неделя, юли 21, 2024
Home > Технологии > Gaming > 10те най-добри геймърски клавиатури

10те най-добри геймърски клавиатури

Снимка на геймърска клавиатура с лилава подсветка

Ако си си направил супер машинка и вече си избрал геймърската мишка, която ти пасва, то идва ред на друг важен компонент, с който да подобриш играта си – геймърската клавиатура. Знам, че след като вече си пръснал маса пари по новия компютър, идеята да си вземеш една евтинка клавиатура без много да му мислиш е изключително примамлива. Обаче, след като си вложил толкова много време, любов и пари, те съветвам да избереш нещо сравнимо с качеството на машината и останалата периферия. Това е супер важно, защото добрата геймърска клавиатура ще помогне на играта ти също толкова, колкото и приличната мишка. Плюс това, има известно очарование и красота в това бюрото ти да свети като коледно дръвче с RGB осветлението, с което повечето геймърски клавиатури вече са оборудвани.

В крайна сметка, обаче, изборът на добра геймърска клавиатура е нещо, което всеки трябва сам да направи за себе си. Има десетки, дори стотици различни цветови схеми на подсветката, видове суичове, функционалности и т.н. Добрата новина е, че пазарът наистина предлага за всекиго по нещо. Но за какво точно да гледаш, когато избираш новата си геймърска клавиатура?

Най-важното, което да вземеш предвид, е видът суичове. Ако предпочиташ клавиши, които „щракат шумно“ и дават солиден feedback при всяко натискане, то нещо от сорта на Cherry MX Blue или Kailh Blue би било подходящо за теб. Това са бутони, чиито механизъм изисква по-голяма сила на натискане и издават галещ ухото клик. Звукът, който издават е супер близък до този на едновремешните аналогови пишещи машини. Друга опция, която може да избереш, са патентованите от Razer оптомеханични суичове. Този тип механизъм към момента присъства само в Huntsman серията на бранда. От друга страна, ако искаш бързичко да спамиш бутоните или пък просто не искаш да будиш детето в другата стая, вероятно ще е по-добре да се насочиш към Cherry MX Red или Kailh Red. Този тип механизми имат по-ниска степен на активация и се представят добре с игри, където е важно набиването на един и същи бутон много бързо. Средното положение между гореспоменатите механизми са Cherry MX Brown и Kailh Brown. За механизмите може да се говори още много, но тях ще покрием другаде. Сега обаче минаваме към същността – най-добрите геймърски клавиатури.

Геймърска клавиатура Клавиатури – към продукта
HyperX Alloy Elite (RGB) Към продукта
Corsair K95 RGB Platinum Към продукта
Logitech K840 Към продукта
Razer BlackWidow Elite Към продукта
Das Keyboard 4 Professional Към продукта
Cooler Master MK850 Към продукта
Кinesis Freestyle Edge Към продукта
Razer Huntsman Elite Към продукта
Cooler Master MasterKeys Pro S Към продукта
Logitech G213 Prodigy Към продукта

#1 HyperX Alloy Elite (RGB)

Геймърска клавиатура HyperX Alloy Elite (RGB)

HyperX Alloy Elite е с доста приличен дизайн, автентични Cherry MX суичове, медиа бутони и най-важното – не изисква никакъв допълнителен софтуер. Освен качествените суичове, клавиатурата идва и с два вида подсветка – RGB или само червена. Вторият вариант не е много по мой вкус, но все пак клавиатурата си е страхотна. Двата споменати модела на клавиатурата идват респективно със и без софтуер. При RGB модела може да персонализирате лесно цвета на всеки бутон посредством използваният софтуер – HyperX NGenuity. Вторият вариант – този с червената подсветка, няма софтуер. Там, чисто и просто, няма вариант за настройки на цветовете, понеже всичко е само червено.

Дизайн

И двата варианта на клавиатурата са с един и същи корпус, който е доста елегантен. Правоъгълните бутони заемат голяма част от четвъртитото тяло, а между тях има съвсем малки отвори – за симетрия. В горната си част клавиатурата има лента, в която са наредени медиа бутоните, както и бутони, с които се контролира подсветката, яркостта и gaming моуд-а (изключва Windows бутоните по време на игра). Една от най-полезните функционалности на гейминг клавиатурата е, че поддържа N-key rolloever (NKRO) функционалността. Това значи, че самата клавиатура следи кои бутони са натиснати, вместо PC-то. Така, дори да натискаш няколко бутона наведнъж, всички действия ще бъдат отчетени. Просто супер за гейминг! Клавиатурата е оборудвана и с махаща се опора за китката. В общи линии, много изчистен и компактен дизайн, подплатен със доста полезни функционалности.

Тази геймърска клавиатура може да бъде поръчана със страхотните Cherry MX суичове. Вариантите са три – Cherry MX Blue, Cherry MX Red и Cherry MX Brown – цялата гама, според предпочитанията ти. Изборът определено ще задоволи нуждите на всеки, а марката суичове са синоним на качество. Те са издръжливи на прах, а животът им е невероятните 50 милиона клика.

Геймърска клавиатура HyperX Alloy Elite
Виж цена

#2 Corsair K95 RGB Platinum

Гейминг клавиатура Corsair K95 RGB Platinum

Corsair са брандът, който вкара RGB клавиатурите в мейнстрийма. А с K95 Platinum, може би най-добрата геймърска клавиатура в портфолиото им, от компанията отново вдигат летвата на RGB подсветките. Разглежданият модел е снабден с 16.8 милиона цвята и в общи линии, цялата клавиатура е осветена. Геймърската клавиатура може да бъде поръчана с два различни вида суичове – Cherry MX Speed или Cherry MX Brown. Тя идва с 8 мегабайта памет, в която може да запазиш различните си профилни настройки, а корпусът на клавиатурата е направен от бомбоустойчив алуминий … 

Цената, обаче, може да се окаже решаваща при избора на грймърска клавиатура, понеже настоящият можел идва доста соленко – близо 500 лева. Другият проблем, който Corsair има е ‘iCUE’ софтуерът, който е доста тегав.

Дизайн

Corsair K95 RGB Platinum е с тесен корпус и 6 на брой макро бутона. Снабдена е и с шорткът бутони – скрол за звука, медиа бутони, гейм моуд бутон, както и бутон за подсветката. Геймърската клавиатура има и опора за китката, която е направена от същият вид алуминий, като корпуса. Опората има и двулицево гумирано покритие. Едната му страна е гладка, а друга има по-груба текстура. Минусът е, че гумата доста лесно се зацапва с прах и други мръсотии.

Както споменах, една от опцията за суитчовете е Cherry MX Speed – те са високочувствителни, което знчи, че регистрират активност дори с леко докосване. За да сме по-точни, трябва им едва 1.2 мм движение и сила от 45 грама.

Геймърска клавиатура Corsair K95 RGB PLATINUM
Виж цена

#3 Logitech K840

Геймърска клавиатура Logitech К840

Ако търсиш механична геймърска клавиатура, която не е пълен боклук и е на по-нормална цена – Logitech K840 е верният избор. Едно от нещата, които харесах в тази клавиатура е, че за цента си тя изглежда супер. Производителят се е придържал към минималистичния дизайн и не е прекалил с претрувените елементи. Другият ключов момент е, че в тази геймърска клавиатура са използвани патентовани суичове, разработени заедно с Omron – Romer-G. В оригинал, тези суитчове са планирани само за по-високите класове геймърски клавиатури на марката, но ето че и K840 се възползва от тях. Което е просто супер за крайния потребител. Не само това, от Logitech твърдят, че тези суичове имат живот от 70 милиона натискания.

Дизайн

Както е видно, тази геймърска клавиатура е супер изчистена. Няма макро бутони, нама passthrough USB и подсветка. Обаче избирайки този модел не плащате повече за неща, които може би не те интересуват.   

#4 Razer BlackWidow Elite 

Геймърска клавиатура Razer BlackWidow Elite

Чисто и просто – една най-добрите геймърска клавиатура, която Razer предлага към момента. А това само по себе си означава доста. 

BlackWidow Elite е клавиатурата, в която много от малките проблеми, които влудяваха в други модели на марката, са най-после оправени. Въпросната клавиатура е оборудвана с дискретни медиа бутони, супер удобна опора за китката и passthrough за USB и 3.5 аудио жак. За щастие ги няма неудобните макро бутони, които само да се пречкат. 

Е, тази геймърска клавиатура си има и недостатъците, като малко странния софтуер. Но за заклетите фенове на Razer, които си търсят нова клавиатура, определено това е правилният избор. 

Дизайн

Обикновеното пластмасово тяло на геймърската клавиатура не е нищо специално. От друга страна, обаче, клавиатурата е оборудвана с леко поведигнати бутони, които позволяват на подсветката да се отразява в черната повърхност на тялото. Супер ефектно! Говорейки за бутоните, BlackWidow Elite идва с патентованите суичове на Razer, като имате избор между три различни вида – шумни, тактилни Green суичове; тихи, тактилни Orange и последно – тихи, линеарни Yellow суичове, които осигуряват меко и плавно движение на бутона.

Отляво на клавиатурата са passthrough USB портът и аудио жакът. В горния десен ъгъл, пък са добре-подредените кръгли медиа бутони. Там има и допълнителен бутон, с който може да управляваш подсветката и звука. BlackWidow Elite не е от най-малките клавиатури, но не би трябвало да не пасне на стандартно бюро. 

Геймърска клавиатура Razer BlackWidow Elite
Виж цена

#5 Das Keyboard 4 Professional

Геймърска клавиатура Das Keyboard 4 Professional

 

Das Keyboard са изминали доста дълъг път докато стигнат другите гиганти в производството на механични геймърски клавиатурти. А с конкретния модел – 4 Professional – май от компанията наистина са намерили нишата си: да правят здрави, надеждни клавиатури, без да вкарват в моделите си някой от елементите, които вече имам чувството, че станаха задължителни за „гейминг“ клавиатурите. Като подсветката например.

Въпреки липсата на въпросните допълнения, обаче, този модел геймърска клавиатура идва солено с цена от около 160 долара.

Дизайн

Откъм дизайн, клавиатурата не е нищо особено. Това съвсем не значи, че изработката не е качествена. Дори напротив. Корпусът е изработен от солиден метал и е боядисана в приятно матово черно. Освен че е приятна за окото, боята на клавиатурата трудно се зацапва и по нея не личат отпечатъците от пръсти. Това ще рече, че не е необходимо кой знае какво усилие за поддръжка и почистване.

Ако решиш да изберете Das Кeyboard 4 Professional, може да я вземеш с един от двата възможни типа суичове – Cherry MX Brown и Cherry MX Blue. Както споменах, подсветка няма, но това може и да е плюс ако клавиатурата ще се ползва за предимно за работа и по-малко гейминг. 

Горният десен ъгъл на гейминг клавиатурата има един ред медиа контролери, които работят доста добре. Най-готиното в случая е голямото въртящо се колело, което контролира звука. Колелото работи супер по време на игра и придава малко по-уникален вид на иначе стандартно-изглеждащата гейминг клавиатура.

#6 Cooler Master MK850

Геймърска клавиатура Cooler Master MK850

Cooler Master определено не е първата марка, за която човек се сеща, когато си търси нова геймърска клавиатура. Това обаче може би е на път да се промени. А стъпка в тази посока е MK850. Това е една страхотна механична геймърска клавиатура, с една камара полезни функции. Плюс това, клавиатурата е оборудвана и с Cherry MX Red суичове. Но върхът на сладоледа е „Aimpad“ технологията.

В общи линии, Aimpad променя определени бутони на клавиатурата, правейки ги аналогови, подобни на thumb stick-овете на контролера на конзола. Чрез IR сензори, въпросните бутони могат да засичат до каква степен са натиснати. Иначе казано, ако искате да вървите вместо да бягате в някой First Person шуутър, клавиатурата ще засече това и персонажът ще реагира подобаващо.

Дизайн

Дизайнът на Cooler Master MK850 също е на ниво. До голяма степен това се дължи на анодизираното алуминиево тяло на клавиатурата, както и на RGB подсветката (това ще се хареса на тези от вас, които са почитатели на подсветките). В допълнение, подсветката може да се къстъмизира по ред различни конфигурации. Конкретният модел е специфичен и с формата си, която е доста по-разчупена от стандартните правоъгълници. Вместо това, тази геймърска клавиатура е с изрязани по диагонал и заоблени ъгли. 

Cooler Master MK850 е оборудвана и с удобна опора за китката. Използването ѝ си е направо задължително, понеже без нея малко трудно ще стигаш леко повдигнатите бутони. Единственият проблем по дизайна на клавиатурата е мястото на макро бутоните. При MK850 те са доста близо до други бутони, което е доста дразнчещо, особено когато трябва да използваш Ctrl или Caps Lock. Освен макро бутоните, клавиатурата има и полезни медиа бутони и USB passthrough. Другият бонус е, че можеш да настройваш една камара функции без да се налага да използваш софтуера на клавиатурата, като цветови комбинации, цвят и яркост на подсветката. Единственото нещо, което липсва, е 3.5 passthrough, но и без него се преживява. 

#7 Kinesis Freestyle Edge

Freestyle Edge е една доста подобрена версия на друг модел на Kinesis – Freestyle. Да не говорим, че изглежда и много по-добре от предшественика си. Както беше и със стария модел, Edge също е клавиатура от две части. За някой лейаутът може да изглежда малко странно, но пък определено си има и плюсовете. Едно от големите подобрения спрямо предходния модел е, че тази геймърска клавиатура е с механични суичове Cherry MX. При поръчка може да избираш между Red, Brown и Blue суичове, така че в общи линии има за всекиго по нещо. В допълнение, моделът си има и N-key rolloever (NKRO), за който споменах вече по-горе, което си е супер фийчър за всяка геймърскаклавиатура. 

Дизайн

В тази графа геймърската клавиатура получава максимум брой точки. Самият факт, че се състои от две части я прави по-екзотична от останалите клавиатури в списъка. Това обаче не е всичко. Въпреки двете си части, клавиатурата е доста елегантна като форма. Освен това, за тези, които не харесват RGB-тата много, Edge има подсветка, но тя е изцяло синя и не се набива толкова на очи. Към клавиатурата има и две опори за китката, които може да сложите в зависимост от предпочитанията. Лично на мен, повече ми допада със сложените опори. Но пък опорите са пластмасови и може да не са по вкуса на някой от вас. По отношение на дизайна, едно от нововъведенията при този модел са осемте бутона подредени в два реда в най-лявата част на клавиатурата. За да бъдем напълно обективни, един от недостатъците е подредбата на бутоните Delete, Home, Pause/Insert, Scroll Lock, Page Up и т/н, които оформят обърната буква „L“. Не създават много „Фън шуй“ усещане, но се свиква. Една от причините за тази подредба е може запазването на блока от 9 стандартни бутона и общата дължина на 2-те части. Edge-а е доста по-къс спрямо стандартните геймърски клавиатури.  

Клавиатурата има и свой софтуер, който е доста лесен за използване.  Апът се инсталира автоматично и не създава шорткът на десктопа. Вместо това се пуска с бутон от клавиатурата – супер попадение. Кофтито е, че въпреки възможността за запазване на 9 профила с конфигурация на бутоните, минаването от един профил е доста тегаво. За целта трябва първо да влезеш в апа, да смениш профила, да излезеш и чак тогава да пуснеш друга игра. Тегаво. 

#8 Razer Huntsman Elite

Геймърска клавиатура Razer Huntsman Elite

Razer от доста време си използват техен модел суичове, но както казах във въведението, Huntsman серията клавиатури използват първите оптомеханични суичове на компанията. В най, най-общи линии, този тип суичове се задействат чрез светлина. Когато натиснеш някой бутон, светлинен лъч преминава през основата на суича. Така се подава сигнал към компютъра да извърши определеното действие. Какво значи това? Казано най-просто и разбираемо – купуваш една сууупер бърза геймърска клавиатура. 

Въпреки високата си цена (около 400 лева) и страхотните суичове, това е един от най-малките като размер модел геймърски клавиатури на Razer, поради frameless дизайна си. Като стана дума за дизайн …

Дизайн

Тялото на Huntsman Elite е изработено от анодизиран алуминии, боядисан в черно. Нещото, което Razer са направили по-различно, е подсветката по самата периферия на клавиатурата. Това включва и подсветка на опората за китката! Това може да е deal-breaker за някой от вас, но няма друг модел геймърска клавиатура с повече подсветки. Клавиатурата също така е оборудвана и с готин сет медиа бутони – play, rewind, fast forward, както и колело за управление на звука с mute бутон в центъра му.

Сега обратно към оптомеханичните суичове. От Razer твърдят, че те са 30% по-бързи от традиционните механични суичове. Освен това, оптомеханичните суичове са и по-издръжливи. Два пъти по-издръжливи за да бъдем точни – Huntsman Elite би трябвало да те изкара до 100 милиона натискания на бутона.

Всички тези глезотийки си имат и негативната страна. 104-те бутона работят с лазерите, за които споменахме. Към това прибавяме и подсветката и сам можеш да се досетиш, че на този звяр му трябва доста енергия. Затова геймърската клавиатура на Razer работи с два USB порта. Да отделиш два порта за клавиатура си е неудобство както и да го погледнеш. Пък и го има и момента с цената. Както споменах, в България тя е около 400 лева, което е и причината Huntsman Elite да  бъде под номер 8 в списъка ни.

Геймърска клавиатура Razer Huntsman Elite
Виж цена

#9 Cooler Master MasterKeys Pro S

Геймърска клавиатура Cooler Master MasterKeys Pro S

Този модел геймърска клавиатура на Cooler Master е компактна, издръжлива и оборудвана с надеждните Cherry MX суичове. Трябва също да отбележим, че има супер полезната N-key rolloever (NKRO) функционалност, която отчита натискането на всеки един бутон. Дотук добре, но клавиатурата няма медиа контроли и макрос бутони, което си е минус. Особено за хората, които искат да цъкат MMO-та.  Като цяло клавиатурата се представя добре, но цената е малко висока, предвид ограничените функционалности. 

Дизайн

Когато купуваш геймърска клавиатура, очакваш нещо по-масивно. В този ред на мисли, MasterKeys Pro S не разочарова, въпреки че не е чак толкова тежка колкото някой конкуренти. И за разлика от конкуренцията, клавиатурата е с пластмасово тяло. Профилът ѝ е малък с едва няколко милиметра панел обграждащ бутоните. MasterKeys Pro S няма опора за китката. С изключение на крачетата на клавиатурата – получаваш това, което виждаш. С други думи – нищо особено дотук. Суичовете, пък са поставени на бяла пластмасова подложка. Така се постига готин ефект с подсветката, но пъл лесно се наслагва прах и евентуално – трохи (зависи от кой тип играчи си). В задната част на клавиатурата има микро USB порт за оплетения кабел, включен в пакета на клавиатурата. Кофтито е, че кабелът е с L-образен конектор, прогонващ кабела на ляво. Това ще те ограничи малко или много. Другият вариант е да смениш кабела, което пък си е допълнителна занимавка и още пари.

Готиното е, че клавиатурата е с добре замислена подсветка – има достатъчно различни модове на осветление. Може да избирате измежду статична подсветка, цветова вълна, дишане, дъждовна капка, както и няколко динамични ефекта, които анимират подсветката, в зависимост от натиснатия бутон. Може да направиш така, че подсветката да бъде индикатор за натоварването на процесора или да бъде в синхрон с аудиото ви. Или пък най-готиното – подсветката може да имитира играта „Snake“.

Чисто технически, клавиатурата се представя супер. Латентност почти не съществува, суичовете се усещат страхотно (все пак са Cherry MX) и N-key rolloever функцията гарантира супер прецизност.

Геймърска клавиатура Cooler Master MasterKeys Pro M
Виж цена

#10 Logitech G213 Prodigy

Геймърска клавиатура Logitech G213 Prodigy

Logitech G213 Prodigy е геймърска клавиатура, която осигурява колкото се може повече полезни функционалности на прилична цена. За около стотина лева купуваш клавиатура със подсветка на всеки един бутон, медиа контроли, и една камара възможности за къстъмизация. 

Уловката е, че G213 Prodigy не използва механични суичове. Вместо това тази геймърска клавиатура оборудвана с мембранни суичове, които Logitech са пренастроили за гейминг. 

Дизайн

Logitech G213 Prodigy е от по-големичките клавитури за игри. Отчасти това се дължи на опората за китката, която не може да се откача. Но дори и без нея, тази геймърска клавиатура изглежда обемна. Затова, ако разполагаш с по-малко място на бюрото си, може би е добре да се ориентираш към нещо различно. 

Въпреки размерите си, клавиатурата е доста добра. Тялото е направено от пластмаса, но дори така имаш усещането за устойчивост. G213 не е особено луксозна, но определено ще свърши работа. Долната част на клавиатурата също е направена от пластмаса. Височината ѝ се регулира посредством двете сгъваеми пластмасови крачета, които се разтварят настрани. Гумираното покритие на крачетата и позицията им осигуряват една идея по-добра стабилност и не позволяват приплъзване. Кабелът на клавиатурата не се маха, но пък за сметка на това е оплетен. Недостатъкът е, че този модел геймърска клавиатура няма USB passthrough, което може да спре някой потенциални купувачи. Всеки бутон си има подсветка, включително и медиа бутоните. Клавиатурата също така е и водоустойчива. Е, не бих влязал в банята с нея, но от Logitech твърдят, че моделът е тестван и може да устои на разлята течност от 60 милилитра.

И писането на клавиатурата и игрите са доста приятни занимания с G213. Бутоните са достатъчно отзивчиви, но се усеща, че не са механични. Въпреки това се представят достатъчно добре в Apex Legends и Assassin’s Creed Origins, на които я тествах.

Logitech G213 Prodigy не е най-добрата геймърска клавиатура, но за цената си, която е от порядъка на стотина лева, получаваш страхотно съотношение между качество и цена.

Геймърска клавиатура Logitech G213 RGB
Виж цена

Косьо Н.
Косьо е запален геймър от далечната 2004 година. Предпочита конзолата (Xbox One X), но от време на време пуска и PC-то. Сред любимите му заглавия са Red Dead Redemption 2, Battlefront II, всичките Assassin's Creed. Гилти плежърът пък е Fortnite ... въпреки всичко това Косьо е женен с едно дете. В 10Brutes пише предимно за игри и технологии.
https://twitter.com/KitzWicked

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *