понеделник, май 20, 2024
Home > Лайфстайл > За Бебето > Как да изберем подходящо бебешко столче за кола?

Как да изберем подходящо бебешко столче за кола?

Една от най-важните покупки преди да се появи новороденото е бебешкото столче за кола. А защо ви е необходима такава седалка, не може ли и без нея? Накратко – не. Бебешкото столче за кола е съществена част от сигурността на пътя, която може да спаси живота на детето. Това е и причината да отделите повече време в разучаване на различните варианти при избора на подходящата седалка.

Но при всички различни модели на пазара целият процес може да ви се стори леко объркващ. Не се плашете – не е необходимо да купувате най-скъпата седалка, оборудвана с една камара допълнителни функции. Често тези допълнения се оказват напълно излишни.

НБ! Добра идея е да се поупражните в монтирането на бебешкото столче за кола преди раждането на детето ви.

Полезни съвети за избора на бебешка седалка за кола

Когато купувате бебешка седалка, най-добре е да пробвате няколко модела в колата си преди да вземете крайното решение. Ако това не е възможно, опитайте се да намерите търговец на дребно, който е готов да ви помогне с напасването. Друг вариант е да поразпитате приятели, които имат опит в монтиране на бебешки седалки.

Важно е да проверете дали вашата кола има Isofix конектори. Те са предназначени да улеснят монтирането на бебешките и детските столчета за кола. Освен това, повечето съвременни семейни коли са оборудвани с такива. Обикновено се намират между задните седалки и облегалките.

За да улесните максимално напасването на бебешката седалка, разгледайте онлайн упътванията на продуктите, които харесвате, за да видите дали са съвместими с модела на колата ви. Ако редовно ползвате повече от един автомобил трябва да проверите дали бебешката седалка ще пасне и там.

Не купувайте бебешко столче за кола втора употреба. То може да е било повредено при инцидент или пък да липсват някои части. Освен това, може да не е най-безопасният и най-лесният за ползване модел, подходящ за вашата кола.

Помислете как ще използвате седалката за кола. Ако ще се налага твърде често да я ползвате, т.е. да я вкарвате и изкарвате непрекъснато, може би ще е по-подходяща лека седалка, чиято основа да остава в колата.

Най-сигурните бебешки столчета за кола

Един от най-често задаваните въпроси на младите родители е: Как се избира сигурна бебешка седалка? Накратко, всички бебешки столчета за кола трябва да отговарят на стандартите на Европейския Съюз. В днешно време всички продукти на пазара трябва да отговарят на критериите за качество. Следователно – всички са сигурни, но има някой неща, които да наклонят везните при избора на бебешко столче за кола.

Функции за безопасност

Ето трите най-важни функции, според които да изберете бебешкото столче за кола:

5-точкови колани – системата се състои от две коланчета през раменете, две през кръста и един между крачетата на бебето. Петте колана се срещат и закопчават с тока при коремчето на бебето. 5-точковите колани са по-сигурно от 3-точковите понеже при евентуален инцидент разпределят силата пт удара по-равномерно. Друго предимство на този вид закопчаване е, че държат бебето на място. Така то няма как да се измести в по-опасна за него позиция.

Протектор за страничен удар – в около четвърт от катастрофите, сблъсъкът идва отстрани, а не отпред. Затова е добре да изберете бебешко столче, което има такива протектори. Все още няма определен стандарт за качество на стрничните протектори при седаликите за бебета. Това значи, че няма системни тестове за качество на протекторите. В този ред на мисли, твърденията, че някоя марка предлага по-добра протекция при страничен удар трябва да се приемат с доза съмнение.

Удобно стягане на колана – За да бъде максимално подисгурено бебето, то коланите, които се слагат през раменете на бебето, трябва наистина да му пасват добре. Ако стягането на тези колани става лесно и удобно, то вие ще можете да ги регулирате по-често, намирайки перфектната настройка.

Какъв размер бебешко столче за кола да купя?

Детските столчета за кола са разделени на три основни групи в зависимост от възрастта и теглото на вашето дете:

Група 0+ – тези седалки за кола се монтират с гръб към посоката на движение. Подходящи са за бебета на възраст до около 13/15 месеца или с тегло до 13 кг; някои от тях могат да бъдат прикрепени към детска количка, което си е с един куршум два заека;

Група 1 – седалки, обърнати напред, подходящи за деца, които тежат между 9 и 18 килограма; или са на възраст от около 9 месеца до 4 и половина годинки;

Група 2/3 – към тази група спадат подсилените седалки с висока облегалка. Те са подходящи за деца, които тежат между 15 и 36 килограма; или на възраст от около 3 до 12 години;

На пазара също така се предлагат и комбинирани седалки, група 0 + / 1 например. Те са подходящи от раждането до момента в който детето ви тежи около 18 кг или е на възраст около 4 и половина годинки. Тези столчета са много по-изгодни, но определено не предлагат същото ниво на защита и комфорт.

Сглобяване на бебешка или детска седалка за кола

Опасно и незаконно е да возите бебе на столче за кола, обърнато с гръб на посоката на движението и поставено на предната седалка, където има активна въздушна възглавница. Като цяло поставянето на столчета обърнати по посока на движението на предната седалка на автомобила, въпреки че не е незаконно, не е идеалният вариант. Винаги е по-безопасно за децата да пътуват в задната част на автомобила.

Уверете се, че седалката е поставена правилно в автомобила, като следвате инструкциите на производителя. Ослушвайте се и за дни на безопасността, в които експертите демонстрират безопасното монтиране на бебешките и детските седалки. Има добри информационни кампании, които могат да ви бъдат от голяма полза.

Удобство при почистване

Ако нямате късмет, честичко може да ви се налага да почистване бебешкото столче за кола. Това е и причината, поради която е добре да вземете предвид удобството при почистване, когато избирате столче. Седалките, изработени от гладка и/или водоустойчива материя, ще се почистват по-лесно в сравнение с бебешките седалките направени от материя с текстура или попиваща материя. А понякога е добре седалката да има махаща се и перяща се тапицерия. Имайте предвид, че може да изпитвате затруднения при махането/слагането.

Използване на бебешка или детска седалка за кола

#1 Уверете се, че винаги поставяте бебето си в седалката за кола от страната на тротоара.
#2 Уверете се, че бебето е здраво закрепено в съответствие с инструкциите на производителя. Kогато купувате столчето за кола, помолете персонала да ви покаже как точно да поставите бебето си в него. Ако кпувате онлайн отделете време да се запознаете с инструкциите в детайли.
#3 Използвайте столчето за кола обратно на посоката на движение, докато детето ви се побира в него, тъй като то предлага по-добра защита.

А ето го и списъкът с 10-те най-добри бебешки седалки за кола!

10-те най-добри бебешки столчета за кола

След като вече знаете за какво трябва да следите при избора на бебешко столче, ви предлагаме и списъкът ни с най-добрите модели на пазара. Всички 10 предложения по-долу са столчета от група 0+ (монтиращи се с гръб на посоката на движение, подходящи за бебета до 13/15 месца).

#1 Бебешко столче Britax Romer Baby-Safe Plus SHR II

Черна седалка за кола Britax Romer Baby Safe. Бебешката седалка е за възрастова група 0+Бебешкото столче за кола на Britax е направено с дълбока странична част, която е много добре уплътнена. Освен това столчето е направено удобно за бебето, като поддържа гръбначния му стълб в правилна позиция. Бебешката седалка е оборудвана с 5-точкови колани, а при правилно закопчаване ще чуете специфично щракване, което е страхотно ако бързате.

Този модел е направен с така наречената D-SIP технология (Superior Side Impact Protection)- устройство във формата на D, което се вига ръчно. В случай на удар, то разпределя кинетичната енергия, защитавайки бебето ви при сблъсъка.

Бебешко столче Britax Romer
Baby.bg Logo Виж  Цена
Виж  Цена

#2 Бебешко столче Nuna Pipa Icon

Черна бебешка седалка Nina Pipa

Тази луксозна бебешка седалка на испанския производител Nuna прави правилното нагласяне на бебето супер лесно всеки път. Седалката е оборудвана с 5-точкови колани и цветови индикатори, които показват дали бебето е закопчано добре. Плюс това, бебешкото столче за кола идва и с вграден сенник, който да пази новороденото от слънце, вятър или дъжд.

Бебешкото столче за кола е подходящо за новородени от 40 до 85 сантиметра (от раждането до 12-15 месеца) или максимално тегло от 13 килограма. За новородени, бебешката седалка идва с меки възглавнички, които се махат една по една с течение на времето.

 

Бебешки столче за кола Nuna Pipa Icon
Baby.bg Logo Виж  Цена
Виж  Цена

#3 Бебешко столче Maxi-Cosi Pebble Plus

Черна бебешка седалка модел Maxi-Cosi Pebble Plus заснета на бял фонБебешката седалка за кола Maxi-Cosi Pebble Plus може да бъде монтирана на задната седалка само с предпазния колан, използвайки триточковата система на самото столче, или чрез 2wayFix базата, която се закупува допълнително. Базата от своя страна е много удобна, понеже дори и да преминете към по-горната категория бебешки колички, за по-големи деца, базата ще ви върши работа.

Столчето за кола осигурява защита за врата и главата на бебето, и е конструиран по нов i-Size стандарт, което означава, че седалката е подходяща за бебета до 75 сантиметра. [i-Size стандартът използва ръста на бебето като индикатор за преминаване към следващата категория седалки, вместо теглото. Така намалява риска да се преминете към по-голяма седалка, преди детенцето да е готово за това.] Седалката за бебета е направена с 3-точков колан, но предвид факта, че всички столчета от категория 0+ се монтират с гръб на посоката на движение, разликата между 3 и 5-точковата система за закопчаване не е толкова осезаема. Освен това, Maxi-Cosi Pebble Plus е в комплект с достатъчно меки постелки, които осигуряват удобство, и правилна позиция за по-голяма безопасност.

Бебешки столче за кола Maxi-Cosi Pebble Plus
Baby.bg Logo Виж  Цена

#4 Бебешко столче Graco Logico S HP Pop Art

Снимка на бебешко столче за кола Graco Logico на бял фонЕдно много хубаво и дълбоко бебешко столче за кола със добра защита от странични удари, 5-точков колан и много ясно упътване за правилно поставяне на столчето в колата. Дръжката на столчето е лесна и удобна за нагласяне според предпочитанията ви и има индикатор за подсказка. Дръжката е направена е и с много удобна средна част, която прави носенето по-комфортно. Сенникът път дава добра сянка, което, в комбинация с дълбочината на седалката, означава, че бебето винаги е добре защитено от природните елементи. Коланите са също лесни за пристягане, а меката вътрешната част прави седалката достатъчно комфортна.

Единственият недостатък е, че седалката е доста обемиста, което я прави по-трудна за носене, но удобна за бебето. Също трябва да отбележим, че седалката не пасва във всички модели автомобили, за това преди да направите покупката е добре да проверите дали бебешката седалка може да се монтира във колата ви.

Бебешки столче за кола Graco Logico S HP Pop Art
Baby.bg Logo Виж  Цена

#5 Бебешко столче Kiddy Evo LunaFix

Лимонено-зелена бебешка седалка за кола Kiddy Evo LunafixKiddy Evo-LunaFix е една малко по-особена в добрия смисъл на думата бебешка седалка за кола. Една отличителна нейна черта е възможността седалката да се накланя в почити хоризонтална позиция, което е страхотно за новороденото бебе, особено при по-дълги пътувания. На пръв поглед тази функция на бебешкото столче не е нищо особено, но реално облекчава гръбначния стълб на бебето изключително много. Това е така, понеже новородените имат много чувствителен гръбнак, а леко прегърбената стойка, към която повечето бебешки седалки на пазара предразполагат, е много натоварваща за меките им кости и гръбче.

Монтирането на седалката също е доста лесно. Тя може да се използва с ISO Fix база, която веднъж монтирана към задните седалки на автомобила позволява бързото слагане и махане на седалката. NB! Повечето магазини продават бебешкото столче в комплект с ISO Fix базата.

Бебешки столче за кола Kiddy Evo LunaFix
Baby.bg Logo Виж  Цена
Виж  Цена

#6 Бебешко столче Chicco Autofix Fast

Изображение на червена бебешка седалка з акола Chicco AutoFix Fast с Iso Fix базаПод номер шест в класацията на бебешки столчета за кола е Chicco Autofix Fast. Столчето е подходящо за бебета до 13 килограма (12-15 месеца) и лесно може да се монтира в автомобила само с предпазните колани. В България обаче, повечето онлайн магазини продават столчето в комплект с база, която веднъж монтирана прави махането и слагането на самата седалка лесно и бързо.

За по-малките пътници, столчето разполага и с омекотена възглавничка, която осигурява комфорт и по-голяма безопасност.  Говорейки за безопасност, бебешката седалка е направена с  така наречената „Side Safety System“ на Chicco, с дълбоки и дебело-подплатени страни, които предпазват бебето в случай на страничен сблъсък.

Бебешки столче за кола Chicco Autofix Fast
Baby.bg Logo Виж Цена
Хиполенд - лого Виж  Цена

#7 Бебешко столче Recaro Guardia

Червено бебешко столче за кола Recaro GuardiaGuardia е добре-изглеждащо бебешко столче за кола, което същевременно комбинира удобство и комфорт. Седалката за новородени е една от най-леките на пазара – едва 4.1 килограма. Без значение дали ще монтирате седалката само с предпазния колан, или ще използвате базата, която се закупува отделно, Recaro Guardia гарантира безопасното пътуване на бебето ви.

Бебешката седалка е направена с Recaro Hero сейфти система, която не позволява на предпазните колани да се овъртат или изплъзват, както междувременно може сигурно да закопчаете бебока на място. В допълнение, цветовите индикатори показват дали сте се справили добре с монтирането на седалката. Guardia също така има и подсилени странични части, които пазят ценния товар от страничен удар.

Бебешкото столче е направено с голям сенник, които предпазва от слънцето и позволява добрата циркулация на въздух в седалката. Столчето на Recaro има и омекотена възглавничка за новородени, която може да се махне, когато детето я изпорасте. Не на последно място, дръжката на бебешкото столче за кола е ергономична, което пък си е бонус за родителите.

Бебешки столче за кола Recaro Guardia
Baby.bg Logo Виж  Цена
Виж  Цена

#8 Бебешко столче Cybex Gold Aton 3

Бебешко столче за кола CybexCybex Gold Aton 3 е супер избор за притежателите на по-спортни автомобили с по-малки задни седалки. Освен това, компактната бебешка седалка е супер лесна за монтиране, така че безпроблемно може да я прехвърляте в различни коли ако ви се налага.

Що се отнася до сигурността на бебето ви, това е една от най-добрите в това отношение седалки. Направена е с иновативни технологии, които поемат повече кинетична енергия при сблъсък и най-важното – предпазван гръбначния стълб на бебето ви.

Бебешки столче за кола  Cybex Gold Aton
Baby.bg Logo Виж  Цена

#9 Бебешко столче Mutsy Safe 2 Go

Снимка на бял фон на бебешко столче за кола Mutsy Safe 2 GoБебешкото столче Mutsy Safe 2 Go е направено за новородени до 13 килограма (12-15 месеца), а поставянето на бебешката седалка става спосредством предпазния колан.

Що се отнася до сигурността на седалката при сблъсък, тя е доста надеждна при челен удар, но не е достатъчно сигурна при странични, за разлика от някой от предните модели в класацията. Самата седалка за кола е много лекичка, което е супер ако често ви се налага да я местите от кола в кола или да я носите на ръка по-продължително време. Нещо, което производителите са можели да направят по-добре са инструкциите за прикрепяне на бебешката седалка, които не са достатъчно ясни.

Веднъж поставена, седалката осигурява добра поддръжка на крачетата на бебето, но вътрешността ѝ е по-твърда, което не е толкова удоббно за бебока. Нагласяването на коланчетата и закопчаването на бебето в седалката е сравнително лесно. Като цяло, седалката не е лошо, но имайте предвид податливостта ѝ на странични удари и по-твърдата вътрешност.

Бебешки столче за кола Mutsy Safe 2 Go
Baby.bg Logo Виж Цена
Хиполенд - лого Виж  Цена

#10 Бебешко столче Peg Perego Primo Viaggio SL

бебешко столче за кола Per PeregoCiao, Bella! Малкото съкровище може да се вози със стил в тази италианска седалка. Плюс, Primo Viaggio е направена така, че да осигурява на бебето правилна стойка, което гарантира комфорт и правилно развитие на гръбнака на бебето. Вътрешността на седалката е мека, което пък в комбинацията с добрата подкрепа за крачетата на бебето означава, че то ще се чувства комфортно дори при по-дълъг път.

Бебешката седалка е лесна за поставяне, благодарение на ясните инструкции от производителя. Проблемът е, че трябва да имате сравнително дълъг предпазен колан. В противен случай трябва допълнително да закупите Isofix база, към която да монтирате седалката.

Бебешки столче за кола Peg Perego Primo Viaggio SL
Baby.bg Logo Виж Цена

Други необходими бебешки продукти може да разгледате в секцията на сайта ни, посветена специално на вашето бебе.

Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *