понеделник, май 20, 2024
Home > Технологии > PC > Най-добрите графични таблети за 2018

Най-добрите графични таблети за 2018

Графичен таблет Wacom с писалка върху активната плою и лаптоп във бекграунда

По-рано, когато нямаше таблети за рисуване, художниците и дизайнерите ползваха парче хартия, четки и моливи. Трябваше да имат арсенал от четки с различна дебелина и качествени моливи, за да могат да разкрият уменията и потенциала си. А ако нещо се обърка с творбата, триенето беше доста трудна задача. Обаче нещата станаха по-простички с излизането на софтуер от типа на Adobe Illustrator, Photoshop и Autodesk Sketchbook. По-голямата част от професионалистите преминаха към цифровия начин на работа. Причината беше софтуерът, който предлага много полезни инструменти, включително такива, които революционизираха начина на създаване на изкуство. И все пак мишката не е толкова прецизна като човешката ръка. За да разреши проблема, Wacom излезе с инструмент, който пренася картината от листа директно на екрана на компютъра. Това е така натеченият графичен таблет или познат още като таблет за рисуване. Wacom Intuos Pro & Intuos Draw са много популярни модели тблети, тъй като те се считат за едни най-добрите дигитални таблети на пазара.

Ако планирате да си купите най-добрият таблет за рисуване, чувствителността, големината и точността са ключовите спецификации, които трябва да вземете предвид. В случай че това е първият ви графичен таблет, то изборът ще е труден. И така, предлагаме ви едно кратко ръководство на купувача плюс списък с десетте най-добри графични таблета за 2018 година.

Как да изберем най-добрия графичен таблет за рисуване?

Повечето от графичните таблети работят като свързано устройство, което означава, че ще ви е необходим отделен монитор. Някои графични таблети от висок клас дори включват дисплей. Това означава, че можете да рисувате на същата повърхност, където се визуализира и творбата ви. Обикновено тези графични таблети от висок клас попадат в по-високата категория. Съответно са и по-скъпи и се използват предимно от професионалисти.

А това са характеристиките, които трябва да имате предвид при закупуване на графичен таблет за рисуване.

Размер

Когато купувате таблет за рисуване, размерът дава голяма разлика и има значение. По-голямата повърхност ще ви даде достатъчно пространство за рисуване, а и по-големите графични таблети в повечето случаи имат клавишни комбинации. Оттам идва и възможността за ефективна работа.

Чувствителност към натиск

Графичните таблети улавят движението на писалката, като вземат предвид и силата на натиска на писалката върху повърхността. Много от тези таблети са снабдени със сензор за чувствителност на натиска, който следи налягането. Това означава, че когато натискате писалката докато рисувате, ще се появи по-дебела линия. Имайте предвид, че таблетите за рисуване с нива на налягане 2048 улавят повече информация от тези с 1024 нива на налягане. Накратко, по-голямата чувствителност ще ви даде по-голям диапазон в дебелината на линиите

Бутони

Много графични таблети се предлагат с функционални бутони, които могат да бъдат програмирани според вашите нужди. Някои модели включват клавиши около зоната за чертане, докато други имат клавиши на писалката. Функционалните клавиши на писалката могат да ви спестят доста време. Тези бързи бутони ви позволяват директно да достигнете до бързите команди и любимите си настройки, без да се налага да навигирате през таблета …

LPI

Друг важен показател, който да вземете предвид при избора на дигитален таблет е LPI (lines per inch) или по-просто казано – броя дигитални линии, които се се събират на един линеен инч от от активната повърхност на устройството. Представете си, че таблетът ви за рисуване има резолюция от 1024 LPI. Това означава, че на всеки линеен инч от активната повърхност са побрани цели 1024 чувствителни на натиск линии. Тези линии “усещат” върха на писалката по време на работа и пренасят по-точно изображението на екрана.

RPS

Report Rate Speed или скорост на изпращане на отчети е единица, която измерва колко пъти в секундата дигиталният таблет изпраща информация за позицията и натиска на писеца към компюртъра или лаптопа към който е свързан. Повечето съвременни таблети за рисуване имат над 200 RPS, което си е стандарта за добър таблет.

Топ 10 на най-добрите дигитални таблети за 2018 година

А сега нека да разгледаме някои от най-добрите графични таблети за рисуване на пазара. Списъкът ни включва таблети в диапазона от около 50 лева (графични таблети от нисък клас) до няколко стотин лева. Все пак, не всеки се нуждае от най-скъпия таблет за рисуване, особено начинаещите. Ето ги и нашите предложения:

#1 Графичен таблет Wacom Intuos Pro

Снимка на дигитален таблет Wacom Intuos (Medium) с писалка

Графичният таблет Wacom Intuos идва в три варианта с разлика в размера на пада. Устройството има чувствителност на натиск, която може да варира в 8192 нива на чувствителността на писалката. Този таблет за рисуване на Wacom идва и с няколко тъч жеста, които могат да се персонализират в зависимост от предпочитанията на потребителя. Тази супер комбинация от висока чувствителност на натиска и възможността за конфигуриране на тъчпад жестове дава възможност на таблета да изпъкне пред конкуренцията и напълно способен да се справи с по-сложни задачи.

Освен това, таблетът за рисуване се предлага с ExpressKeys и Touch Ring фунцкии, които може да настроите според изискванията си. Те ви дават бърз достъп до всички любими софтуерни шорткъти. За каквото и да ви трябва таблетът – рисуване, скициране, оцветяване или фотошопинг, Wacom ще се справи с лекота. Този модел графичен таблет за рисуване прави работата ви и по-ефективна, тъй като осигурява по-естествено и интуитивно творческо изживяване. Така може да създавате и споделяте творбите си по-бързо и по-качествено. Всички изброени по-горе функционалности правят този таблет за рисуване на Wacom най-добрият вариант.

Таблетът за рисуване се предлага в 3 варианта – малък / среден / голям

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Wacom Intuos Pro (Medium)
Активна повърхност 22 x 14.7 сантиметра
Чувствителност на натиск 8192 нива
Резолюция 5080 LPI
Брой USB портове 1 порт
Бутони 8 бутона
Възможност за безжична връзка Вграден Bluetooth
Тегло 680 грама

#2 Графичен таблет Huion INSPIROY Q11K

Снимка на таблет за рисуване Huion Inspiroy с писалка на поставка в дясно от таблета

Huion е мощен графичен таблет за рисуване, който същевременно не е толкова високобюджетен. Таблетът е направен с ултра-тясна рамка, за да предостави максимално голяма работна повърхност и място за други устройства, като клавиатурата например. Таблетът може да се похвали с 28 сантиметрова повърхност за рисуване и отделен панел с 8 бутона, които може да персонализирате според желанията си, както и допълнителен пад между бутоните, който се ползва за тъч жестове. Чувствителността на натиск от 8192 нива ви позволява да избирате разнообразие от линии в зависимост от натиска, който прилагате. Колкото по-висока е чувствителността на натиска, толкова по-голя точност получавате. Графичният таблет за рисуване Huion Inspiroy Q11K е съвместим с операционна система от Windows 7 и нагоре, както и с Max OS, което го прави лесен и удобен за употерба.

По отношение на връзката, графичният таблет идва с 2.4GHz безжична мрежова поддръжка, която не само го прави безпогрешен при рисуване и скициране, но и улеснява сдвояването с други устройства. Устройството е снабдено с 2500 mAh батерия, която, според произовдителя, осигурява възможност за повече от 40 часа непрекъснато използване. Като цяло, Huion Inspiroy Q11K е един от най-добрите графични таблети с чувствителност 8192, който може да купите през 2018 година.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Huion Inspiroy Q11K
Активна повърхност 28 сантиметра
Чувствителност на натиск 8192 нива
Резолюция 5080 LPI
Свързване 2.4 GHz Wireless Connectivity
Писалка Ергономична писалка с 8 връхчета
Батерия 2500 mAh • 40 hours
Тегло 880 грама

#3 Графичен таблет Wacom Intuos Draw CTL490DW

Бял таблет за рисуване Wacom и стилус

Wacom Intuos Draw е страхотен таблет за рисуване, който е доста широчък и лесен както за употреба с една, така и за употреба с две ръце. Серията Creative Pen and Touch на Wacom ви предоставя всички най-важните неща, които бихте очаквали от графичния таблет за рисуване, и ви предоставя лесен начин да започнете да възприемате по-артистично и творчески работата с цифровите технологии. Супер таблет, особено за начинаещите.

Графичният таблет Wacom Intuos Draw е без батерии и работи само когато е свързан с компютър или лаптоп. Той е чувствителен на натиск и е снабден с 1024 нива на чувствителност на натиска. Таблетът има мулти тъч функционалност, която позволява персонализацията на бързи команди и улеснява работата с устройството. Този модел Wacom таблет тежи 360 грама и безпроблемно може да си го носите в чантата за лаптопа. Устройството има работна площ от 17.8 сантиметра и може да бъде лесно използвано и от левичари. Като цяло, Wacom Intuos Draw е една от най-добрите графични таблети за рисуване за начинаещите, предлагайки добър набор от функционалности на достъпна цена.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Wacom Intuos Draw CTL490DW
Активна повърхност 17.8 сантиметра
Чувствителност на натиск 1024 нива
Резолюция 2540 LPI
Свързване USB порт
Бързи бутони 4 бутона
Тегло 360 грама

#4 Графичен таблет Ugee M708

Снимка на таблет за рисуване Ugee M708

Ugee M708 е доста удобен джобен графичен таблет, който е наполовина по-малък от конкурентите си. За сметка на това, обаче, по-малкият размер не означава по-малко мощнност. Таблетът е снабден с 25.4 на 15.2 сантиметра (10 на 6 инча) активна повърхност за чертане и дава резолюция от 5080 LPI (линии на инч). Таблетът има много впечатляващ отчетен процент и може да регистрира около 230 отчетa в секунда. С други думи, таблетът изпраща информация за позицията на стилуса по повърхността 230 пъти в секунда. Този таблет за рисуване има опция за задаване на 8 команди за бърз достъп от потребителя, като позволява настройка според предпочитанията и изискванията ви.

Подобно на другите по-скъпи съперници на този графичен таблет в списъка ни, Ugee M708 идва с 2048 нива чувствителност на натиск на писалката, което придава усещане за рисуване на хартия. Таблетът за рисуване поддържа широка гама от операционни системи – всички операционни системи Windows и Mac OS X 10.6 и по-нови. Ugee има прилично сътрудничество с различни компании и следователно може да се използва с Photoshop, Photoshop CC, Illustrator, Lightroom, Corel Painter, Autodesk MAYA, Pixologic ZBrush и много други. В края на краищата, това е перфектното решение, ако сте ограничени в бюджета и търсите графична таблет за чертане и проектиране.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Ugee M708
Активна повърхност  25.4 x 15.2 сантиметра
Чувствителност на натиск 2048 нива
Резолюция 5080 LPI
Свързване 2.4 GHz Wireless Connectivity
RPS 230 RPS
Бутони 8 шорткъта, къстъмизирани от потребителя
Свързване USB кабел
Тегло 590 грама

#5 Графичен таблет Turcom TS-6610

Изображение на графичен таблет Turcom TS 6610 на бял фон

На пръв поглед Turcom TS-6610 изглежда много подобен на Huion H6010 Pro като дизайн. Качеството на изработка на Turcom TS-6610 е много солидно, а самият таблет е лекичък. Това го прави удобен за носене в раница или чанта за лаптоп. С 8 хардуерни клавиша Turcom TS-6610 дава възможност на потребителите за бърз достъп до любимите инструменти, значително оптимизирайки работния процес. Голямата активна повърхност от 25.4 на 15.9 сантиметра (10 на 6.25 инча) осигурява достатъчно място за да покажете креативността си с максимален комфорт. Масата потребители вземат предвид на първо място големината на пада при избора на графичен таблет за рисуване.

Цифровата писалка, която се е включена в пакета, има 2048 нива на чувствителност на натиска, което ви позволява да създавате вариации в ширината на линията и непрозрачността. По отношение на точността, Turcom TS-6610 изпраща 220 отчета в секунда, което значи, че няма забавяне във визуализацията на рисунките. В случай, че ви притеснява съвместимостта на таблета с различни видове софтуер, то няма страшно – Turcom е съвместим с всички основни софтуерни пакети на Adobe, Corel, Autodesk в платформите на Windows и Mac. Turcom TS-6610 е страхотен вариант графичен таблет за рисуване за начинаещи, имайки предвид неговите характеристики, качество и цена.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Turcom TS-6610
Активна повърхност 25.4 на 15.9 сантиметра
Чувствителност на натиск 2048 нива
Резолюция 5080 LPI
RPS 220 RPS
Свързване USB порт
Бързи бутони 8 експресни клавиша
Тегло 1000 грама

#6 Графичен таблет XP-Pen Star 05

Xp Pen 05 със скосен ляв ръб и стилус

XP-Pen Star 05 е много тънък таблет за рисуване със страхотен минималистичен дизайн и скосен ръб вляво. Скосеният ръб има няколко бутона за по-добър достъп до инструменти и функции, за да се подобри максимално работният процес. Активната област от 20.3 на 12.7 сантиметра (8 на 5 инча) не е твърде голяма, но не е и прекалено малка за да затруднява работата. Въпреки това, може би би било по-добре да се осигури малко по-голяма активна повърхност, като се има предвид размерът на таблета. Значителна част от цялата повърхнина на таблета за рисуване изглежда като пропиляна.

Стилусът, който влиза в комплекта, е доста елементарен, работи без батерии и има само два бутона. Тези бутончета могат да се използват за увеличаване и намаляване на мащаба при чертане. За съжаление, писалката няма бутон за триене, което, за да бъдем честни, си е доста разочароващо. Когато става въпрос за рисуване, настройката на таблета е безпроблемна с функцията за безжична връзка. Тя ви позволява да започнете да чертаете, както се казва, директно като извадите таблета от кутията. Като цяло, XP-Pen Star 05 е добра таблет за начинаещи, който да запознае потребителя с цифровото изкуство или графичното проектиране.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване XP-Pen Star 05
Активна повърхност 20.3 x 12.7 сантиметра
Чувствителност на натиск 2048 нива
Резолюция 5080 LPI
RPS 250 RPS през USB, 150 RPS през Wireless Mode
Свързване Wireless / USB
Батерия 780 mAh литиева батерия
Тегло 900 грама

#7 Графичен таблет Huion 420

Снимка на дигитален таблет Huion 420

Huion 420 е компактен таблет за рисуване. Има активна повърхност от 10.2 сантиметра на 5.7 сантиметра (4 на 2.23 инча). Не се очудвайте от размерите на таблета! Той е идеален заместител на мишката при рисуването, та дори и в игрите. Има 2048 нива на чувствителност на налягането и разполага с допълнителна зона за разширено използване. Малкият и компактен Huion 420 идеално пасва на размерите на калъф за лаптоп или чантичка, което го прави много удобен за носене. Макар и малък по размер, Huion 420 не отстъпва на конкурентите си в спецификациите.

Графичната таблет за рисуване Huion 420 разполага с резолюция от 4000 LPI и прилична скорост на реакция от 200 отчета в секунда. Таблетът може да се използва удобно и от левичари, и е съвместим както с Windows, така и с Mac OS X. Графичният таблет за рисуване е доста лекичък и тежи едва около 397 грама. Цената на таблета за рисуване също е изключително ниска, което го прави подходящ избор за първи графичен таблет.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Huion 420
Активна повърхност 10.2 х 5.7 сантиметра
Чувствителност на натиск 2048 нива
Резолюция 4000 LPI
Свързване USB кабел
Тегло 397 грама

#8 Графичен таблет Huion H610PRO

Таблет Huion H610PRO с ръка, която държи стилус

Huion H610 Pro е бюджетен графичен таблет за рисуване, който същевременно не отстъпва и по качество на по-скъпите модели. Таблетът има 25.4 на 15.9 сантиметра (10 на 6.25 инча) активна повърхност за чертане, в горната част на която има 16 тъч бутончета за бързи команди. Освен тях, в лявата си част дигиталният таблет има 8 експресни бутона. Te дават допълнителна възможност за настройка на бързи команди и ускоряват процеса на работа. Резолюцията на устройството е 5080 LPI, което си е направо страхотно. Този таблет също така работи без батерии и идва с 2048 нива на чувствителност на налягане.

Писалката, която е включена в комплекта, се презарежда, а компанията прозводител твърди, че тя може да издържи 800 часа непрекъснато използване при само 2 часа зареждане. Конкретният таблет за рисуване е съвместим с всички Windows и Mac OS X. Също така поддържа повечето графични софтуерни пакети като Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Painter, Autodesk Sketchbook, Manga Studio, Clip Studio, Zbrush и др. Таблетът има много добра скорост на доставяне на отчети – 233 (RPS) отчета в секунда. Устройството тежи около 1.130 грама, което е супер предвид размерите му.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Huion H610PRO
Активна повърхност 25.4 на 15.9 сантиметра
Чувствителност на натиск 2048 нива
Резолюция 5080 LPI
RPS 233 RPS
Тегло 1130 грама

#9 Графичен таблет Huion 680s

Черен таблет за рисуване Huion 680s със стилус и навит USB кабел

Huion 680s е може би най-малкият по размери и съответно – най-лесно преносимия дигитален таблет в нашия списък. Той е специално проектиран за начинаещи, които търсят не чак толкова луксозен таблет за рисуване, а по-скоро практичен и на достъпна цена. Що се отнася до характеристиките, Huion 680s идва с 2048 нива на чувствителност на налягане. Huion Pen, който е включен в пакета, работи с една батерия AAA. Батерията може да издържи около 40 часа, което си е окей предвид цената на графичния таблет. Що се отнася до свързването, този модел дигитален таблет на Huion работи само чрез USB кабел, който също е включен в комплекта. Съвместим е с платформите на Mac и Windows, което го прави подходящ за начинаещите.

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Huion 680s
Активна повърхност 20.3 x 15.2 сантиметра
Чувствителност на натиск 2048 нива
Резолюция 4000 LPI
RPS 200 RPS
Свързване USB кабел
Тегло 540 грама

#10 Графичен таблет Wacom Bamboo CTL471

Wacom Bamboo таблет за рисуване със стилус

Wacom Bamboo е по-лек вариант на един от представените по-горе дигитални таблети на Wacom – Intuos Pro. Той е малък и удобен за носене, като същевременно компанията производител не е пестила от функционалностите. Bamboo CTL471 идва със сравнително малка активна работна площ от 14.7 x 9.1 сантиметра (5,8 х 3,6 инча). Този модел дигитален таблет на Wacom предлага 1024 нива на налягане и има резолюция от 2540 LPI. Таблетът е съвместим както с Windows, така и с Mac OS X. Пакетът включва бамбукова писалка и 3 различни връхчета за писалката с различна дебелина, които да използвате според случая. Таблетът е може да се завърти така че да бъде лесно и удобно използван и от левичари

Хардуерни спецификации на графичен таблет за рисуване Wacom Bamboo CTL471
Активна повърхност 14.7 x 9.1 сантиметра
Чувствителност на натиск 1024 нива
Резолюция 2540 LPI
RPS 133 RPS
Свързване USB Type A (PC) , USB Micro (таблет)
Тегло 240 грама
Яна
Яна е магистър по "Events and conference management" и от съвсем скоро - майка на малкия Явор. В свободното си време обича да чете книги за възпитание на деца и детска психология. В 10Brutes Яна пише статии за продукти за деца, лайфстайл, дом и градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *