понеделник, май 20, 2024
Home > Технологии > Дрони > Какъв дрон да си купя?

Какъв дрон да си купя?

През 2010 пазарът на комерсиално-достъпните дронове експлодира с пускането на пазара на първия дрон, достъпен за обикновения потребител – Parrot AR. В момента обаче имаме удоволствието да избираме измежду стотиците модели – от дрончета за деца и начинаеши, до по-слоожни системи за професионална фотография. За да направим избора ти малко по-лек сме приготвили този кратък списък с най-добрите модели според категорията.

Какъв дрон да си купя – Хоби дронове

#1 DJI Mavic Air

Снимка на DJI Mavic Air на бял фонВ повечето случаи Mavic Air е най-доброто което може да закупите вземайки предвид съотношението качество-пари.

Този модел комбинира в себе си най-доброто от други два модела на DJI – Mavic Pro и Spark. По време на полет размерът на Mavic Air е като този на Spark, но квадрокоптерът се сгъва като Mavic Pro. Това го прави съвсем малък и удобен за носене. Mavic Air има готината функция за контрол с жестове, но е оборудван и с 4K камера. В допълнение към това квадрокоптерът има супер функции за сигурност – сензори за избягване на сблъсъци, поставени в предната и задната част.

Време на полет – 21 минути.

#2 DJI Mavic Pro 

Снимка на дрон с камера Mavic Pro на бял фонДругият подходящ избор ако търсите хоби дрон с възможност за качествени видеа и снимки е Mavic Pro. Този квадрокоптер е всичко, което ви трябва! Най-отличителната му характеристика е висококачествено видео заснемане и размерът му. Дронът е тънък, а на дължина е една идея по-дълъг от човешка педя. Затова ще ви се прииска да си го носите навсякъде с вас. DJI Mavic Pro печели точки просто заради фактът, че е толкова лек и малък, че може да се побере дори в дамска чантичка. Супер подходящ е за любителска фотография и видеография.

Време на полет – 27 минути.

#3 Autel X-Star

Autel X-Star е квадрокоптер, който е супер лесен за управление, направен за нуждите на фотографи. Качеството на камерата му е подобно на Mavic, но квадрокоптерът губи по точки заради големината си. Той е една идея по-голям, не се сгъва по никакъв начин и очевидно няма как да се побере в дамска чантичка.

Ако умувате какъв дроне да си купите и имате малко по-ограничен бюджет, то Autel X-Star е страхотен вариант. Квадрокоптерът идва с между 300 и 400 лева по-ниска цена от Mavic.

Време на полет – 25 минути.

Autel X-Star
Виж цена

#4 DJI Spark

Снимка на DJI Spark на бял фонЗа момента Spark е най-евтиният дрон за хоби фотография на пазара. На цена от около 1100 лева квадрокоптерът е направен да бъде по-достъпен за обикновения потребител. Той е също така лесен за управление и не на последно място – невероятно компактен. Този квадрокоптер е толкова малък, че без проблеми може да се събере в по-голям джоб. Най-приятната функция на дрона е жестовият контрол. Това ще рече, че може да контролирате дронът само с жестове, без да прибягвате до дистанционното управление.

Лошото при Spark е, че получаваш това, за което плащаш. С други думи, камерата му е най-ниският клас в серията на DJI – 1080p срещу 4K резолюцията на останалите модели. Та ако търсите висококачествено 4K видео, това не е дронът за вас.

Трябва също да отбележим, че ако искате прецизен контрол над квадрокоптерът е добре да ъпгрейднете комплектът с традиционното радиоуправление. Това обаче допълнително оскъпява дрона.

Вижте нашето ревю на DJI Spark тук.

Какъв дрон да си купя – За професионални фотографи

#1 DJI Inspire 2

Изображение на професионален дрон за фотографи DJI Inspire 2 на бял фонДронът е оборудван със система, която записва и обработва изображения в резолюция до 5.2K във формати CinemaDNG RAW, Apple ProRes и други. Квадрокоптерът за фотографи е снабден и със сензори за избягване на препятствия, разположени на две от страните му.

DJI Inspire 2 е перфектен и за излъчвания на живо! Дронът може да предава видео на живо използвайки 1080i50 and 720p60 сигнал. А връзката става много елементрарно посредством свързването на контролера към сателита на подвижната станция за излъчване на предаванията на живо.

Време на полет – 27 минути с двубатерийна система.

Какъв дрон да си купя – За бизнес цели

Цената и напредъкът в технологиите достигнаха точката, на която дроновете вече са изключително достъпни и полезни за бизнес цели. През последните години виждаме как спектър от менстрийм бизнеси преминават към използването на дронове за изпълнението на някой от задачите си. Така например квадрокоптерите намират приложение в строителната инспекция, продажбата на недвижими имоти, животновъдство, сигурност и много други. С подобряването възможностите на достъните на пазара дронове и наличието на десетки модели идва и въпросът какъв дрон е най-подходящ в конкретната сфера.

Дрон DJI Phantom 4 в полет, заснет на бял фон

#1 DJI Phantom 4

Phantom 4 е почти неунищожим. Квадрокоптерът е оборудван с два оптични сензора в предната си част. Така те засичат препятствия и автоматично насочват дрона по алтернативен курс ако това е възможно. Карданът на камерата е променен и придава по-голяма стабилност на камерата. Така вибрациите са значително намалени, както и вероятността някое от витлата на дрона да влезе в кадър.

Време на полет – 28 минути

#2 DJI Phantom 4 Pro

Phantom 4 Pro е доста подобен на Phantom 4, но с една основна разлика. Вместо само със сензори за препятствия в предната си част, Phantom 4 Pro е снабден със сензори от четирите си страни! Това е голямо предимство при използването на дрона за бизнес цели поради простата причина, че е тази сейфти функционалност дава едно спокойствие.

Време на полет – 30 минути

Какъв дрон да си купя – Дрони за деца (и деца по душа)

#1  Parrot Mambo

Ако търсите дрон за деца, Mambo определено е номер едно предвид готините му функции. Той е оборудван с мини оръдие, което стреля малки пластмасови сачмички, а мехенизмът, който държи оръдието, позволява монтажа на щипка, с която може да вдигате разни работи. Малко по-високата цена на Parrot Mambo в сравнение с масата дрони за деца е напълно оправдана. Определено той е нещо по-различно от всичко останало на пазара.

Време на полет – 6 до 7 минути с аксесоари; около 9 минути без аксесоари

Parrot Mambo
Виж цена

#2 UDI U818A WiFi FPV

Този модел е страхотен за хората, които просто искат да се забавляват и да заснемат някое по-елементарно видео.

Дронът стриймва видео фиид директно, което означава, че виждате в реално време картината, която заснемате с дрона. Качеството на видеото далеч не е спиращо дъха. Но това може да се очаква предвид цената на квадрокоптерчето.

Време на полет – 14 минути

UDI U818A
Виж цена

#3 AICase CX-10WD-TX Wifi Remote Control Quadcopter

Този квадрокоптер си е направо миниатюрен! Големината му е такава, че лесно може да се побере в джоба ви. Той е от така наречените FPV дрони, което ще рече, че предава видео фийд в реално време на телефона ви. Квадрокоптерчето е супер и поради още една причина. Можете да го контролирате както с дистанционно, така и със смартфон. Много модели в този ценови клас нямат тази функция.

Конкретният модел определено е по-труден за управление и по-нестабилен от UDI U818A. Това ще рече, че може би си струва да инвестирате повече в дрон, който е по-лесен за контролиране. Точно като при U818A, качеството на видеото не е страхнотно, но все пак получаваме това, за което плащаме.

Време на полет – 4 минути

AICase CX-10WD-TX
Виж цена

Списък с 10-те най-добри дрони за начинаещи и дрони с камера може да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *