петък, август 23, 2019
Home > Технологии > Gaming > Най-добрите конзоли за игри

Най-добрите конзоли за игри

Контролер за Xbox One

В момента всички конзоли за игри набират повече и повече почитатели. С това, самите игрови конзоли стават все по-добри, като в най-скоро време очакваме и нови много по-добри такива. А в момента има и страхотни ъпдейти на доказани игрови конзоли, като PS4 и Xbox One, респективно PlayStation 4 Pro и Xbox One X. Цялата тази конкуренция пък означава, че може да намериш страхотно игрова конзола на достъпна цена.

Разбира се, съперничеството между Sony, Microsoft и Nintendo продължава с пълна сила. Това поколение конзоли за игри е сравнително конкурентно и има добри причини да избереш конзола на всяка от тези марки, но още в началото нека да спомена, че най-добрата към момента е PlayStation 4 Pro. С навлизането на Google Stadia и очакваната нова генерация, която ще ни даде PlayStation 5 и нов Xbox, това ще се промени, но ето как стоя нещата към настоящия момент.

PlayStation 4 Pro

Игрова конзола PlayStation 4 Pro с контролер

Най-добрата игрова конзола

Защо да си я купиш: Това е най-добрата версия на най-популярната игрова конзола и има една камара ексклузивни заглавия, които можеш да играеш само на PS4.

За кого тази игрова конзола: Чисто и просто – конзолата е подходяща за всеки!

Защо избрах PlayStation 4 Pro

PlayStation4 Pro е най-добрата версия на най-популярната конзола за игри, която може да се купи днес. С 4К, HDR10 съвместимост и огромната библиотека от ексклузивни игри, в момента това е наистина най-добрата plug-and-play игрова конзола.

Голяма част от игрите на пазара са достъпни както за PlayStation 4, така и за Xbox. И въпреки че и двете конзоли за игри имат много популярни франчайзи, достъпни само за конкретната конзола, то всяка година за PlayStation 4 излизат много повече такива заглавия. Същевременно, PlayStation има достъп и до добре познати Indie игри и нишови заглавия, като някой Японски RPG-та, които Xbox играчите не могат да игрят.

Това е и основната причина, поради която поставих PlayStation 4 Pro на първо място в класацията на най-добрите конзоли за игри. PS4 има най-добрата библиотека, a PlayStation 4 Pro прави всяка игра да изглежда просто страхотно. Вярно е, че Xbox One X е по-мощен от PS4 Pro, но там просто няма толкова много игри! И тук говорим за някой заглавия, които се превърнаха във фаворити на широката публика, като God of War и Marvel’s Spider-Man.

Освен всичко друго, избирайки PS4 Pro можеш да поръчаш допълнително и PlayStation VR. Това е най-достъпният премиум VR хедсет, който можеш да си купиш. Междувременно, от Microsoft потвърдиха, че Xbox One X няма да поддържа виртуална реалност …

Често може да е трудничко да се възползваш от някой фийчъри на Pro-то, като HDR съпорта, но подобренията, които тази игрова конзола прави дори на неоптимизираните игри не са за испускане. Повечето големи заглавия предлагат до някаква степен поддръжка на системата, било то по-добър фреймрейт, 4K резолюция, HDR, или всички три.

Xbox One X

Конзола за игри Xbox One X с два контролера

Най-добрата игрова конзола за 4K гейминг.

Защо да си я купиш: С 4K Blu-ray плейър и HDR, конзолата дава достъп до супер игри и видео с отлично качество.

За кого тази игрова конзола: Играчи, които искат да играят игри и да гледат филми на най-високо качество на картината.

Конзола за игра Xbox One X
Xbox One X с Игра
Xbox One X – бял

Защо избрах Xbox One X

От Sony тръгнаха ударно с ъпдейта на PlayStation 4, но Microsoft си дадоха време и излязоха с по-добър хардуер в Xbox One X. Игровата конзола дава същият 4K Blu-ray и HDR видео плейбек като One S, но в същото време One X дава по-добра визуализация и при игрите. От Microsoft наистина не преувеличиха, като казаха, че Xbox One X е най-мощната домашна игрова конзола, която е правена. Конзолата обаче не поддържа VR, което може да разочарова тези от вас, които са се надявали на по-различен екпириънс.

PlayStation 4 наистина има по-добра библиотека, но подобренията при Pro-то са видими само при игри, които са специално пригодени да поддържат функционалностите. Xbox One X, от друга страна, е много по-добър във впрягането на допълнителната си мощност в подобряването на визуализацията на всички игри, които пускате на конзолата. Microsoft също работят и на друг фронт – инвестиране в студиа, като Rare, което сравнително скоро пусна Sea of Thieves. Компанията също така наскоро придоби и някой големи студиа – Ninja Theory и Playground Games, така че може би има надежда …

За тези от вас, които все още не са се сдобили с 4K телевизор, предходните модели на игровите конзоли, които вече разгледах, а именно PlayStation 4 и Xbox One S, ще бъдат супер попълнение в гейминг арсенала.

NB!!! Имайте предивд, обаче, че в края на 2020 година очакваме следващата генерация игрови конзоли – PlayStation 5 и моделът на Xbox, които ще бъдат още по-мощни.

Nintendo Switch

Преносима конзола за игра Nintendo Switch

Най-добрата преносима игрова конзола.

Защо да си я купиш: Искаш истинска конзола, която може да ползваш буквално навсякъде.

За кого тази игрова конзола: За всеки.

Защо избрах Nintendo Switch

Nintendo влезе в надпреварата при съвременните конзоли за игри като промени не как ползваш конзолата, а къде. Nintendo Switch е преносима конзола за игра, която можеш да включиш към телевизора, като PlayStation и Xbox, или да използваш самостоятелно.

Nintendo Switch няма мощността да подкара последните издания на 4K и 60fps, като разгледаните игрови конзоли, но спокойно можеш да играеш Doom (2016) на стабилни 30 fps където и да си. А това устройва повечето геймъри. В допълнение към най-новите издания, които можеш да подкараш, като Mortal Kombat 11 и предстоящият Doom Eternal, на Switch можеш да си пуснеш и някой класики като Skyrim и Dark Souls Remastered.

Nintendo Switch предлага все по-богат каталог от фърст парти игри, като Super Mario Odyssey и The Legend of Zelda: Breath of the Wild, както и страхотни индита (Stardew Valley, Celeste и Dead Cells). Наскоро, Nintendo обяви и VR кит, направен за тях от Labo. Въпросният VR кит позволява на по-малките играчи да се насладят на виртуалната реалност и същевременно да правят свои хедсетове, които да използват с преносимата конзола.

Nintendo Switch е супер придобивка и за хора, които вече имат PlayStation или Xbox. Платформата е функционална и има заглавия, които няма да излязат за Xobx и PlayStation.

Как тествахме игралните конзоли

Честно казано, избирането на игрална конзола е по-философски отколкото технически процес. Няма никакъв спор, че настолните компютри дават най-добрия фреймрей и най-високата резолюция, така че изборът на конзола се свежда до други фактори, като дизайн, библиотека с игри и допълнителни функции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *