петък, април 19, 2024
Home > Технологии > Дрони > Ревю: Parrot Mambo – Дрон с камера за начинаещи

Ревю: Parrot Mambo – Дрон с камера за начинаещи

Дрон Parrot Mambo с монтирано оръдие стреля по пластмасови чашки
Предимства
# Забавен и лесен за управление
# Що-годе бързо зареждане
# Лесен за настройка
# Готини аксесоари
Недостатъци
# Кратко време за полет
# Топчетата се губят лесно
# Щипката може да вдига елементи до 4 грама
# Не се справя добре при лек вятър
Основни характеристики:
# Мини дрон, който може да се ползва вътре и вън
# Допълнителни аксесоари – щипка и оръдие
# Възможност за управление чрез смартфон през Bluetooth (опция за контролер)
# 30 минути време за зареждане и 9 минути полет
# Максимална скорост 5 м/сек

Какво е Parrot Mambo?

Най-евтините мини дрончета – тези, които се намират под път и над път из интернет – обикновено са първата стъпка преди покупката на по-стабилен и функционален дрон. Те са готини и забавни, но бързо писват, понеже не правят нищо друго освен да летят из стаята. Тук е времето да споменем Parrot Mambo. Малкият дрон е една идея по-забавен от средностатистическия дрон за начинаещи. Той идва снабден със махащи се щипка (с която може да вдигате разни работи) и мини-оръдие, което пък стреля с малки топченца. Определено нещо по-различно от това, което до момента сме видели на пазара на дронове.

Вярно, Parrot Mambo е по-скъп от масата мини-дрони, но от друга страна допълнителните аксесоари гарантират повече интерес към дрончето и много повече възможности за пакости.

Parrot Mambo – дизайн и настройка

Не е изненадващо, че Mambo е проектиран да бъде малък и лек. Така дрончето е страхотно за полети на закрито. Дори и с размерите и своите 63 грама (без протекторите за витлата), Mambo ще ви изненада с това колко динамичен е при полет.

Дронът е доста стандартен с дизайн и представлява значително по-малко отклонение от стандартната визия в сравнение с останалите Parrot модели и особено другият минидрон на компанията – Swing. Един забележителен елемент е плочката в горната част на дрончето, много наподобяваща плочка Lego. Това е мястото, където аксесоарите се прикрепят към тялото на квадрокоптера.

Още с изваждането си от кутията Mambo е почти готов за полет. Предпазителите на пропелерите, както и самите витла, са вече прикрепени. Всичко, което трябва да направите, е да поставите батерията в основното тяло на Mambo и да я заредите през микро USB порта.

Дрон с камера Parrot Mambo на бял фон с прикрепена щипка, държащ надпис "Hello"
Source: Amazon.com

Следващата стъпка е да инсталирате приложението Parrot FreeFlight Mini iOS или Android ап на вашия смартфон. Цялото Bluetooth сдвояване се осъществява чрез приложението, което прави прави процеса доста лесен. Просто изберете вашия Mambo дрон от списъка на наличните дрони и сте на финалната права.

Най-бавната част по настройката на дрона е ъпдейтът на фърмуера, който отнема около 30 минути през Bluetooth. За да бъдем честни, приложението предупреждава, че ъпдейтът през Bluetooth отнема повече време отколкото през USB. Все пак, това дава малко време, за да попрочетете инструкциите и да се запознаете с аксесоарите, които крие комплектът.

Parrot Mambo – полет и аксесоари

Тъй като Mambo e мини дрон за начинащи, не очаквайте да получите функции като на по-скъпата гама дрони Bebop на Parrot. Въпреки това, дрончето разполага с триосов жироскоп и акселометър с ултразвуков сензор, насочен надолу, които помагат за по-стабилен полет.

Mambo също се справя и много по-добре от ред други дрони за начинаещи с кръженето на място. Масата мини дрони имат проблеми в това отношение и създават усещане сякаш пилотът се бори срещу естественото приплъзване на дрона в каквато и да било посока. Тук идва и нашето “но”. Но … Mambo остава стабилен докато не срещне една идея по-силен полъх на вятъра.

При отворен прозорец и лек повей, дрончето започна да се бори забележимо с вятъра за да задържи височината и позицията си. Голяма вина в случая има теглото му – едва 63 грама.

Иначе, Parrot Mambo излезе много пъргав и забавн за летене. Максималната скорост на полет е 5 метра в секунда, което е предостатъчно според нас, имайки предвид обхвата на Bluetooth връзката от 20 метра, когато използвате смартфон вместо контролер. Ако вместо това закупите и Flypad контролер, обхватът става 60 метра, което не е кой знае колко, но за мини дрон е окей.

Mambo също така предлага и арсенал от препрограмирани фигури от висшия пилотаж, които може да изпълните простичко с натискането на един бутон. Това мини дронче разполага с много повече предварително зададени фигури в сравнение с масата дрони за начинаещи. Друга готина функция е забавения режим на излитане, в който просто подхвърляте дрона от дланта си за да зарботят пропелерите.

Обаче най-забавната част идва когато монтирате оръдието или щипката. Щипката се монтира към долната част на дрона и се свързва с машинката посредством кабел, който обвива тялото на дрончето. Оръдието, от друга страна, просто се прикрепя отгоре на дрона към “LEGO” плочката, за която вече споменахме.

Щипката може да издържи тежест от около 4 грама, така че не очаквайте доставки в стила на Amazon. И все пак, можете да си измислите свои собствени игрички, които да поставят способностите ви на пилот на оптималния тест. Определено е доста по-готино да се занимавате с новото Mambo отколкото просто да си летите с някой от останалите дрони за начинаещи. Още по-добра идея, ако имате повече от един Mambo дрон, вероятно бихте могли дори да измислите някакъв вид отборен спорт. Но дори и просто събирането на стационарни малки предмети може да се окаже доста трудно, но и занимателно забавление.

Оръдието пък има пълнител, който може да държи до 6 топчета. Към дрона получавате комплект от 50 сачмички, което на пръв поглед звучи супер. Но топчетата са толкова мънички, че трудно се намират след като изпразните пълнителя по някоя мишена.

Съчмите, обаче, не излизат с голяма скорост, така че пораженията ще бъдат минимални. Въпреки това, без проблем може да си направите импровизирано стрелбище и да стреляте по леки платмасови чаши примерно. Друга супер идея е “догфайт” или въздушна битка между няколко Mambo дрона. Ако пък ви се струва прекалено, може просто да стреляте по членове на семейството …

Parrot Mambo – Камера

Дрончето е оборудвано с 0.3-мегапикселова камера, която в интерес на истинатаникак не е впечатляваща. За да добиетe по-ясна представа за качеството на снимките, сетете се качество на старите VGA уеб камери. Снимките са размазани и с доста шум, а цветовете са си ужасни. Най-доброто приложение на камерата би било да видите хола си от високо … Но не трябва да забравяме, че цената на дрона не е никак висока, което оправдава и качеството на камерата му.

Parrot Mambo – Живот на батерията и зареждане

В най-добрия случай – без аксесоари – можете да очаквате до 9 минути непрекъснат полет. Ако добавите и теглото на някой от допълнителните аксесоарите времето пада по-скоро към 6 до 7 минути. Не е кой знае какво, но си е достатъчно, за да се позабавлявате набързо. За щастие, зареждането отнема само 30 минути, когато дронът е свързан към 2A USB адаптер.

Можете да вземете резервна батерия за около 35 лева. Бих казал, че си заслужава да инвестирате в допълнителна батерия и зарядното устройство за да можете да зареждате втора батерия, докато дронът е в полет. Но … от Parrot казват, че зареждането чрез зарядно устройство отнема час и половина за една батерия.

Да си купя ли Mambo?

Ако търсите дрон за начинаещи, който има малко повече функции от повечето дрончета от тази категория, Mambo към момента е най-доброто, което може да вземете. Допълнителните аксесоари дават воля на въображението ви и дронът става много повече от просто хвърчило. А дори и качеството на камера да не е страхотно, пак си е нещо, което може да използвате.

Отгоре на всичко, управлението е сравнително лесно и приятно, понеже Mambo е доста пъргав във въздуха. Заради това този дрон е вероятно най-добрият избор за начинаещите пилоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *