петък, април 19, 2024
Home > Технологии > Gaming > Най-добрите конзоли за игри

Най-добрите конзоли за игри

Контролер за Xbox One

В момента всички конзоли за игри набират повече и повече почитатели. С това, самите игрови конзоли стават все по-добри, като в най-скоро време очакваме и нови много по-добри такива. А в момента има и страхотни ъпдейти на доказани игрови конзоли, като PS4 и Xbox One, респективно PlayStation 4 Pro и Xbox One X. Цялата тази конкуренция пък означава, че може да намериш страхотно игрова конзола на достъпна цена.

Разбира се, съперничеството между Sony, Microsoft и Nintendo продължава с пълна сила. Това поколение конзоли за игри е сравнително конкурентно и има добри причини да избереш конзола на всяка от тези марки. Нека още в началото да спомена, че най-добрата към момента е PlayStation 4 Pro. С навлизането на Google Stadia и очакваната нова генерация, която ще ни даде PlayStation 5 и нов Xbox, това ще се промени. Към настоящия момент обаче нещата стоят по следния начин.

Съдържание:

#1 PlayStation 4 Pro – overview на игрова конзола
#2 Xbox One X – overview на игрова конзола
#3 Nintendo Switch – overview на преносима игрова конзола

Как да избера правилната игрална конзола? – Накратко:
За кого е игровата конзола?
С какъв бюджет разполагаш?
Имал ли си конзола преди?
Как предпочиташ да играеш да играеш с приятели – онлайн или в една стая?
Какви конзоли за игри имат приятелите ти?
Какви игри смяташ да играеш?
Имаш ли 4K телевизор?
Какъв е бюджетът ти за скрити разходи?
Колко често гледаш филми/сериали в Netflix или в други стрийминг платформи

PlayStation 4 Pro

Игрова конзола PlayStation 4 Pro с контролер

Най-добрата игрова конзола

Защо да си я купиш: Това е най-добрата версия на най-популярната игрова конзола и има една камара ексклузивни заглавия, които можеш да играеш само на PS4.

За кого тази игрова конзола: Чисто и просто – конзолата е подходяща за всеки!

Защо избрах PlayStation 4 Pro

PlayStation4 Pro е най-добрата версия на най-популярната конзола за игри, която може да се купи днес. С 4К, HDR10 съвместимост и огромната библиотека от ексклузивни игри, в момента това е наистина най-добрата plug-and-play игрова конзола.

Голяма част от игрите на пазара са достъпни както за PlayStation 4, така и за Xbox. И въпреки че и двете конзоли за игри имат много популярни франчайзи, достъпни само за конкретната конзола, то всяка година за PlayStation 4 излизат много повече такива заглавия. Същевременно, PlayStation има достъп и до добре познати Indie игри и нишови заглавия, като някой Японски RPG-та, които Xbox играчите не могат да игрят.

Това е и основната причина, поради която поставих PlayStation 4 Pro на първо място в класацията на най-добрите конзоли за игри. PS4 има най-добрата библиотека, a PlayStation 4 Pro прави всяка игра да изглежда просто страхотно. Вярно е, че Xbox One X е по-мощен от PS4 Pro, но там просто няма толкова много игри! И тук говорим за някои заглавия, които се превърнаха във фаворити на широката публика. Такива са God of War и Marvel’s Spider-Man.

Освен всичко друго, избирайки PS4 Pro можеш да поръчаш допълнително и PlayStation VR. Това е най-достъпният премиум VR хедсет, който можеш да си купиш. Междувременно, от Microsoft потвърдиха, че Xbox One X няма да поддържа виртуална реалност …

Често може да е трудничко да се възползваш от някой фийчъри на Pro-то, като HDR съпорта. Но подобренията, които тази игрова конзола прави дори на неоптимизираните игри не са за испускане. Повечето големи заглавия предлагат до някаква степен поддръжка на системата, било то по-добър фреймрейт, 4K резолюция, HDR, или всички три.

Xbox One X

Конзола за игри Xbox One X с два контролера

Най-добрата игрова конзола за 4K гейминг.

Защо да си я купиш: С 4K Blu-ray плейър и HDR, конзолата дава достъп до супер игри и видео с отлично качество.

За кого тази игрова конзола: Играчи, които искат да играят игри и да гледат филми на най-високо качество на картината.

Конзола за игра Xbox One X
Xbox One X с Игра
Xbox One X – бял

Защо избрах Xbox One X

От Sony тръгнаха ударно с ъпдейта на PlayStation 4, но Microsoft си дадоха време и излязоха с по-добър хардуер в Xbox One X. Игровата конзола дава същият 4K Blu-ray и HDR видео плейбек като One S, но в същото време One X е с по-добра визуализация и при игрите. От Microsoft наистина не преувеличиха, като казаха, че Xbox One X е най-мощната домашна игрова конзола, която е правена. Конзолата обаче не поддържа VR, което може да разочарова тези от вас, които са се надявали на по-различен екпириънс.

PlayStation 4 наистина има по-добра библиотека. Но подобренията при Pro-то са видими само при игри, които са специално пригодени да поддържат функционалностите. Xbox One X, от друга страна, е много по-добър във впрягането на допълнителната си мощност за подобряването на визуализацията на всички игри, които пускате на конзолата. Microsoft също работят и на друг фронт – инвестиране в студиа, като Rare, което сравнително скоро пусна Sea of Thieves. Компанията също така наскоро придоби и някой големи студиа – Ninja Theory и Playground Games, така че може би има надежда …

За тези от вас, които все още не са се сдобили с 4K телевизор, предходните модели на игровите конзоли, които вече разгледах, а именно PlayStation 4 и Xbox One S, ще бъдат супер попълнение в гейминг арсенала.

NB!!! Имайте предивд, обаче, че в края на 2020 година очакваме следващата генерация игрови конзоли. Това са PlayStation 5 и моделът на Xbox, които ще бъдат още по-мощни.

Nintendo Switch

Преносима конзола за игра Nintendo Switch

Най-добрата преносима игрова конзола.

Защо да си я купиш: Искаш истинска конзола, която може да ползваш буквално навсякъде.

За кого тази игрова конзола: За всеки.

Защо избрах Nintendo Switch

Nintendo влезе в надпреварата при съвременните конзоли за игри като промени не как ползваш конзолата, а къде. Switch е преносима конзола за игра, която можеш да включиш към телевизора, като PlayStation и Xbox, или да използваш самостоятелно.

Преносимата конзола няма мощността да подкара последните издания на 4K и 60fps, като разгледаните игрови конзоли. Обаче съвсем спокойно можеш да играеш Doom (2016) на стабилни 30 fps където и да си. А това устройва повечето геймъри. В допълнение към най-новите издания, които можеш да подкараш, като Mortal Kombat 11 и предстоящият Doom Eternal, на Switch можеш да си пуснеш и някой класики като Skyrim и Dark Souls Remastered.

Nintendo Switch предлага все по-богат каталог от фърст парти игри, като Super Mario Odyssey и The Legend of Zelda: Breath of the Wild, както и страхотни индита (Stardew Valley, Celeste и Dead Cells). Наскоро, Nintendo обяви и VR кит, направен за тях от Labo. Въпросният VR кит позволява на по-малките играчи да се насладят на виртуалната реалност и същевременно да правят свои хедсетове, които да използват с преносимата конзола.

Nintendo Switch е супер придобивка и за хора, които вече имат PlayStation или Xbox. Платформата е функционална и има заглавия, които няма да излязат за Xobx и PlayStation.

Как тествахме игралните конзоли

Честно казано, избирането на игрална конзола е по-философски отколкото технически процес. Няма никакъв спор, че настолните компютри дават най-добрия фреймрей и най-високата резолюция. Заради това изборът на конзола се свежда до други фактори, като дизайн, библиотека с игри и допълнителни функции.

А как да избера правилната игрална конзола?

Саундбар Samsung Harman Kardon HW-Q90R върху поставка за телевизор

Изборът на игрова конзола може да бъде нещо много объркващо. Най-мощната или тази с най-голяма библиотека не винаги е правилният за теб избор. В крайна сметка, отговорът на въпроса „Каква игрална конзола да избера?“ не еднакъв за всички. Той по-скоро зависи от отговорите, на редица по-простички въпроси.

Ето ги и тях съвсем накратко:

 • За кого е игровата конзола?
 • С какъв бюджет разполагаш?
 • Имал ли си конзола преди?
 • Как предпочиташ да играеш да играеш с приятели – онлайн или в една стая?
 • Какви конзоли за игри имат приятелите ти?
 • Какви игри смяташ да играеш?
 • Имаш ли 4K телевизор?
 • Какъв е бюджетът ти за скрити разходи?
 • Колко често гледаш филми/сериали в Netflix или в други стрийминг платформи

За кого е игровата конзола?

Конзолите за игри са много популярни сред децата и младежите. Не са обаче малко и възрастните, които обичат да прекарват свободното си време пред конзолата. В най-общи линии, различните модели конзоли са подходящи за различни хора, според възраста им.

Nintendo Switch

Така например, Nintendo Switch е най-подходящата конзола за игри за семейства и по-млади геймъри. Тази конзола е като Дисни – абсурно е да ѝ се слага лимит на възрастта. Все пак обаче, няма как да отречем, че е игрите за Nintendo Switch са най-family-friendly. Достатъчно е само да се сетиш за някои от най-знаковите игри за конзолата – различните игри от серията Super Mario, Legend of Zelda и Pokemon. Игрите за Nintendo Switch в повечето случаи избягват реалистичното насилие и лошия език. Това обаче съвсем не значи, че геймплейят на игрите не е достатъчно добър.

Switch е преносима конзола, която можеш да вържеш към телевизора вкъщи и същевременно да си я носиш на по-дълги пътувания за да занимава децата. Освен това, онлайн комуникацията се ограничава с чат, за разлика от другите конзоли.

PlayStation 4

PlayStation-ът е подходяща игрова конзола за всеки малко по-възрастен. Както вече на няколко пъти споменах, тази игрова конзола има страхотна селекция от ексклузивни игри. В библиотеката ѝ ще намериш много развити сингъл плейър игри, със страхотна предистория, като God of War, Days Gone, The Last of Us и Horizon: Zero Dawn. Игралната конзола също така е и дом на популярни multiplatform онлайн игри, като FIFA, Call of Duty и други. Това, което липсва, са достатъчно игри за деца и семейни игри.

Xbox One

Игралната конзола е подходяща за по-големи деца, младежи и почитатели на Minecraft. Xbox предлага що-годе същото, което ти дава и PS4. Благодарение обаче на факта, че Microsoft закупи Minecraft преди известно време, това е предпочитаната платформа и за този феномен във видео игрите. Microsoft също така предлага Xbox One S за тийновете – супер конзола за игра на много прилична цена, както и One X – най-мощната конзола в момента за хората с по-големи възможности.

С какъв бюджет разполагаш?

Бял Xbox One контролер в зареждаща станция с клавиатура и мишка на заден фон

Докато игровите конзоли са на достъпни цени, в сравнение с геймърските компютърни конфигурации, цените им варират от около 5-600 лева до около 1000. Това си е голяма разлика. Затова най-добрият вариант е да прецениш кое е по-важно за теб – 4K гейминг, ексклузивните заглавия, онлайн играта, и т.н., и чак след това да избереш бъндъл, който те устройва.

Най-добрата игрална конзола като цена в момента е Xbox One S.

Имал ли си конзола преди?

Това никак не е маловажен въпрос. Тук иде реч за нещо, наречено „backward compatibility“ – възможността да играеш игри от по-старите генерации на конзолата ти. Не можеш да ползваш PS4 да играеш игри от по-стари конзоли на Sony. С тази конзола обаче имаш достъп до много стари PS заглавия през услугата PS Now. Уловката е, че ще трябва да платиш месечна такса, както при Netflix.

При Xbox One нещата са много по-прости. Тази игрова конзола ти дава възможността проста да вкараш диска на игра от предната генерация – Xbox 360, и да играеш. Тоест, Xbox One има backward compatibility. С Xbox One имаш и възможността да вкараш диска от Xbox 360 и просто да свалиш безплатно дигитално копие на играта.

Nintendo Switch може да е супер конзола за семейства и по-малки деца, но пък няма не е съвместима с игри от по-стари генерации.

Безспорно, тук победител е Xbox.

Как предпочиташ да играеш да играеш с приятели – онлайн или в една стая

Ако искаш да играеш с приятели или семейство в една стая, Switch е перфектната опция. Не че другите конзоли не са подходящи за целта, просто преносимата конзола за игри има доста сплит скрийн заглавия. При PS4 и Xbox, с предимство са онлайн мултиплейърите. Освен това, Switch идва с два контролера, за разлика от другите две конзоли за игра.

Какви конзоли за игри имат приятелите ти?

Това си струва да се вземе предвид при избора на игрова конзола. Ако искаш да играеш онлайн с приятели трябва да сте с едни и същи конзоли. Например, ако цъкаш FIFA 20 на PS4, онлайн може да играеш само с хора, които имат PS4.

Плюс това е готино да имаш някой познат, с който да си разменяш игри. PlayStation 4 има продадени над 80 милиона конзоли, така че няма да е грешно да твърдим, че това е най-популярната конзола.

Какви игри смяташ да играеш?

Ексклузивните заглавия от дълго време са решаващ фактор при избора на игрална конзола. PS4 и Nintendo Switch имат най-много ексклузивни заглавия, но Xbox също имат готини попадения, достъпни само за конкретната игрова конзола. Тук изборът е много субективен, понеже зависи от това дали има конкретна игра/поредица, която задължително искаш да играеш. Например, God of War, Horizon: Zero Dawn и Spider-Man (2018) са достъпни само на PS4, докато игрите от поредицата Forza и Halo могат да бъдат играни само на Xbox.

Имаш ли 4K телевизор?

Ако искаш да имаш мощна конзола, на която да играеш игри със страхотна графика, изборът ти се свежда до PS4 Pro и Xbox One X. Игровата конзола на Microsoft ти предлага истински 4K гейминг, докато при PS4 Pro, само някой игри имат подобрения, които доближават графиката до 4K. Та ако имаш 4K телевизор и просто искаш да се насладиш на страхотна графика на популярни AAA заглавия, Xbox One X е игровата конзола за теб.

Какъв е бюджетът ти за скрити разходи?

Близък план на бял Xbox One контролер, съвместим с телефон

И трите игрови конзоли са готови за игра още с изваждането от кутията. Има обаче някои допълнителни разходи за аксесоари и услуги, които е добре да предвидиш. Всичко зависи от личните ти предпочитания, но това определено е фактор, който да обмислиш, когато избираш игрова конзола.

Допълнителни разходи при Nintendo Switch

 • Задължителни аксесоари – кейс за носене (ако планираш да го носиш на почивка, примерно)
 • Препоръчителни аксесоари – допълнителни контролери, зарядно за контролера
 • Потенциални разходи – състезателен волан, докинг станция за контролер, адаптер за кола

Допълнителни разходи при Xbox One

 • Задължителни аксесоари – Xbox Live Gold, Xbox Play and Charge kit
 • Препоръчителни аксесоари – Стерео хедсет адаптер, външен хард диск, допълнителен контролер
 • Потенциални разходи – волан, Xbox Elite контролер

Допълнителни разходи при PlayStation 4

 • Задължителни аксесоари – PS Plus
 • Препоръчителни аксесоари – Хедсет адаптер; допълнителен контролер, хард диск, VR сет
 • Потенциални разходи – волан, PlayStation Move контролери

Колко често гледаш филми/сериали в Netflix или в други стрийминг платформи?

Ако често гледаш сериали и филми в някоя популярна стрийминг платформа – Xbox One и PlayStation 4 са двете опции, които имаш. От двете, Xbox-ът е по-добрият избор за киноманите, понеже тя е единствената конзола, която предлага 4K Blue-Ray.

И така, веднъж щом намериш отговор на гореизборените въпроси, ще намериш отговора на въпроса коя е най-добрата игрова конзола за теб.

Успех!

Косьо Н.
Косьо е запален геймър от далечната 2004 година. Предпочита конзолата (Xbox One X), но от време на време пуска и PC-то. Сред любимите му заглавия са Red Dead Redemption 2, Battlefront II, всичките Assassin's Creed. Гилти плежърът пък е Fortnite ... въпреки всичко това Косьо е женен с едно дете. В 10Brutes пише предимно за игри и технологии.
https://twitter.com/KitzWicked

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *