сряда, юли 17, 2019
Home > Лайфстайл > За дома > Осемте най-добри прахосмукачки робот

Осемте най-добри прахосмукачки робот

Черна прахосмукачка робот

Прахосмукачката робот никога не се измаря и не ѝ писва от чистене. Плюс това, прахосмукачката робот няма нищо против да работи всеки ден. Вече често срещана в доста домове, тя поддържа подовете чисти без много усилие – косми от домашни любимци, трохи и другите малки отпадъци се отстраняват преди дори да забележите бъркотия. Въпреки че все още много хора имат усещането, че прахосмукачката робот е нов продукт, на пазара вече има няколко добри варианта, които ще ви помогнат в поддръжката на жилището ви. А коя е най-добрата прахосмукачка робот за вас – вижте в следващите редове.

Прахосмукачка робот срещу традиционна прахосмукачка

За разлика от традиционните прахосмукачки, прахосмукачката робот е автономна и интелигентна (поне в повечето случаи). Mодели, които си струва да бъдат закупени, имат сензори, добри дънни платки и връзка с Интернет, посредством които лесно могат да навигират всякакви препятствия в дома ви. С някой малки изключения, на вас рядко ще ви се налага да правите някакви настройки на прахосмукачката робот.

В голямата си част, прахосмукачките робот биват продавани заедно със станцията за зареждане (докинг станция). От вас се иска само да изберете подходящо място за докинг станцията и да пуснете уреда. Вашата прахосмукачка робот сама ще „прецени“ кога е време за зареждане и сама ще стигне до станцията преди да ѝ падне батерията. Прахосмукачката ще стои в докинг станцията достатъчно за да се зареди напълно батерията и след това ще продължи с почистването откъдето е спряла. Повечето модели прахосмукачки робот се правят и с доста удобни функции, които да ви улеснят допълнително. Например, може да зададете определени часове, през които прахосмукачката робот да почиства дома ви. Например, ако искате да чисти докато вас ви няма просто трябва да зададете времето, когато сте на работа. Това значи, че до голяма степен може да избягвате всякакъв физически контакт с автономната прахосмукачка робот докато не дойде време да я изпразните. За съжаление, това е единствената стъпка, която не може да извадим от уравнението.

Друга голяма разлика между традиционната прахосмукачка и прахосмуката робот е, че втората не използва торбички за изпрахосмучените отпадъци. Вместо това, всяка прахосмукачка робот има лесно за сваляне контейнерче, което може просто да изпразните или в коша или направо в казана. Доста от новите модели пък са оборудвани и с HEPA филтри, които не позволяват на алергените да бъдат разпръсвани във въздуха.

Струва ли си да купите прахосмукачка робот?

Една прахосмукачка робот обикновенно е по-скъпа от традиционната прахосмукачка, но не винаги. Моделите в нашия списък варират между 500 и 2000 лева, но нека видим какво получавате насреща.

Освен ако прахосмученето не е едно от любимите ви занимания за отмора, то си е доста досадно за вършене. Та, в зависимост от размерите на жилището ви, една прахосмукачка робот може да ви спести от няколко минути до няколко часа всяка седмица. Освен спестеното време, няма да ви се налага да се занимавате с това неблагодарно задължение. Само тази причина е достатъчна за някой хора да минат от традиционната прахосмукачка към прахосмукачката робот.

В допълнение към това, модерните прахосмукачки робот са достигнали точката, където те са също толкова мощни и ефективни в справянето с боклука, колкото и традиционните. Осемте модела прахосмукачки робот в списъка ни използват филтри, странични и въртящи се четки, които ще свършат също толкова добра работа колкото и старата ви прахосмукачка. Другият плюс е, че една прахосмукачка робот заема доста по-малко място. Размерът пък им позволява без проблеми да минават и под мебелите в дома ви. Поне на мен, често ми се случва да не мина с прахосмукачката под масата, например, защото ми пречат всичките столове или защото не ми стига кабелът. За прахосмукачката робот това не е проблем.

Също трябва да отбележим, че умните прахосмукачки робот вече са много по-достъпни като цена. А насреща получвате страхотен продукт, който може да бъде контролиран дори през смартфона ви. Някой модели могат да бъдат свързани към Google Assistant или Amazon Alexa, което пък ви дава възможността да управлявате новата прахосмукачка робот с гласови команди.

А ето и осемте най-добри.

#1 Eufy RoboVac 11S

Прахосмукачка робот EufyRoboVac 11S – Снимка: eMag

Eufy RoboVac 11S наистина една от най-незабележимите прахосмукачки робот. Тя просто се слива с обстановката. Освен това, може да разчитате на RoboVac 11S да почисти почти всяко кътче на жилището ви. Звукът, който прахосмукачката робот издава е по-близък до вентилатор отколкото до този на прахосмукачка. Така, дори да сте вкъщи докато прахосмукачката работи, тя няма да ви лази по нервите. Прахосмукачката робот е направена страхотно и вероятността тя да заседне някъде и да прекъсне цикъла на чистене е почти нищожен. Една от причините, поради която Eufy RoboVac 11S е на първо място в списъка ни, е, че тази прахосмукачка робот е изключително мощна и успява да се справи с боклуци, на които 2-3 пъти по-скъпите модели едвам смогват. Като повечето по-евтини модели, тази прахосмукачка робот работи с полу-произволна навигация, което се оказва проблемно за по-големите домове. От друга страна, прахосмукачката си е супер ефективна в по-малки жилища. А цената си е перфектна за качеството, което получавате насреща – малко над 600 лева.

Прахосмукачка робот Eufy RoboVac 11S
Виж продукта

#2 Eufy RoboVac 30


Прахосмукачка робот EufyRoboVac 30 – Снимка: eMag

По-висок клас модели на същата прахосмукачка робот са RoboVac 12,
RoboVac 15C, RoboVac 30, RoboVac C. Всички те са подобни на 11S, но с комбинации от някой допълнителни функционалности – по-голяма мощност на засмукване, WiFi, ограничители за прахосмукачката. Ако успеете да намерите някой от изброените модели на цена близка до тази на 11S, не се колебайте, а купувайте! Ако цената на прахосмукачката робот от изредените модели е много по-висока от тази на 11S, то тогава няма смисъл да инвестирате в тях. Те не са толкова издръжливи и лесни за ремонт като някой от другите марки в списъка ни.

Прахосмукачка робот Eufy RoboVac 30
Виж продукта

#3 iRobot Roomba 690

Прахосмукачка робот iRobot 690 – Снимка: iRobot

iRobot Roomba 690 е също много издръжлива и лесна за ремонт прахосмукачка робот, която е все още много ефективна и на достъпна цена. Като предходните два модела, Roomba 690 е с полу-произволна навигационна система, която работи най-добре в по-малки помещения. За разлика от предходните модели обаче, Roomba 690 е по-шумна прахосмукачка робот и струва повечко. Най-голямото предимство на конретния модел е, че е направен да бъде сравнително лесен за ремонт и поддръжка. В правилните ръце, една такава прахосмукачка робот би трябвало да работи добре в продължение на години – достатъчно дълго за да си избие парите. Важно е да отбележим, че iRobot пазят резервни части за по-стари модели дълго време. Друга полезна функция на Roomba 690 е, че прахосмукачката робот може да бъде свързана към уайърлеса ви, ако искате, и контролирана през специален ап или директно с гласови команди през Alexa. Този модел прахосмукачка робот е оборудван и с „виртуална стена“. Тази функция създава невидима преграда между частите от стаята, които прахосмукачката робот може да чисти и тези до които тя няма достъп. Това е доста по-елегантно решение от физическите разделителни ленти, които предходните два модела на Eufy използват.

iRobot Roomba 960/980 & iRobot Toomba i7+

Ако ви се налага да почиствате по-големи пространства или просто искате прахосмукачка робот, която знае къде отива, то тогава ви трябва модел, който създава виртуална карта на дома ви. В случая е препоръчително да се насочите към по-високите класове на доказаната марка iRobot. Тези прахосмукачи робот се придвижват в предвидими пътечки, наподобяващи решетка. За да стане това, те използват камери и сензори, с които следят местоположението си спрямо изградената виртуална карта на дома ви. Когато познатите на прахосмукачката робот места от дома ви бъдат почистени или натерията намалява, уредът сам се връща в докинг станцията си. Ако батерията има нужда от презареждане, прахосмукачката робот ще продълци оттам, откъдето е спряла след като се зареди. Високият клас прахосмукачки робот на iRobot са също доста по-мощни и вършат по-добра работа, особено при отстраняването на косми на домашни любимци от по-дебели килими. Както може би се сещате, те са и по-скъпи.

#4 iRobot Roomba 960

Прахосмукачка робот iRobot 960 – Снимка: iRobot

Roomba 960 ще се представи отлично в повечето домакинства. Тя е лесна за употреба, навигира и чисти ефективно и е цената е доста добра предвид разширените способности на тази прахосмукачка робот.

#5 iRobot Roomba 980

Прахосмукачка робот iRobot 980 – Снимка: iRobot

Roomba 980 може лесно да се справи с многостайни жилища като увеличава или намаля мощността на засмукване в зависимост от повърхността, която почиства. Доста полезна функция, която позволява на прахосмукачката робот да действа ефективно, като пази батерията си за по-дълго. Този модел прахосмучи еднакво добре по-големи мъхчета и фъндъци както и набит в килимите прах. Тя е лесна за почистване и е доста тихичка, предвид мощността си.

Прахосмукачка робот iRobot Roomba 980
Виж продукта

#6 i Robot Roomba i7+

Прахосмукачка робот iRobot i7+ – Снимка: iRobot

Ако можете да отделите финансите за него, флагшип продуктът на iRobot е най-доброто, което може да закупите. Roomba i7+ е единствената прахосмукачка робот, която може сама да изпразни контейнерчето си за отпадъци (докинг станцията също е прахосмукачка, която изсмуква събраният боклук от прахосмукачката робот). Друга функция, която присъства в много малко други прахосмукачки робот е избирателното прескачане на помещения. Това ще рече, че, ако решите, можете да зададете на прахосмукачката робот да изчисти дневната като прескочи спалнята например.

#7 Miele Scout RX2

Прахосмукачка робот Miele Scout RX2 – Снимка: Miele

Miele също е добре позната и качествена марка електроуреди за дома, като Scout RX2 е прахосмукачка робот, която лесно се конкурент на високите класове на iRobot.

Прахосмукачката робот изглежда естетически добре и е оборудвана с две въртящи се четчици, които замитат боклуците към засмукващия отвор. RX2 е сравнително тиха прахосмукачка робот, работеща в диапазона 65-67 децибела, което е достатъчно поносимо да си пуснете нещо в Netflix докато прахосмукачката работи. Двете четчици в предната част се справят добре с почистването на ъгли, но преходът между под и по-висок килим е доста труден за тази прахосмукачка робот, което е и причината тя просто буквално да замина мръсотията под килима.

Прахосмукачка робот Miele Scout RX2
Виж продукта

#8 Hoover Robo.com³

Прахосмукачка робот Hoover Robo.com³ – Снимка: eMag

Hoover знаят как да правят прахосмукачки, а Robo.com³ е доказателството, че от компанията са прехвърлили това ноу хау в света на роботите. Тази прахосмукачка робот е малка и тиха, но въпреки това успява да почисти супер, благодарение на замитащите четчици и силното засмукване. Така тя може да събере както набитата прах, така и по-големите частици. Движението на прахосмукачката, пък осигурява пълно покритие на помещението. Освен това, прахосмукачката може да бъде контролирана и ръчно. Това става чрез дистанционното, включено в комплекта, или чрез апа, който е поддържан от iOS и Android устройства.

Прахосмукачка робот Hoover Robo.com³
Виж продукта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *