, са оцелели в най-бурните времена. Времената, когато Османската империя завладяла страната и църквите навсякъде, били изгаряни до земята. Впечатляващ е фактът, че фреските са останали недокоснати, което ги прави вероятно най-ценната и значителна колекция от средновековни картини в Източна Европа. Това е причината, поради която през 1979 г. църквата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е единственият такъв обект в София. В църквата има фрагменти от стенописи от ХІІ и ХІV в., които също са запазени, макар и не толкова ясни и ярки като тези от 13 век. В общи линии, не е случаен фактът, че Боянската църква е сред предпочитаните места за разходка в София!

Имайте предвид, че за да бъдат запазени фреските, температурата в църквата се поддържа постоянна – 18 градуса по Целзий. Нещо повече, има лимит на хората, които могат да бъдат вътре в даден момент – допускат се до 8 наведнъж.

Заслужава си да видите Боянската църква в София и поради друга причина – близостта ѝ до друг обект, който ви препоръчваме да посетите – Националния Исторически Музей.

Местоположение на Боянската църква: ул. „Боянско езеро“ 1-3, София 1616, България

Работно време: от понеделник до неделя

Работно време през зимата – 9:00 – 17:30 (продажбата на билета приключва в 17:00 часа)
Лятно работно време – 9:30 – 18:00 (продажбата на билетите приключва в 17:30)

Цени на билетите: Индивидуалните билети са на цена от 10 лева, а комбинираните билети за Боянската църква и Националния Исторически Музей са 12 лева. Групи от 10 и повече човека се ползват със специални отстъпки.

Не пропускайте възможността да се насладите на едно от най-посещаваните места в София!

# 8 Национален Исторически Музей

Под номер 8 в нашия списък с 10 идеи за разходка в София влиза посещението на Националния Исторически Музей.

Музеят отваря врати през 1973 г. и оттогава колекцията му се увеличава до сегашните си размери. В момента колекцията обхваща около 650 000 експоната, датирани в периода от VII в. до наши дни. Музеят също така може да се похвали и с една от най-големите колекции на Балканския полуостров, така че ако сте в настроение за пътуване през историята, това е мястото, което трябва да посетите. А ако имате късмет, може дори да хвърлите и едно око на световноизвестното Панагюрско съкровище.

Панагюрското съкровище се състои от 9 елемента, изработени от 24 каратово злато. Общото тегло на съкровището, което изобразява сцени от тракийския начин на живот и митология, е 6 килограма и 164 грама, а детайлите са просто невероятни! Датирано от 4-ти – 3-ти век преди Христа, то се представя по изложби из целия свят.

Въпреки своята красота, Панагюрското съкровище не е единственият експонат в музея, който може да ви спре дъха. Цялата експозиция от Тракийската епоха е изпълнена с уникални артефакти, изковани с ненадминато майсторство, което се равнява по величието си на египетските пирамиди и Стоунхендж. Всичко това гарантира едно прекрасно преживяване, което прави НИМ една от най-значимите забележителности на София.

Местоположение на Националния исторически музей: ул. „Витошко лале“ 16, 1618 София, България

Работно време: от понеделник до неделя с изключение на официалните празници – 1 януари, Великден (неделя), 24 и 25 декември.

Работно време през зимата: 9:00 – 17:30 (продажбата на билета приключва в 4:45 часа)
Лятно работно време: 9:00 – 18:00 (продажбата на билетите приключва в 17:15 часа)

Цени на билетите:

Музеят е с безплатен вход всеки последен понеделник на месеца.
Децата под 7-годишна възраст и хората с увреждания могат да посещават музея по всяко време безплатно.
Таксата за индивидуален билет е 10 лева, а цената за един билет за ученици и деца на възраст над 7 години е един лев.

# 7 Еднодневни пътувания от София – пещерите Саева дупка и Леденика

Ако имате време и желание, дестинациите около София също заслужават внимание. За това и следващите няколко идеи от нашия списък ще ви отведат към няколко местенца за супер еднодневно пътуване от София.

И така, първата от нашите еднодневни екскурзии от София ще ви отведе до най-красивите пещери в България – Съева дупка и Леденика.

Съева дупка

Пещерата е с дължина 205 метра, температурата е между 7 и 11 градуса по Целзий през цялата година, а влажността варира между 95 и 98%. Така че, в случай, че решите да посетите пещерите около София, уверете се, че сте взели топли дрехи, без значение от сезона.

Поради натрупването на калциевите карбонати скалите, пещерата разкрива изключително интересни цветове – бяло, зелено, жълто, кафяво, комбинирани по прекрасен начин във всяка от петте пещерни зали вътре. Нещо повече в Съевата дупка ще намерите зашеметяващи природни форми – можете да видите сталактити, сталагмити, сталактони, хеликописи и дендрити в различни размери, които правят пещерата уникална и предлагат един от най-красивите гледки, на които някога сте ставали свидетели. Една от най-впечалтяващите гледки, която просто ще спре дъха ви, е сталактит с невероятен диаметър от 60 метра!

Съевата дупка е и домът на осем различни вида прилепи, шест от които са във фокуса на усилията за опазване в цяла Европа, и пет зали, една от които е използвана като концертна зала в специални случаи поради невероятната си акустика.

Пещерата Леденика

Пещерата Леденика е друга от често посещаваните пещери около София. С дължина от 320 метра, тя е по-дълга от Съевата дупка и има повече зали от нея – цели 10. Температурата тук варира значително: от -7 градуса по Целзий, до + 15 градуса в основната зала. Поради отрицателните температури през зимата, в основната зала на пещерата се образуват и ледени шушулки, откъдето може би идва и името на пещерата – Леденика.

Освен естествените форми, които украсяват залите на пещерата и имат всякакви причудливи форми – на животни, сгради и герои от популярна култура, в Леденика има светлинно и аудио шоу, което пък кара пещерата да оживее. С различна хореография във отделните галерии, пътуването до Леденика ще ви остави трайно впечатление.

Местоположение:

Пещера Съева дупка

Пещера Леденика

Работно време:

Пещера Съева дупка – Ежедневно отворена за посететители

Работно време през зимните месеци: 9:00 – 17:00
Работно време през летните месеци: 9:00 – 19:00

Пещера Леденика – Ежедневно отворена за посететители

Работно време през зимните месеци: 10 ч. – 16:00 (Последната група влиза в 15:00 часа)
Работно време през летните месеци: 9:00 – 17:00 (Последната група влиза в 16:00 часа)

Цени на билетите:

Пещера Саева дупка – цената на билетите е 4 лева за възрастни и 2 лева за ученици. Деца до 6-годишна възраст ползват свободен вход.
Пещера Леденика – билетите за възрастни са на цена от 4 лева, а групи от 10 и повече получават 20% отстъпка.

#6 Еднодневни екскурзии от София до Пловдив

Пловдив – един от градовете с най-посещаваните забележителности в България, и то не напразно. Определено място, което трябва да посетите! Градът има изключително богата култура и още по-богата история, тъй като е един от най-старите в света и най-старият в Европа. Там може да се насладите на няколко добре запазени забележителности от векове.

През вековете Пловдив се е превърнал от неолитно селище в метрополитен град и съчетава красотата на различните епохи в оживено място, изпълнено с живот. Организирането на еднодневна екскурзия от София до Пловдив е едно приключение, което ще бъде запомнено с интересни преживявания.

Забележителностите на Пловдив

Преди да започнем с маршрутите, още няколко думи за града. Пловдив има две страни – оживеният, забавен градски център и Старият град – мястото, където трябва да отидете, за да се потопите в атмосферата на античността и да се насладите на тишината.

А сега на въпроса какво да посетим в Пловдив. Започнете пътуването си от античния римски театър. Това е основна забележителност на града и вероятно е сред най-добре запазените римски театри в света. Това е и причината, поради която театърът продължава да посреща множество събития – пиеси, концерти и много други изпълнения. Друга забележителност на Пловдив е Регионалния етнографски музей, където може да се потопите и почувствате духа на друга ера – Възраждането.

#5 Еднодневна екскурзия от София до Рилския Манастир

Рилският манастир е дестинация, която е спечелила сърцата и умовете на много туристи, идващи да посетят България. Няма как да е друго яче – мястото е тихо и спокойно, заобиколено от планини и чудесна природа. Ако искате да прекарате един безгрижен ден далеч от шума и суетата на големия град, отидете на еднодневна екскурзия от София до Рилския манастир.

Манастирът е основан през 10 век от св. Иван Рилски. След кончината на светеца гробът и мястото, където е живял, стават светилище и се превръщат в монашески комплекс, който играе важна роля в цялата история на страната. Поради културно-историческото си значение, Рилският манастир също е под егидата на ЮНЕСКО.

Самият манастирски комплекс е изграден от редица сгради, обслужващи различни цели – крепостни стени, кули, музеи, жилищни сгради и, разбира се, основната църква. Това е сградата, с която е най-известният манастир. Нейната уникална архитектура и красивите картини, които украсяват стените ѝ, правят църквата силно разпознаваеме и символ на свещения манастир. Но това, което се вижда отнавън, дори малко не загатва за красотата на това, което ви чака вътре. След като влезете в църквата очите ви ще се нуждаят от няколко секунди, за да се приспособят. Тогава ще видите невероятните картини и стенописи, които украсяват всеки сантиметър от стените. Отвсякъде ви заобикалят красиви, ярки цветове и образи, които разказват приказките за светии, ангели и демони. Всичко в главната църква се отличава с изящни детайли и майсторство – просто поразителни!

Еднодневните екскурзии от София до Рилския манастир също си струват защото можете да посетите и музея на манастира. Скрит малко встрани от основната църква и разположена в сутерена на жилищните сгради, музеят определено трябва да бъде в списъка ви с неща, които трябва да видите, докато правите обиколка на Рилския манастир. Той има изложени невероятни артефакти, включително гравюри от 14-ти век! За тези от вас – любители-историци, има една зашеметяваща изложба на пушки.

Най-ценното притежание на музея обаче е кръстът на Рафаил. Това е разпятие, изрязано от едно дърво в началото на 19 век. Той изобразява 36 библейски сцени и цели 600 образа. Според някой източници, монахът, който е издълбал разпятието, е ослепял след като завършил творбата си.

# 4 Художествените галерии на улица “цар Самуил”

И след еднодневни пътувания от София ще се върнем обратно към най-красивите места в града. Под номер четири в списъка ни влиза улица “цар Самуил” с невероятните си арт галерии. И повярвайте ми като ви казва, че те са сред най-готините развлечения в София!

Освен че е най-големият и най-добре развитият град в България, София е и културната столица на страната. От световноизвестни изложби, театрални и балетни представления, та чак до изящните изкуства, винаги има нещо в софийския културен календар, което ще угоди на всеки вкус. Това, което ви препоръчваме, е да се разходите на улица “цар Самуил” и да разгледате галериите там.

На тихата улица в центъра на София бавно и постепенно, но сигурно се събраха художници и бизнесмени, които оценяват изкуството, за да формират художествения център на столицата. С всичко, което може да предложи, улица “цар Самуил” с художествените си галерии е сред най-добрите места за посещение в София. Не пропускайте!

Работно време: от понеделник до събота (часовете варират в зависимост от галерията, която искате да посетите)

# 3 Народен театър „Иван Вазов“

Има много причини, поради които посещението в Народния театър е сред най-приятните неща в София, като се започне с красивата архитектура на сградата.

Народният театър е проектиран от известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, известни с работата си по забележителни сгради във Виена, Залцбург, Грац, Берлин, както и в други европейски градове. Интериорният дизайн на стените и таванът на основната зала (още една невероятна гледка) е поверен на друг виден художник – Рудолф Фукс. Та от моята камбанария, красотата на Народния театър по никакъв начин не отстъпва на други известни сгради в останалата част на стария континент и си заслужава да отделите време за да посетите театъра.

Сградата на театъра „Иван Вазов“ е една от забележителностите на България. Като такава е представена в почти всяка софийска обиколка. Това, което прави сградата толкова различна и разпознаваема, са шестте масивни йонийски колони, които акцентират върху главния вход на сградата и поддържат триъгълен фронтон с пластика, изобразяваща гръцкия бог Аполон и колесницата му. Театърът също е популярно място за срещи и площадът и градинката отпред са винаги оживени.

За тези от вас, които се наслаждават на театралното изкуство и са отворени за идеята, може дори да се насладите на някоя от пиесите в Националния театър. Има голямо разнообразие от репертоар на всяка от 3-те сцени на театъра – от адаптациите на български и класически романи, през балетни представления като дон Жуан, та чак до Шекспирови пиеси. Ако сте заинтересовани, проверете какво се случва в официалния сайт на Народния театър.

Работно време: Центърът за билети е отворен от понеделник до петък от 9:30 до 19:30 часа. В събота и неделя центърът работи от 11:30 до 19:30 часа.

# 2 Национална художествена галерия

Разположена от другата страна на улицата, в страни от Националния театър е Националната художествена галерия. Тя е друга забележителност на София, която си струва да посетите. Местоположението на галерията я прави супер вариант дори ако имате много натоварен график, или, да речем, можете да прекарате само един уикенд в София.

Любителите на изкуството, определено ще се поинтересувате от това, което е следва. Преди всичко, Националната художествена галерия предлага огромно разнообразие от истински шедьоври на поколения български художници. Освен това, там ще откриете някои невероятни временни експозиции на чуждестранни автори. А в момента тече подготовката по откриването на постоянна колекция от чуждестранни художници.

Друго нещо, което е характерно за галерията, е красивото подреждане и излагане на шедьоврите. Галериите са доста просторни и цялата Национална художествена галерия е много лесна за навигация. Но това, което ще ви впечатли от самото начало, е фактът, че там е много спокойно, в сравнение с галерии в други големи градове, например Лондон или Берлин.

Работно време: Галерията е отворена от вторник до неделя от 10 до 18 часа. Понеделник е почивен ден.

Цени на билетите: Цената на билета е 6 лева. Студентите и пенсионерите ползват намаление – билетът за тях струва 3 лева. В четвъртък цената на един билет е само 2 лева.

Като цяло галерията определено е едно от местата, които трябва да се видят в София.

# 1 Безплатна обиколка на София

Искате ли да разгледате забележителностите в София? Най-добрият начин да го направите е да се присъедините към груповата разходка, организирана от Free Sofia Tours. Обиколките на София се провеждат от организация с нестопанска цел и се водят на английски език. Всеки ден се организират по три групи, така че имате избор за часа на обиколката.

А самата обиколка на София е едновременно образователна и забавна. Така че ако разполагате с много малко време, а искате да научите малко повече за града, неговите традиции и хиляди години история – безплатната пешеходна обиколка на София е чудесен начин да започнете. Що се отнася до забележителностите, включени във Free Sofia Tour, повечето от най-добрите места за посещение в столицата са част от него. Затова не се безпокойте, не изпускайте нищо! Напротив, това е забавно преживяване, в което ще срещнете нови хора, с които да споделите емоциите от приключението си в столицата.

NB: Безплатната обиколка на града ще ви отведе до 35 от най-добрите атракции в София, подредени според потребителите на TripAdvisor. При това разнообразие определено ще имате възможността да видите най-красивите места в София. Повече информация за обиколката можете да намерите на официалния уебсайт на организацията.

Билети: Безплатни 🙂

За още идеи за приключения разлгедайте новата ни страница!

Косьо Н.
Косьо е запален геймър от далечната 2004 година. Предпочита конзолата (Xbox One X), но от време на време пуска и PC-то. Сред любимите му заглавия са Red Dead Redemption 2, Battlefront II, всичките Assassin's Creed. Гилти плежърът пък е Fortnite ... въпреки всичко това Косьо е женен с едно дете. В 10Brutes пише предимно за игри и технологии.
https://twitter.com/KitzWicked

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *