понеделник, май 20, 2024
Home > Спорт > 10-те Най-добри и Евтини Надуваеми лодки за Риболов + Ръководство на Купувача

10-те Най-добри и Евтини Надуваеми лодки за Риболов + Ръководство на Купувача

Рибар в надуваем каяк на фона на скалисти планини и иглолистна горичка

Една от причините да си купите надуваема лодка за риболов е че този тип лодки почти по нищо не отстъпват на алуминиевите или тези от стъклопласт. Дори напротив, често пъти са дори по-удобни заради това че са лесно преносими, не заемат почти никакво място, стабилни са и не на последно място, надуваемите лодки са много по-евтини. Но как да изберем подходящата надуваема/гумена лодка? За целта, на базата на няколко основни характеристики, сме подбрали 10 най-добри според нас надуваеми лодки за риболов и ще ви запознаем с основните съвети относно избора на лодката, съхранението и правилната ѝ поддръжка.

Модел Надуваема Лодка за Риболов Линк към продавача
Voyager  300 – виж продукта Виж в Emag
Intex Challenger 2 – виж продукта Виж в Emag
Kolibri K-190 – виж продукта Виж в Emag
Kolibri K-220T – виж продукта Виж в Emag
Intex Mariner 3 – виж продукта Виж в Emag
Kolibri KM-200 SC – виж продукта Виж в Emag
Bestway HYDRO-FORCE – виж продукта Виж в Emag
Kolibri KМ-280 BOOK – виж продукта Виж в Emag
Kolibri KM-300D – виж продукта Виж в Emag
Bestway Hydro-Force Mirovia (РИБ надуваема лодка) – виж продукта Виж в Emag

#10 Надуваема лодка за риболов Voyager 300

Тъмнозелена надуваема лодка Voyager 300 с 2 алуминиеви гребла в кокпита
Надуваема лодка за риболов Voyager 300 – Виж продукта в EMAG

С цена от 134 лева, Voyager 300 на Bestway е много подходящо бюджетно решение за плаване и риболов в тихи води. Направена е така че да се подготвя за приводняване изключително бързо и лесно, което пък е плюс, ако нямате много опит. Ето малко повече информация за лодката, която да ви помогне с избора:

 

Размери на надутата лодка: 243 сантиметра на дължина; 102 сантиметра на широчина.
Капацитет: Лодката се води триместна (2+1), но максималната ѝ товароподемност е 190 килограма.
Допълнения към надуваемата лодка: Комплектът включва 2 гребла по 125 сантиметра; Помпа трябва да бъде закупена допълнително.

Конструкция на надуваема лодка Bestway Voyager 300:

Корпусът на плавателния съд е изработен от качествен винил – 16.8 gauge. За по-голяма безопаснот надуваемата лодка е направена от 3 камери и е опасана от въже, което да използвате в случай на нужда. Както при повечето модели надуваеми гумени лодки за риболов, Voyager 300 е оборудвана със стойки и ключове за греблата, както и две поставки за въдици. Като преимущество на лодката можем да отбележим, че има възможност към нея да бъде монтиран извънбордови двигател с максимална мощност до 4 конски сили.

Транспортиране и надуване:

Поради размерите си и сравнително мекия винил, от който е изработена лодката, тя е доста лека – едва 15 килограма.

Предвид цената, лодката не блести със по-особени характеристики. В комплекта дори не е включена цена за помпа и за разлика от другите модели, Voyager 300 не е окомплектована с надуваеми възглавнички или дъска за сядане.

#9 Надуваема лодка за риболов Intex Challenger 2

Жълта лодка за риболов Intex Challenger 2 с две гребла и помпа на борда
Intex Challenger 2 – Виж продукта в EMAG

Challenger е много добро решение, особено ако ви е първата надуваема лодка и ще я ползвате за риболов в по-спокойни води или плаване за удоволствие в езеро например. В лодката има предостатъчно място за 2-ма човека (от там идва и моделът – Challenger 2) така че без проблем може да вземете още един рибар на борда. Ако пък предпочитате нещо още по-малко и евтино, Intex Challenger се продава и във вариант с 1 място като съответно и цената е по-ниска за този модел (53 лева и може да бъде намерен на сайта на Емаг).

 

Размери на надутата лодка: 236 сантиметра дължина на 114 сантиметра широчина
Капацитет на лодката: 170 килограма / 2-ма човека
Допълнения към надуваемата лодка: Комплектът включва две алуминиеви гребла с дължина 122 сантиметра, както и помпа за надуване на лодката.

Конструкция на надуваемата лодка Intex Challenger 2

Лодката е конструирана от трислоен материал – “Super Tough”, който се състои от 2 външни слоя висококачествен винил и слой полиестер по средата. Материалът е достатъчно здрав да устои на износване, абразия и удари и е устойчив на масла и солена вода. Но дори в случай на пробив, няма страшно, лодката е конструирана с три издръжливи въздушни камери, които ще ѝ позволят да остане над водата. Надуваемата лодка, също така, е оборудвана със заварени поставки и ключове за греблата. Безопасността е подсигурена от халка за захващане на носа, както и въже, което опасва лодката и може да бъде използвано в случай на необходимост.

Транспортиране и надуване:

С изпуснат въздух лодката лесно се сгъва в размери подходящи за транспортиране. Теглото на лодката е 15.5 килограма, което я прави лесна за пренос дори от сам човек. Лодката има 2 Бостън клапъна на корпуса, с които тя лесно и бързо може да бъде надута и спусната.

#8 Надуваема лодка за риболов Kolibri K-190

Тъмнозелена надуваема лодка за риболов - Колибри К190 с гребла по двата борда
Надуваема лодка Колибри К190 – Виж продукта в EMAG

На осмо място в класацията ни за надуваеми лодки се нарежда украинската Kolibri K 190. Надуваемата лодка е едномстна, изключително лека (едва 12 килограма) и почти не заема място в багажника ви, което я прави удобна за транспортиране и съхранение. Освен това, тя е изработена от здрав PVC винил – 750 грама/кв.м.

 

Размери на надутата лодка: 190 сантиметра на дължина; 105 саниметра на широчина.
Капацитет: Конкретният модел надуваема лодка е едноместен с максимално натоварване от 100 килограма.
Допълнения към надуваемата лодка: Към комплекта са включени: чанта за транспортиране, две гребла, седалка (тип „пейка“), механична въздушна помпа, както и комплект за ремонт. Този модел надуваеми риболовни лодки имат и гаранция на материала и шевовете от 3 години.

Конструкция на надуваема лодка Kolibri K-190:

Както вече споменах, корпусът на лодката е изработен от здрав PVC пет-пластов винил – 750 гр/кв.м., който е устойчив на по-сериозни сблъсъци с твърди повърхности, UV лъчи, нефтени продукти, както и големи температурни амплитуди. За качеството на изработката свидетелстват сертификатите, които покриват международни стандарти за качество – ISO / D 6185. Лодката е двукамерна, а двата балона с диаметър 28 сантиметра са свързани помежду си, което пък спомага за перфектния баланс на плавателния съд.

K-190 е подходяща за по-малки водни басейни и спокойни води, тъй като тя няма кил, който да придава допълнителна стабилност във водата.

Надуваемата рибарска лодка е оборудвана с две пластмасови дръжки на носа и кърмата за по-лесен транспорт. Снабдена е с удобни стойки за гребла, както и прикрепени към корпуса ключове, към които се монтират греблата.

Комфорт:

Лодката е оборудвана със седалка, тип “пейка”, което определено е преимущество. Системата, която е използвана от Kolibri за захвата на греблата, също е много удобна и предвид факта, че на този модел надуваема лодка не може да бъде монтиран извънбордови двигател, тя е още по-ценна.

Транспортиране и надуване:

Лодката е много лека – едва 12 килограма, което я прави лесна за транспорт и съхранение. Към комплекта е включена и чанта за транспорт, което допълнително ви улеснява.

#7 Надуваема лодка за риболов Kolibri-220T

Снимка на надуваема лодка Колибри К220Т на бял фон, погледната отгоре
Надуваема лодка за риболов Колибри К220Т – Виж продукта в EMAG

Ако пък търсите нещо малко по-голямо на достъпна цена, Kolibri предлагат едно супер решение – Kolibri 220-T. Отново на украинската компания Kolibri (бивш военен завод, което е още едно свидетелство за качествената изработка и издръжливостта на надуваемите лодки) моделът е с товароподемност от 160 килограма, твърдо дъно и две пейки, което означава, че може да вземете на борда още един по-лек пасажер. В допълнение, лодката позволява монтажа на транцева дъска, на която може да бъде прикрепен извънбордови двигател с мощност до 3 конски сили. Kolibri 220-T спада към класа надуваеми лодки за риболов, които идват на много привлекателни цени – 455 лева, и се отличават с превъзходно качество на изработката.

Размери на надутата лодка: 220 сантиметра на дължина, 130 сантиметра на ширина с диаметър на балона от 34 сантиметра.
Капацитет: Този модел надуваеми рибарски лодки с твърдо дъно са с капацитет 1 + 1. Максималното натоварване е 160 килограма, което позволява качването на пасажер (дете) на борда.
Допълнения към надуваемата лодка: В комплекта на надуваемата лодка са включени чанта за транспорт, две гребла, помпа за надуване на лодката, ремонтен комплект, както и оребрено твърдо дъно. Kolibri 220-T идва със серификат за качество и паспорт.

Конструкция на надуваема лодка Kolibri 220-T:

Надграждайки над Kolibri 190, корпусът на 220-T е двукамерен и е изработен от издръжлив пет-слоен PVC винил (950 грама/кв.м). Материалът е устойчив на UV лъчи, солена вода, масло и бензин. 5-слойният винил пък търпи дори по-силни сблъсъци с твърди повърхности. Както всички модели на Kolibri, 220-Т също покрива международните стандарти за качество – ISO / D 6185, а гаранцията на шевовете и корпуса е 3 години.

Комфорт:

Този модел надуваема рибарска лодка също е окомплектован с две пластмасови дръжки (на носа и кърмата) за удобство. Към корпуса има и стойки за греблата, а ключовете, към които се монтират греблата, са подвижни и правят загребоците много по-лесни и удобни.
В комплекта на надуваемата лодка е включено и оребрено дъно, което гарантира стабилност при риболов. В лодката също така могат да бъдат монтирани две седалки тип “пейка”. Размерите на кокпита на лодката са 152 сантиметра на дължина и 62 сантиметра на ширина. Единственият недостатък е че на бордовете на надуваемата лодка няма монтирани стойки за въдици.

Транспортиране и надуване:

Теглото на Kolibri 220-T е 13.5 килоргама, а размерите на сгънатата лодка са 90x45x30, което я прави удобна за транспорт и съхранение. Както споменах по-горе, към комплекта получавате и бонус чанта за транспорт.

#6 Надуваема лодка за риболов Intex Mariner 3

Intex Mariner 3 с две гребла и помпа
Надуваема Лодка Intex Mariner 3 – Виж продукта в EMAG

Mariner 3 е част от про серията надуваеми лодки на Intex, конструирана за максимален комфорт, ефективност и издръжливост. Надуваемата лодка идва на доста по-висока цена от предните надуваеми лодки в класацията, но пък определено си заслужава предвид по-високото качество на изработка и издръжливостта на плавателния съд.

 

Размери на надутата лодка: 297 сантиметра на дължина; 127 сантиметра на ширина и 46 сантиметра на височина.
Капацитет: Лодката е триместна с максимално натоварване от 300 килограма.
Допълнения към надуваемата лодка: 2 гребла по 137 сантиметра всяко + помпа

Конструкция на надуваема лодка Intex Mariner 3:

Корпусът на Intex Mariner 3 е изработен от подобрен вариант на “Super Tough” материалът на Intex. Състои се от 3 отделни слоя – два външни PVC винил слоя с един вътрешен слой от решетъчен полиестер за подсилване в средата. Овен това, гумената лодка е и с надуваем кил за по-голяма стабилност във водата и твърдо дъно, изработено от обшити с PVC плат 16 на брой плоскости от така наречения водоустойчив морски шперплат. Изработката на твърдото дъно пък от своя страна позволява лодката да бъде навита дори без дъното да бъде разкачено. При транспорт обаче, определено по-добре би било да махнете дъното, понеже размерите на така навитата надуваема лодка са значително по-малки.

Тази гумена лодка с твърдо дъно е конструирана с три отделни въздушни камери, които я обезопасяват и повишават плаваемостта ѝ. В допълнение, корпусът на Mariner 3 е обшит с предпазен кант, който допълнително я предпазва от странични удари с по-остри повърхности.

Не на последно място, Intex са изработили този модел надуваема лодка с твърдо дъно с голямо внимание към малките детайли. Mariner 3 е оборудвана с два въртящи се ключа за греблата, стойки за гребла, две поставки за въдици, както и две чантички за аксесоари/храна. Като мярка за сигурност, корпусът на надуваемата лодка е опасан с въже.

Комфорт:

Към Intex Mariner 3 идват и две надувами възглавници, а твърдото дъно ви осигурява достатъчна упора. Ако не ви се гребе, на този тип рибарски лодки може допълнително да им бъде монтирана транцева дъска за извънбордови двигател с максимална мощност 2 конски сили (1.5 kW) и максимално тегло от 13.7 килограма.

Транспорт и надуване:

Както вече споменахме, лодката може да бъде навита дори без да бъде махнато дъното, но при всички случай е по-удобно то да бъде разкачено за транспорт. Теглото на лодката е 32 килограма и е оборудвана с 2 клапъна тип “Бостън” за бързо надуване и изпускане.

#5 Надуваема лодка за риболов Kolibri KM-200 SC

Изображение на надуваема лодка Колибри КМ-200 SC с по едно гребло на всеки борд
Надуваема моторна лодка Колибри КМ 200 SC – Виж продукта в EMAG

Под номер 5 в класацията ни влиза друг модел на надуваемите лодки Kolibri – KM-200 SC. Това е моторно-гребна лодка с твърдо дъно, която, предвид размерите си, е много подходяща за използване с извънбордови двигател. Максимално-допустимата мощност на двигателя, който може да бъде монтиран към надуваемата лодка, е 3.5 конски сили. Лодката е изключително компактна и се отличава с много добра стабилност и плавателност.

Размери на надутата лодка: дължина на лодката – 200 сантиметра; ширина на лодката – 140 сантиметра, диаметър на балоните – 38 сантиметра.
Капацитет: Максималната товароносимост на плавателния съд е 250 килограма, но вместимостта на лодката е 1 човек.
Допълнения към надуваемата лодка: В комплекта на надуваемата лодка са включени 2 алуминиеви гребла, оребрено твърдо дъно, седалка тип “пейка”, ремонтен комплект и механична помпа. Към надуваемата лодка получавате и сертификат за качество и паспорт.

Конструкция на надуваемата лодка Kolibri KM-200 SC:

Надуваемата лодка е конструирана от висококачествен 5-пластов подсилен PVC материал с плътност от 950 гр./кв.м. Поради това, корпусът на риболовната лодка е устойчив на големи температурни аплитуди – от -30 до +60 градуса по Целзий. Издържа на преки UV лъчи, солена вода, машинни масша и бензин. Подходяща е както за спокойни води, така и за крайбрежно плаване – лодката е сертифицирана с клас на мореходност CE: C – плаване до 5 морски мили от брега. За високото качество на изработката свидетелства и гаранцията – цели три години за материала и шевовете. Лодката е конструирана с 2 камери и увеличен диаметър на балоните от 38 сантиметра за по-голяма стабилност. В общи линии, предвид вместимостта си, надуваемата рибарска лодка Kolibri KM-200 SC е една много добра инвестиция, ако обичате спокойствието.

Лодката е окомплектована с 3 пластмасови хватки – една на носа и по една в задната част на балоните, до кърмата. Както при всички модели на Kolibri, лодката има гнезда за захващане на греблата и раздвижени въртящи се ключове, към които могат да бъдат монтирани греблата. По двата борда на плавателният съд има и въжета, които да бъдат използвани в случай на необходимост.

Комфорт:

Лодката е едноместна с много голяма товароносимост – 250 килограма. Размерите на кокпита са както следва – 110 сантиметра на дължина и 64 сантиметра на широчина. Направена е с една подвижна седалка тип “пейка”, а конструкцията позволява монтажа на извънбордови двигател с максимална мощност от 3.5 конски сили. Този модел надуваема лодка няма нужда от закупуването на допълнителна транцева дъска, понеже кърмата на лодката позволява монтажа на двигател.

Транспортиране и надуване:

Сгъната, надуваемата лодка е с размери 100х53х33 сантиметра, а теглото ѝ е 25 килограма. От гледна точка на съхранението, лодката не би трябвало да представлява проблем, но в сравнение с вече разгледаните модели, транспортът определено ще бъде по-труден.

#4 Надуваема лодка за риболов Bestway HYDRO-FORCE

Bestway HYDRO-FORCE с две гребла подпрени на левия борд
Надуваема лодка Bestway Hydro Force – Виж продукта в EMAG

Bestway пък предлага също едно много добро решение – Hydro Force 2+1, надуваема лодка с твърдо дъно и капацитет 2-ма възрастни + 1 дете. Плавателнят съд е проектиран както за тихи води – езера, реки, канали, така и за плитки крайбрежни води. Ако обичате компания или просто искате малко повече пространство, Bestaway е много добър избор. Максималната товароносимост на надуваемата лодка е 258 килограма, а в допълнение, тя е окомплектована с решетъчно твърдо дъно, конструирано от пластмасови ламели и осигуряващо допълнителна стабилност по време на риболова. Към лодката може лесно да бъде монтиран извънбордови двигател с максимална мощност от 3 конски сили за по-дълги плавания.

Размери на надутата лодка: дължината на надуваемата лодка е 230 сантиметра, а ширината ѝ е 137 сантиметра. Диаметърът на камерите е 37 сантиметра.
Капацитет: Максималната товароносимост на надуваемата лодка е 258 килограма, а капацитетът ѝ е 2 + 1 – двама възрастни и едно дете.
Допълнения към надуваемата лодка: Към комплекта на надуваемата риболовна лодка са включени решетъчно твърдо дъно, 2 броя алуминиеви разглобяеми гребла, както и седалка тип “пейка”.

Конструкция на надуваема лодка Bestway HYDRO-FORCE

Hydro-Force е надуваема лодка с твърдо дъно изработена от качествен трипластов винил – двата външни слоя са направени от PVC материал, а вътрешният слой е от полиестерна мрежа. Корпусът на съда се състои от 2 камери с диаметър 37 сантиметра и обем от 0.45 кубични метра, което подсигурява стабилността на лодката дори в плитки крайбрежни води и вълнение от 0.3 – 0.5 метра и скорост на вятъра – 4 метра в секунда.

За допълнителна защита бордът е обкантен с предпазна лента (буртик). Надуваемата лодка е с твърдо дъно, което пък дава допълнителна упора, а към транеца може да бъде монтиран извънбордови двигател. Този модел лодка не изисква допълниетлното закупуване на транцева дъска, което е още един плюс. Освен това, така направения транец захваща извънбордовия двигател доста по-сигурно в сравнение с надуваемите лодки, към които допълнително се монтира транцева дъска.

Комфорт:

Освен твърдото дъно, лодката е окомплектована и със седалка тип “пейка”, както и пластмасови подсилени дръжки по борда, които да улесняват преноса на плавателния съд. Много удобен е и механизмът за закопчаване и заключване на греблата, както и отводнителният клапан, който в някой ситуации може да ви спести доста работа.

Транспортиране и надуване:

Понеже надуваемата лодка е със стабилна транцева дъска, към нея могат да бъдат монтирани сгъваеми колесници, които да ви вършат чудесна работа при приводняването на лодката. Особено предвид теглото на лодката – близо 29 килограма, а ако решите да монтирате извънбордови двигател, колесниците са си направо задължителни. Този тип колела не са включени в комплекта на Bestway Hydro-Force. Надуването и подготовката на гумената рибарска лодка отнема около 30 минути.

#3 Надуваема лодка за риболов Kolibri KМ-280 BOOK

Снимка на лодка Колибри KM 280 Book
Надуваема моторна лодка Колибри КМ 280 – Виж продукта в EMAG

Познатите ни вече украински надуваеми лодки Kolibri влизат с още един модел в класацията ни – KM-280 Book. Може би едно от най-големите преимущества на този модел надуваеми рибарски лодки е наличието на клапан, който предотвратява повишаването на налягането, което на свой ред удължава живота на лодката ви. Размерите също са фактор – 280х148 сантиметра, като КМ-280 позволява на още по-голям извънбордови двигател от 5 конски сили.

Размери на надутата лодка: 280 сантиметра на дължина и 148 сантиметра на ширина. Балоните на надуваемата лодка са с диаметър от 39 сантиметра.
Капацитет: Товароносимостта на KM-280 BOOK е 351 килограма, а вместимостта – 2-ма човека. Ако сте готови да влезете без двигател и да жертвате малко място и комфорт, може да се съберете и повече.
Допълнения към надуваемата лодка: Стандартната окомплектовка на този модел надуваеми лодки с твърдо дъно включва чанта за транспорт, дъно тип “книжка” (BOOK deck), две гребла, две седалки тип “пейка”, комплект за ремонт, както и механична помпа. Както всички надуваеми лодки на Kolibri, KM-280 BOOK е сертифицирана и се продава със сертификат за качество и паспорт.

Конструкция на надуваема лодка Kolibri KM-280 BOOK:

Както по-стабилните надуваеми лодки на Kolibri, този модел също е изработен от 5-пластов PVC винил с плътност от 950 гр./кв.м, устойчив на солена вода, UV лъчи, големи температурни аплитуди, машинно масло и гориво. За разлика от досега-разгледаните модели обаче, KM-280 е с по-голям диаметър на балоните – 39 сантиметра, което придава и по-голяма стабилност на плавателния съд. Лодката е, също така, конструирана с 3 камери, което пък прави съда доста по-сигурен, а на кърмата директно може да бъде монтиран извънбордови двигател благодарение на стационарно-монтирания транец. Дъното, тип “книжка”, е изработено от така наречения корабен шперплат с дебелина от 8 милиметра, който издържа на вода.

По бордовете на лодката е монтиран и буртик, който да предпазва корпуса от сблъсъци. Гаранцията на материала и шевовете отново е три години, а клапанът против повишено налягане в камерите допълнително удължава живота на надуваемата лодка. Определено този тип лодки за риболов са много по-здрави и издръжливи от познатите ни гумени лодки.

Комфорт:

Предвид размерите си и товароносимостта си от 351 килограма, този модел на Kolibri има предостатъчно място в кокпита (190х70 сантиметра) за двама човека. Твърдото дъно също е фактор, който ви гарантира стабилност по време на плаването и риболова. За допълнителното удобство спомагат подвижните механизми за греблата (въртеливи), които позволяват по-лесни и стабилни загребоци в случай, че излизате на гребла. Към комплекта влизат и два броя седалки. KM-280 BOOK лодка за риболов е окомплектована с 3 ръкохватки за по-лесно носене, както и леер по бордовете.

Транспортиране и надуване:

Лодката е с тегло от 27 килограма, което предвид твърдото дъно, 5-слойният винил, от който е изработена, и стационарния транец е поносимо. За по-лесно съхранение надуваемата рибарска лодка е окомплектована с много издръжлива чанта. Относно транспорта, когато бъде сгъната, размерите на лодката са 100 х 53 х 33, което означава, че лесно ще се побере в багажника ви.

#2 Надуваема лодка за риболов Kolibri KM-300D

Колибри КМ 300D, погледната отгоре
Надуваема лодка за риболов Колибри КМ 300D – Виж продукта в EMAG

Още един модел на Kolibri – Kolibri KM-300D влиза в класацията ни, този път под номер две. KM-300D е надуваема лодка от много висок клас и с цена от 1335 лева е най-скъпата лодка, която разглеждаме. Поради размерите си, производителите са заложили на още по-плътен материал за корпуса на плавателния съд – отново е познатият ни 5-слоен винилов материал, този път с плътност от 1100 грама на квадратен метър и диаметър на балоните от 42 сантиметра. Това е и причината за драстично по-голямото тегло на надуваемата лодка – 55 килограма!

Размери на надутата лодка: 300 сантиметра на дължина; 160 сантиметра на ширина; диаметър на балона – 42 сантиметра.
Капацитет: Вместимостта на KM-300D е 4 човека, а максималната товароносимост е 400 килограма.
Допълнения към надуваемата лодка: Стандартната комплектовка на Kolibri KM-300D включва чанта за транспорт, твърдо дъно със специално покритие против хлъзгане, 2 алуминиеви гребла, 2 подвижни седалки тип “пейка”, ремонтен комплект, както и сертификат за качество + паспорт.

Конструкция на надуваема лодка Kolibri KM-300D:

Корпусът на KM-300D е изработен от по-плътния винил, който използват от Kolibri – 1100 гр./кв.м. Камерите на корпуса са 3+1, което гарантира по-голямата стабилност на плавателния съд, както и сигурността на пасажерите. Освен по-големите балони, този модел надуваеми лодки са изработени и с твърдо дъно направено от корабен шперплат с дебелина 12 милиметра и подсилено с алуминиеви профили (има опция за смяна на дъното с алуминиево, което ще оскъпи продукта). За по-голяма стабилност във водата по време на плаване пък лодката е оборудвана с надуваем кил. Това позволява и монтажа на по-мощен електрически (тролинг) или извънбордови двигател – с максимална допустима мощност от 10 конски сили. Надуваемата лодка идва с фабрично монтиран подсилен транец, а голямо преимущество е наличието на предпазният клапан, който не позволява повишаване на налягането в камерите и, както следва, увеличава живота на корпуса. За безопасността на корпуса и предпазването му от сблъсъци на надуваемата рибарска лодка е монтиран буртик. Kolibri KM-300D се продава на цена от 1335 лева и има гаранция на материала на корпуса и шевовете от 3 години. Класът на мореходност на плавателния съд е “C” – плаване до 5 морски мили от брега.

Комфорт:

Максималната товароносимост на лодката е 400 килограма, а размерите на кокпита са 202 сантиметра на дължина и 76 сантиметра на широчина – място, достатъчно за да седнат удобно 4 човека. Бонус точки за комфорт носи и твърдото дъно с предпазно покритие против хлъзгане. Взимайки под внимание размерите на лодката, надуваемият кил, с който е окомплектована тя, дава допълнителна стабилност на съда. Надуваемата риболовна лодка, както и другите модели на Kolibri, е оборудвана с подвижни ключове за греблата.

Транспортиране и надуване:

Теглото на лодката е 55 килограма, което предполага, че ще ви трябва поне малко помощ при приводняването на плавателния съд. Транспортните размери на опаковката на Kolibri KM-300D са 100 х 57 х 40 сантиметра, което никак не е много и лесно ще се побере в багажника.

#1 Надуваема лодка за риболов Hydro-Force Mirovia /RIB надуваеми лодки/

Бяла надуваема РИБ лодка Bestway Mirovia с две бели гребла по бордовете
Надуваема РИБ лодка – Bestway Mirovia – Виж продукта в EMAG

Единствената надуваема риб лодка (повече за какво представляват риб лодките … след малко) в списъка ни излиза на чело – Hydro-Force Mirovia. С малко по-ниска цена от предходната лодка на Колибри, Mirovia идва на цена от 1200 лева като комбинира в себе си здравина, надеждност, универсалност и просторен кокпит. Благодарение на конструираното от четири плоскости алуминиево твърдо дъно и high-pressure надуваемия кил, Mirovia показва изключителна стабилност във водата и добра маневреност, дори при по-висока вълна.

Размери на надутата лодка: 330 сантиметра дължина, 160 сантиметра ширина и диаметър на балоните – 44 сантиметра.
Капацитет: Капацитетът на надуваемата лодка е 4 човека, а максималната товароподемност – 640 килограма.
Допълнения към надуваемата лодка: Към комплекта на лодката получавате: две подсилени алуминиеви гребла, чиято дължина може да се регулира; ремонтен комплект; чанта за транспорт и механична помпа с адаптери за вентили – Air Hammer Hand.

Конструкция на надуваема лодка Hydro-Force Mirovia:

Корпусът на надуваемата риб лодка е изработен от TriTech™ – морски клас 3-слоен материал: полиестерна мрежа, затворена между два слоя от ламиниран PVC материал, който е устойчив на екстремни условия, включително UV лъчи, протърквания, набождания, излагане на нефтени продукти и други замърсители. Mirovia е направена от 4 камери, които спомагат по-добрата плавателност на лодката и я правят по-добре балансирана и сигурна. Нещо друго, което отличава този модел надуваема лодка от останалите в класацията ни, е наличието на корав стрингер (strake), който обхваща предната и страничните части на корпуса ѝ, за да осигури превъзходна якост и още по-добър баланс. Освен това, стрингерът играе друга важна роля – да поема удари, предпазвайки корпуса на лодката.

Друг фактор при избора на конкретния тип риб лодка е и алуминиевото дъно, което подобрява структурната цялост на плавателния съд и подсилва корпуса. А за по-добра маневреност и управление на Mirovia, лодката е окомплектована с надуваем кил. На нея може да бъде монтиран извънбордови двигател с максимална мощност до 15 конски сили, благодарение на така наречения пластов транец.

Комфорт:

Предвид размерите си, надуваемата лодка спокойно може да побере 4 човека. Допълнително удобство осигуряват и седалките тип “пейка”, чиито позиции могат да бъдат променяни за максимален комфорт.

Транспортиране и надуване:

Лодката е оборудвана със специални винтили, които позволяват повишаването на въздушния поток по време на надуване и спускане на лодката.Това прави целия процес много по-бърз. Размерите на сгънатата лодка са 118 х 64 х 40 сантиметра, което означава, че лесно ще се побере в багажника, за да бъде транспортирана. Както споменах, към комплекта има и чанта за съхранение, което допълнително ви улеснява.

Ръководство на куповача – как да изберем най-добрата за нас надуваема лодка

Прекрасен слънчев ден на езерото … дали на спокойствие с въдица в ръка или със семейството, една надуваема лодка определено ще направи почивката ви по-приятна. А дори не е задължително да инвестирате толкова много – достатъчно е да изберете подходящата за целите си надуваема лодка. В следващите редове ще ви помогнем с малко повече информация и ще дадем основните насоки, които да следвате при избора на лодка.
Предимства на надуваемите лодки:

Да започнем първо с предимствата:

+ По-лесно и удобно съхранение – надуваемите лодки често за доста леки, което позволява лесен транспорт, а съхранението не е никакъв проблем, предвид че повечето четири или пет-местни надуваеми лодки не надвишават 120 сантиметра на дължина (когато бъдат сгънати). Предвид дефицита и цената на места по кейовете, надуваемите лодки са страхотно решение.
+ Цена – Още един голям плюс на надуваемите лодки е цената. Те са сравнително евтини както за закупуване, така и за поддръжка. Плюс това, повечето комплекти си идват с гребла, което означава, че, ако ще ползвате лодката за по-спокойни води, може да не инвестирате допълнително в извънбордови двигател.
+ Ефикасност – Повечето надуваеми лодки са доста леки, което означава, че не се нуждаят от голяма мощност. Достатъчни са ви гребла или малък извънбордови двигател до 15-20 конски сили, а в някои случаи и по-малки.

Видове надуваеми лодки:

Най-важното при избора на подходяща за нуждите ви надуваема лодка е правилно да прецените за какво точно, как и къде ще я използвате. Вариантите са много – риболов, разходки със семейството, за плаване по крайбрежието или в по-спокойни води. Надуваемите лодки са достъпни в широк спектър от класове и стилове за кажи-речи всеки тип водни приключения.

+ Риб лодки (Rigid-Inflatable Boat) – Риб лодките не са напълно сгъваеми понеже имат кил направен от алуминий или стъклопласт с балони, прикрепени към него. Риб лодките са подобрена версия на надуваемите лодки и за тях е типична по-голямата устойчивост, както и по-голямата стабилност и товароносимост.

+ Тендър или гумени лодки – Малки PVC/винил или гумени лодки, които са достатъчно малки за да бъдат изкарани на гребла или с малки извънбордови двигатели. В повечето случаи е достатъчен и електрически двигател. Този тип лодки са най-често избирани за риболов.

+ Спортни надуваеми лодки – Обикновено това са надуваеми лодки с твърдо V-образно дъно. Комбинират устойчивост и преносимост и са предпочитани от любителите на скоростите. Ако решите да изберете такъв тип лодка, определено ще трябва да инвестирате повече и в извънбордови двигател.

+ Рафтове – Много компактни и често на достъпни цени. Рафтовете в повечето случаи се използват за плавания по реки. Та, ако целта ви са речните приключения със семейството или приятелите, рафтът е перфектният избор за вас.

+ Надуваеми каяци – Най-често надуваемите каяци биват едноместни или двуместни. Използват се както за развлекателни плавания по езера и крайбрежни води, така и за риболов. Малко са моделите, които имат възможност за монтиране на тролинг мотор, така че се пригответе за малко повече гребане.

Фактори, които да вземете предвид при избора на надуваема лодка:

Най-важният фактор, който да вземете предвид при избора на лодка е материалът, от който е направена тя. Обикновено надуваемите лодки се изработват от гумирани синтетични материи – хипалон и PVC:

+ Хипалон – този материал е по-издръжлив от PVC-то, но и доста по-скъп. Предимството му пред PVC надуваемите лодки е, че е по-устойчив на по-тежки условия, солена вода, UV лъчи и нефтени продукти.

+ PVC – повечето надувами лодки се изработват от PVC, което е по-леко и се навива по-лесно от хипалона. В последно време качеството на PVC лодките значително се подобри и се появиха лодки, които са достатъчно издръжливи на солена вода и UV лъчи.

Друг фактор, който е от значение при избора на надуваема лодка е видът дъно. В общи линии, има два вида дъна – твърди и надувами. Надуваемите дъна са по-леки, удобни и цялата лодка се навива по-лесно. От друга страна, твърдите дъна дават по-голяма устойчивост на плавателния съд във водата, позволяват монтажа на по-големи двигатели и дават по-добра упора на хората, които плават на нея.

Поддръжка:

Преди да закупите надуваемата си лодка трябва да решите как ще я транспортирате и складирате. Дори с изпуснат въздух, по-големите лодки могат да бъдат доста тежички и обемисти, така че имайте го предвид. Ако се спрете на риб лодки, дори може да инвестирате в колесар. Друг много удобен вариант са малките надуваеми колесници, които се монтират на транца и позволяват лесно да приводните лодката си.

За да удължите живота на лодката си, ако плавате в крайбрежни води, задължително измивайте лодката с вода от чешмата след като я извадите. Това се прави с цел да бъде свалена солта преди да засъхне по корпуса на лодкта. Ако по корпуса залепнат някакви нефтени продукти като бензин или масло, добре е веднага да бъдат измити.

Въпреки че повечето материали са устойчиви на UV лъчи, добре е да покривате надуваемата лодка с брезент или друг плат когато не я използвате. Най-добре е лодката ви да бъде прибирана на сухо под навес и изпускана, но ако нямате възможност, просто се постарайте да я покривате. Така ще запазите лодката и би трябвало да ви издържи 5-10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *